28 مارس 2024 - 18:53

«ایستگاه راه آهن تبریز» ملی شد

25 فوریه 2017 - 15:00 dsfr.ir/jv24x

«ایستگاه راه آهن تبریز» ملی شد
نامشخص
تصویری قدیمی از ایستگاه راه آهن تبریز - مهندسین اعزامی به مسکو در سال 1308

مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی از ثبت ملی «ایستگاه راه آهن تبریز» در کمیته ثبت و حریم آثار تاریخی خبر داد.

فرهاد نظری در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: ایستگاه «راه آهن تبریز»، اثر فرناند پویون با همکاری حیدر غیائی در کمیته ثبت و حریم واجد ارزش ثبت و در فهرست آثار ملّی شناخته شد.

به گفته وی، ایستگاه راه آهن تبریز، نمونه ای بارز از معماری معاصر ایران است که حیدر غیائی نیز در آن همکاری داشته است. غیائی معمار مجلس سنا نیز بود.

نظری با بیان این که ایستگاه راه آهن تبریز در سال 1295 خورشیدی با بهره برداری از محور تبریز-جلفا به طول 149 کیلومتر در تبریز افتتاح شد و پس از آن در سال 1337 خورشیدی محور تبریز-تهران به طول 748 کیلومتر به بهره برداری رسید، توضیح داد: طراح این ایستگاه معمار فرانسوی «فرناند پویون» است. از ویژگی های برجسته ایستگاه راه آهن تبریز می توان به حمل و نقل بین المللی کالا به ترکیه و اروپا از طریق محور تبریز-رازی، حمل و نقل بین المللی کالا به جمهوری نخجوان از طریق محور تبریز-جلفا و تنها خط برقی راه آهن در ایران (خط برقی تبریز-جلفا) اشاره کرد. طراح ساختمان جدید این ایستگاه حیدر غیایی بوده است.

گفتنی است، در سفر دوم ناصرالدین شاه به فرنگ، قرارداد واگذاری امتیاز راه های ایران و راه آهن از آذربایجان روسیه به تبریز بسته شد، ولی به علت سیاست های روسیه این کار عملی نشد و به اقدامی دست نزدند تا این که در 28 صفر 1331 هجری قمری مطابق 24 ژانویه 1913 میلادی، «حسن وثوق الدوله»، وزیر خارجه وقت ایران، امتیاز ساختمان راه آهن آذربایجان را در 19 ماده به بانک استقراضی روسیه واگذار کرد و موافقت شد که راه آهن آذربایجان دنباله راه آهن روسیه باشد و با همان عرض و فاصله دو ریل به اندازه 1534 میلی متر احداث شود.

پس از انعقاد قرارداد، بانک استقراضی، امتیاز خود را به شرکت «راه شوسه» جلفا به تبریز واگذار کرد، بنابراین عنوان شرکت این قرارداد به شرکت راه آهن تبریز-جلفا تبدیل شد. نقشه برداری این خط در تابستان 1913 شروع و در پاییز همان سال پایان یافت و در ماه مه 1914 یعنی درست دو ماه پیش از شروع جنگ جهانی اول، کارهای ساختمانی و ریل گذاری آن آغاز شد.

تصویری قدیمی از ایستگاه راه آهن تبریز در سال 1292 خورشیدی. اولین قطار روسی، روزی که وارد ایستگاه راه آهن تبریز شد. محمدحسن میرزا ولیعهد و عده ای از مقامات محلی حکومت ایالتی آذربایجان و افسران روسیه تزاری و مهندسان راه آهن آن کشور در مراسم روز ورود نخستین قطار روسی به ایستگاه راه آهن تبریز شرکت داشتند.

1