24 آوریل 2024 - 03:44

ارتقای استانداردهای گردشگری؛ توافق تازه ایران و اروپا

13 فوریه 2017 - 15:10 dsfr.ir/zh1nk

ارتقای استانداردهای گردشگری؛ توافق تازه ایران و اروپا
میثم رودکی / دنیای سفر
راهنمایان گردشگری در فرودگاه بین المللی شیراز

گردشگری بدون تکمیل زیرساخت ها و تبلیغات موثر برای #گردشگری #ایران سودی ندارد.

هیاتی از فعالان گردشگری اسپانیا به همراه ادواردو لوپز بوسکتس، سفیر اسپانیا در نخستین روز از نمایشگاه بین المللی گردشگری با زهرا احمدی پور، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای گسترش همکاری های گردشگری گفت و گو و توافق کردند.

در دیدار میان سفیر اسپانیا و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام شد که خط هوایی پرواز مستقیم تهران به بارسلون در فروردین سال 96 راه اندازی می شود و احمدی پور نیز اعلام کرد زمینه همکاری های مشترک به منظور مرمت آثار باستانی، برگزاری نمایشگاه های صنایع دستی و فعالیت های گردشگری فراهم است. بیش ترین اعلام آمادگی میان مقامات دو کشور در زمینه گسترش روابط گردشگری بود.

به عقیده برخی کارشناسان گردشگری توافق هایی که برای توسعه روابط گردشگری میان ایران و دیگر کشورها انجام شده، منجر به افزایش جذب گردشگران شده، و این در حالی است که سنجش توازن میان گردشگری کشورها با ایران، به نفع سایر کشورها بوده است. حال باید دید همکاری های مشترک گردشگری میان ایران و اسپانیا منجر به افزایش جذب گردشگران اسپانیایی به ایران می شود یا خیر و برای دستیابی به توسعه گردشگری ایران چه باید کرد.

کارشناسان گردشگری موانع و مشکلاتی مانند تبلیغات منفی علیه ایران و تصویر ذهنی مردم اسپانیا نسبت به کشور را به عنوان مشکلات گردشگری مطرح کرده اند و راهکار حل آنها را تبلیغات و بازاریابی مناسب برای معرفی جاذبه های گردشگری کشور و مبارزه با تبلیغات منفی علیه ایران می دانند. همچنین به دلیل توسعه گردشگری در اسپانیا، گردشگران این کشور توقع خدمات رسانی مطلوب و اقامت در هتل های استاندارد را دارند. بنابراین استانداردسازی هتل ها، بهبود زیرساخت ها و افزایش کیفیت خدمات رسانی در صنعت گردشگری از الزامات جذب گردشگران اسپانیایی است.
 
اعلام آمادگی برای همکاری های مشترک

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و ادواردو لوپز بوسکتس سفیر اسپانیا در دیداری، ضمن اعلام آمادگی برای توسعه همکاری های گردشگری دو کشور بر راه اندازی پرواز مستقیم تهران-بارسلونا تاکید کردند.

زهرا احمدی پور، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این دیدار با بیان اینکه اسپانیا مدل موفقی در حوزه گردشگری است و تجربه های خوبی در این زمینه دارد و گفت: باید بتوانیم از این تجربه ها استفاده کرده تا ظرفیت های گردشگری ایران را به فرصت هایی برای کسب درآمد تبدیل کنیم.

وی ادامه داد: ملاقات های بسیاری بین مسئولان ایران و اسپانیا انجام شده که نشان می دهد دو کشور علاقه دارند روابط شان را در سطوح عالی حفظ کنند. احمدی پور بابیان اینکه موضع گیری اسپانیا پس از برجام و تبریک مقامات این کشور به جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد اسپانیا مسائل ایران را با حساسیت دنبال می کند، تاکید کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران معتقد است که توسعه گردشگری می تواند به تقویت روابط کشورها کمک کند. اسپانیا تجربه موفقی در حوزه گردشگری دارد و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آمادگی دارد از این تجربه ها در بخش های مختلف گسترش گردشگری و توسعه زیرساخت ها کمک بگیرد.

