28 مارس 2024 - 14:29

بازگشت اشیای سرگردان ایرانی به زادگاهشان

7 فوریه 2017 - 09:00 dsfr.ir/8e2o2

بازگشت اشیای سرگردان ایرانی به زادگاهشان
akairan.com
اشیاء تاریخی ایران

معاون رییس جمهوری و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دفاع و استرداد عناصر هویت ساز کشور را مانند دفاع از خاک کشور دانست و گفت: اشیای سرگردان ایرانی باید به زادگاهشان برگردند.

زهرا احمدی پور در مراسم گشایش نمایشگاه مجموعه های استردادی اشیای فرهنگی تاریخی، دستاوردهای دیپلماسی فرهنگی دولت تدبیر و امید اظهار کرد: با بازگشت اشیای هویت ساز ما به زادگاهشان ایران، اتفاق مهمی رخ داده است.

همه کشورها نیاز دارند تا علت وجودی خود را به عنوان یک سرمایه برای ملت خود و سایر ملل مستند و تشریح کنند. ایران یک مجموعه تمدن بزرگ را تشکیل می دهد که در اعصار تاریخی اجزای هویت سازش بهم بافته شده است و موقعیت و داشته های این کشور به راحتی تثبیت نشده است.

دولت تدبیر و امید با دیپلماسی و فن گفت وگو و با روابط مبتنی بر عدالت توانست این عناصر هویتی را به زادگاهش برگرداند؛ زادگاهی که نامش ایران است و در تمام ادوار تاریخ آن را می شناسند. در سال های آینده تمام بخش های هویت ساز ایران و آثاری که در حراجی های مختلف دنیا به فروش رفته به ایران برگردد.

ایران و ایتالیا قربانیان تجارت آثار تاریخی فرهنگی

سفیر ایتالیا در ایران که به دلیل همکاری برای استرداد بخشی از آثار نمایشگاه در این مراسم حضور داشت، گفت: ایران و ایتالیا قربانیان تجارت آثار تاریخی و فرهنگی هستند.

مائورو کونچاتوری تاکید کرد: قاچاق اشیای تاریخی سومین بازار در جهان و منبعی برای تامین مالی تروریسم بین المللی است.

مدت زیادی اشیای تاریخی ایرانی در برخی مغازه های شهر رم مشاهده می شد که شاخه ای از پلیس ایتالیا که در زمینه حفاظت از آثار فرهنگی و هنری فعالیت می کند، قاچاق بودن این اشیا را از ایران تشخیص داد و با اطلاع به سفارت ایران دادگاهی در رم برای بازگرداندن این اشیا به ایران تشکیل شد.

این اشیا از اهمیت بالایی در زمینه میراث فرهنگی جمهوری اسلامی برخوردارند و در عین حال به اهمیت و ارزش همکاری های حسنه بین دو کشور ایران و ایتالیا اشاره می کنند.

اسناد زیادی در دست است که تروریسم بین الملل در کشورهای عراق، افغانستان و سوریه نیز تاراج و قاچاق اشیا را به منبع درآمد خود تبدیل کرده است. به همین منظور ایتالیا سال گذشته به سازمان ملل متحد پیشنهادی مبنی بر تشکیل سربازان کلاه آبی برای حفاظت از میراث فرهنگی کشورها توسط این سازمان ارائه کرد.

کونچانوری خاطرنشان کرد: همکاری های ایران و ایتالیا در زمینه میراث فرهنگی تابستان گذشته با برگزاری نمایشگاهی از آثار هر دو کشور در ایران و ایتالیا ادامه یافت و سابقه حضور باستان شناسان ایتالیایی در ایران به دهه 1950 برمی گردد که این فعالیت چشمگیر در مورد احیای آثار تاریخی نیز تا این هنگام با احیای آثاری از پرسپولیس، انسان بالدار در پاسارگارد و اسناد اماکن ساسانی در فارس و ...ادامه داشته است.

سفیر ایتالیا در ایران ضمن تبریک برای برگزاری نمایشگاه ادامه همکاری های فرهنگی را بین دو تمدن بزرگ جهانی خواستار شد.