معاون رییس جمهوری افزود: راه اندازی صندوق احیا برای احیا و تبدیل خانه های تاریخی به اقامتگاه های سنتی یکی از موضوع هایی است که می تواند اقدامات مشترک ایران و اسپانیا را به دنبال داشته باشد. ایجاد خط پرواز مستقیم بین ایران و اسپانیا از دیگر اقداماتی است که می تواند به توازن تبادل گردشگر میان دو کشور بینجامد. احمدی پور گفت: در بخش صنایع دستی نیز با توجه به وجود صنایع دستی متنوع در ایران می توانیم با ایجاد نمایشگاه هایی صنایع دستی دو کشور را به مردم اسپانیا و ایران معرفی کنیم. آمادگی داریم در زمینه امور فنی، آموزشی، مدیریتی، احیای بافت های تاریخی، توسعه زیرساخت های گردشگری و راه اندازی نمایشگاه های صنایع دستی اقدامات مشترکی را با اسپانیا داشته باشیم. مهم ترین نکته در زمینه تقویت و توسعه همکاری های گردشگری بین دو کشور، ایجاد تسهیلات در صدور ویزاست که باید مورد توجه قرار گیرد.

تلاش برای ارتقای گردشگری 2 کشور

ادواردولوپز بوسکتس، سفیر اسپانیا در تهران نیز در این دیدار گفت: تلاش می کنم مناسبات دو کشور در زمینه گردشگری و تبادل گردشگر ارتقا پیدا کند. او بابیان اینکه سال گذشته 20 هزار ایرانی به اسپانیا سفرکرده اند، افزود: زمینه های افزایش همکاری در حوزه گردشگری درگذشته نیز بین مسئولان ایران و اسپانیا بررسی شده است. اسپانیا در زمینه گردشگری در دنیا رتبه بالایی دارد و ما آمادگی داریم تجربه های خود را در اختیار ایران قرار دهیم. وی ادامه داد: اسپانیا در زمینه حفظ و حراست از آثار تاریخی و تبدیل خانه های تاریخی به اقامتگاه نیز تجربه های موفقی دارد و می توانیم در این زمینه با ایران همکاری داشته باشیم.

سفیر اسپانیا در تهران گفت: می کوشیم توان سفارت اسپانیا را برای صدور ویزا دو برابر کنیم. همچنین معتقدیم راه اندازی پروازهای مستقیم تأثیر بسزایی در افزایش تبادل گردشگر بین دو کشور خواهد داشت. وی افزود: براساس توافق های انجام شده، ایرلاین ماهان تا ماه ژوئن (فروردین) پرواز مستقیم به بارسلونا خواهد داشت و تلاش می کنیم پرواز مستقیم به مادرید را نیز در آینده ای نزدیک برقرار کنیم. به علاوه، اسپانیا آمادگی دارد در بخش فنی، آموزشی و مدیریتی همکاری خود را با ایران آغاز کند.
 
لزوم تبلیغات برای گردشگری

به عقیده بسیاری از کارشناسان گردشگری بدون تکمیل زیرساخت ها و تبلیغات موثر برای گردشگری ایران این اعلام آمادگی ها و راه اندازی خطوط هوایی مستقیم سودی ندارد.

امیرحسین اربابان غفوری، موسس جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی گفت: روابط سیاسی و گردشگری به یکدیگر وابسته هستند و تا زمانی که روابط سیاسی کشورها با یکدیگر مناسب نباشد، روابط گردشگری بهبود نخواهند یافت. بنابراین ارتباط خوب مقامات دولتی کشورها با یکدیگر می تواند بسیار موثر باشد.

او افزود: زمانی که روابط گردشگری کشورها مناسب باشد ارتباطات سیاسی و تجاری خود به خود بهبود می یابد. پس از آن باید به منظور توسعه روابط گردشگری و جذب گردشگران مقصد به تبلیغات و بازاریابی بپردازیم. مردم اسپانیا نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر تحت تاثیر تبلیغات منفی علیه ایران قرار گرفته اند. اربابان غفوری در ادامه بیان کرد: به طورکلی گردشگران اسپانیایی نیز به دلیل تبلیغات منفی علیه ایران نستب به ایران دچار بدبینی شده اند و تصور می کنند ایران کشوری نا امن است و تا زمانی که دولت ایران تبلیغات موثری درباره جاذبه های گردشگری خود نکند، موفق به افزایش جذب گردشگران اسپانیایی نخواهد شد.