چهار هزار قطعه، تخت جمشید در موزه های دنیا است

رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این مراسم گفت: هیچ موزه ای در دنیا نیست که تعدادی از اشیای ایرانی در آن وجود نداشته باشد و گاهی ارقامی مثل وجود چهار هزار قطعه از تخت جمشید در موزه های مختلف دنیا حیرت انگیز است.

تلاش هایی وجود دارد که مالکیت ایران بر این آثار مخدوش و پنهان شود و از آنجایی که می توانیم اسناد و دلایل محکمه پسند برای دفاع از اشیای مان داشته باشیم و بر اساس کنوانسیون 1970 در کنار کشورهایی مانند هند، چین، ایتالیا و یونان و مصر که کشورهای متمدن و از مدافعان این کنوانسیون هستند در مقابل این تلاش ها می ایستیم.

بهشتی تاکید کرد: میوه های ارزشمندی که در این دولت شاهد چیدن آن هستیم محصول ده ها سال تلاش توسط افراد مختلف است که موضوع استرداد اشیای تاریخی را نه به منزله یک موضوع کم اهمیت بلکه به مثابه دفاع از خاک وطن پراهمیت می دانند.

با پیگیری برای استرداد اشیای تاریخی ایران که در موزه های دنیا به نام اشیای آسیای غرب یا اعراب به نمایش گذاشته می شود نشان می دهیم که سیستم عصبی کشور ما نسبت به میراث تاریخی و فرهنگی خود فعال است.

رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری خاطرنشان کرد: اگر عزم جدی برای استرداد سایر اشیا به وطن و استفاده از ظرفیت های کنوانسیون 1970 در کشور وجود داشته باشد باید هرچه سریع تر لیست قرمز ایکوم آماده شود.

150 مجموعه دار ایرانی هنوز مجوز ندارند

معاون میراث فرهنگی کشور نیز در این مراسم گفت: استرداد اشیای تاریخی با این حجم قبل و بعد از انقلاب دستاوردی بی سابقه است.
محمدحسن طالبیان تاکید کرد: خرید و فروش غیرقانونی آثار هنری و تاریخی در جهان رو به افزایش است و کشورهایی که سابقه تاریخی دارد بیشتر مورد دستبرد هستند و کشورهای با سابقه تمدنی کمتر بستری برای این خرید و فروش نامشروع اند.

از ماموریت های سازمان میراث فرهنگی رصد حراجی هایی است که در سطح بین المللی انجام می شود تا اشیای قاچاق به کشور بازگردد و این چهار استرداد بزرگ نتیجه یک همکاری بین المللی است.
طالبیان یادآور شد: از سال گذشته با دستگاه های دولتی برای ثبت اشیای میراثی آنها و فهرست برداری کامل مکاتبه و در این زمینه آیین نامه ای را به نام آیین نامه اموال ابلاغ کرده ایم.

از 300 مجموعه دار خصوصی ایرانی که تاکنون شناسایی شده اند؛ نیز نیمی مجوز گرفته اند اما 150 مجموعه دار هنوز برای مجوز اقدام نکرده اند. امیدواریم این افراد و هر کدام از مردم که شیء تاریخی دارند برای ثبت اعلام آمادگی کنند و بی صبرانه منتظریم تا در آینده نزدیک با صدور رای در آخرین دادگاه باقیمانده 30 هزار لوح گلین که در مجموعه شرق شناسی شیکاگو آمریکاست به ایران برگردد.

نمایشگاه مجموعه های استردادی اشیای فرهنگی و تاریخی، دستاوردهای دیپلماسی فرهنگی دولت یازدهم به مناسبت سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در موزه ملی ایران در حال برگزاری است.

این نمایشگاه حاوی آثار تاریخی و فرهنگی ایران است که در مدت چهار سال با همت و تدبیر دولت یازدهم در مجموعه هایی تحت عنوان چغامیش، خوروین، تخت جمشید و جیرفت از کشورهای آمریکا، انگلیس، بلژیک و ایتالیا به ایران برگردانده شده است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایرنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1