بخش خصوصی و شرکت های فعال در عرصه گردشگری باید در نمایشگاه های بین المللی جهانی شرکت کرده و در آنها بازاریابی کنند. وی با اشاره به لزوم بهبود زیرساخت های گردشگری کشور اظهار کرد: در ایران هتل به اندازه کافی وجود ندارد و هتل های موجود نیز استاندارد مناسب را ندارند به طوری که یک هتل 5 ستاره ایران کیفیت هتل های 3 ستاره اسپانیا را دارد. همچنین سیستم حمل و نقل کشور نیز باید بهسازی شده و بهبود یابد. این راهنمای گردشگری اسپانیایی زبان ها در ارتباط با توسعه گردشگری اسپانیا و استانداردهای بالای خدمات رسانی در آن گفت: هزینه سفر به ایران با سفر اسپانیا برابری می کند بنابراین گردشگر اسپانیایی توقع دارد استانداردها گردشگری ایران نیز با اسپانیا برابری کند و خدمات مطلوبی در کشورمان دریافت کند.

توافق بالقوه مثبت است

به عقیده کارشناسان گردشگری توافقی که بین سفیر اسپانیا و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران انجام شده و راه اندازی خط مستقیم هوایی میان شهرهای تهران و بارسلون به خودی خود و به صورت فرمالیته نیز مثبت بوده و نشانگر روابط خوب میان دولت های دو کشور است که روی فعالان خصوصی گردشگری در این کشورها نیز تاثیر مثبت بر جا می گذارد.

عرفان فکری در این باره گفت: توافق میان مدیران دولتی ایران و اسپانیا به خودی خود بسیار مثبت است و حتی اگر این توافق فرمالیته باشد نیز باید آن را به فال نیک گرفت، چراکه روابط بین دولت ها روی گردشگری تاثیر مستقیمی می گذارد و توافق برای همکاری در زمینه گردشگری و اقداماتی برای تسهیل سفر به کشورها می تواند اقدام بسیار مثبتی باشد. او افزود: بخش خصوصی نیز از فعالیت های دولت تاثیر می پذیرد و می تواند فعالیت های گردشگری خود را با اسپانیا بهبود بخشد. بنابراین این اقدام به تنهایی و بدون هیچ گونه اقدام دیگری بسیار مثبت بوده است.

فکری درباره تصویر ذهنی منفی اسپانیایی ها از ایران اظهار کرد: تبلیغات منفی علیه ایران همواره در سطح جهانی وجود داشته، اما به لطف اینترنت و روایت گردشگرانی که از ایران بازدید کرده اند در فضای مجازی این تبلیغات کم رنگ تر شده و از میان رفته اند. او افزود: اقداماتی مانند برگزاری کنوانسیون راهنمایان گردشگری جهان در ایران می تواند روی تصویر ذهنی منفی گردشگران خارجی از کشور تاثیر بگذارد. در این کنوانسیون یکی از ارکان مهم گردشگری 45 کشور دنیا حضور داشته و از نزدیک جاذبه ها، ظرفیت ها و امنیت ایران را مشاهده کردند.

به عقیده این فعال جهانگردی تبلیغات گردشگرانی که از ایران بازدید کرده اند از هر تبلیغی موثرتر است و رویدادهایی مانند این کنوانسیون می تواند به افزایش جذب گردشگران جهانی مانند اسپانیایی ها بینجامد. وی با تاکید بر اثرات مثبت کنوانسیون راهنمایان گردشگری جهان در کشور بیان کرد: برگزاری این کنوانسیون به ما ثابت کرد توانایی برگزاری رویدادهای مهم و جهانی را داریم و می توانیم در آینده نیز به برگزاری چنین رویدادهایی ادامه دهیم. همچنین حضور رییس جمهوری در این کنوانسیون به حدی موثر بود که راهنمایان گردشگری جهان را به بزرگترین مبلغان گردشگری ایران تبدیل کرد.

سخن پایانی

لزوم تبلیغات به هر نحوی برای گردشگری ایران احساس می شود. برگزاری رویدادهای جهانی یکی از راه های تبلیغات است و شرکت در نمایشگاه های بین المللی نیز کمک موثری به بازاریابی گردشگری می کند. اما در این میان برای جذب گردشگران اسپانیایی باید استانداردهای گردشگری خود را براساس استانداردهای جهانی اجرا کنیم و خدمات رسانی خود را به سطح مطلوبی برسانیم.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه گسترش تجارت » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1