28 مارس 2024 - 17:10

یک تهدید جدید برای نقش رستم

5 فوریه 2017 - 15:00 dsfr.ir/d33mw

یک تهدید جدید برای نقش رستم
wikimedia.org
نقش رستم

کوتاه سازی دومین کندوی سیلوی گندم در حریم محوطه میراث جهانی تخت جمشید و نقش رستم.

افشین یزدانی با هشدار نسبت به تبدیل شدن مرودشت به زمین بایر، از کوتاه سازی دومین کندوی سیلوی گندم در حریم محوطه میراث جهانی تخت جمشید و نقش رستم خبر داد.

به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، افشین یزدانی، سرپرست حریم کاوش محل پروژه عمرانی سیلوی گندم کارخانه آرد نقش رستم گفت: پس از تخریب نخستین کندوی سیلو در کارخانه آرد نقش رستم که برخلاف ضوابط و قوانین حریم تخت جمشید ساخته شده بود، دومین کندوی سیلو نیز کوتاه سازی و بخش بتنی و کلاهک فلزی روی آن تخریب شد.

او با اشاره به ساخت بنای اصلی کارخانه آرد نقش رستم در شش طبقه در سال ۱۳۷۲، گفت: این بنا در فاصله مستقیم سه هزار و ۵۰۰ متری آثار تخت جمشید و نقش رستم و واقع در محدوده حریم درجه دوی این آثار قرار دارد.

وی در ادامه از کارخانه آرد نقش رستم، به عنوان یکی از مهمترین مجتمع های تهیه آرد استان فارس و دشت مرودشت نام برد و افزود: این کارخانه در چند ماه گذشته به منظور ارتقای استانداردهای بهداشتی و بهبود کیفیت ذخیره سازی گندم اقدام به ساخت چندین کندوی بتنی کرده که این موضوع براساس ضوابط موجود که حداکثر ارتفاع ۸.۵ متر را مجاز می داند، چالش برانگیز شده است.

افشین یزدانی با بیان اینکه کارخانه آرد نقش رستم در ابتدا با ساخت دو کندوی بتنی سیلوی ذخیره گندم با ارتفاع فراتر از حد مجاز، حریم منظری دو محوطه میراث جهانی تخت جمشید و نقش رستم را با خطر مواجه کرد، گفت: خوشبختانه با تعامل سازمان میراث فرهنگی این پروژه به طور کامل متوقف شد و زمینه فعالیت های پژوهشی شامل عملیات مغناطیس سنجی، کاوش باستان شناسی به منظور بررسی بستر ساخت، ساخت پروژه عمرانی و بررسی گزینه های فعالیت در عمق بجای بلندمرتبه سازی فراهم شد.

گمانه زنی در محدوده طرح عمرانی کارخانه نقش رستم

سرپرست برنامه گمانه زنی و کاوش در محدوده طرح عمرانی کارخانه «آرد نقش رستم» با اشاره به یک ماه فعالیت میدانی و بازکردن ۱۸ گمانه کاوش تا عمق بیش از ۴ متر به ویژه در نقاطی که توسط آزمایش های آرکئوژئوفیزیک مشکوک نشان داده شده بود، اعلام کرد: خوشبختانه هیچ یک از گمانه ها که در محدوده طرح عمرانی کارخانه آرد نقش رستم زده شد، با لایه استقراری یا اثر باستانی برخورد نکرد.

او با تاکید بر این که فعالیت کارخانه آرد نقش رستم در عمق موجب هیچگونه تخریب برای آثار و لایه های باستانی نخواهد شد، اظهار کرد: در دو گمانه ای که برای بررسی کیفیت لایه های زیر سطحی در مناطق پیرامونی و خارج از محدوده مالکیت کارخانه آرد نقش رستم انجام شد، با یک لایه حاوی مواد فرهنگی متعلق به نیمه دوم هزاره چهارم پیش از میلاد موسوم به دوره استقراری «بانِش» برخورد شد که در زیر بستر زمین های کشاورزی قرار گرفته بود و باید آن را یک کشف مهم در زمینه باستان شناسی پیش از تاریخ در دشت مرودشت به شمار آوریم.

بعد از پایان کاوش های باستان شناسی، عملیات تخریب و کوتاه سازی بخشی از سازه بتنی و کلاهک فلزی دو کندوی سیلوی انجام و در مجموع ارتفاع بنا حدود ۹ متر کم شد.

او با بیان این که عملیات تخریب و کوتاه سازی بنا نیازمند به کارگیری دستگاه های تخصصی برش بتن در ارتفاع بود، گفت: با کوتاه سازی سیلوها ساختمان آجری شش طبقه کارخانه که بیش از ۲۳ سال پیش ساخته شده، همچنان بلندترین ساختمان این مجتمع تولیدی خواهد بود.

به گفته این باستان شناس، با کوتاه سازی ارتفاع سیلوهای ساخته شده، خطر آسیب به چشم انداز طبیعی آثار نقش رستم و تخت جمشید و جلوگیری از انضمام آثار نقش رستم به پرونده ثبت جهانی تخت جمشید برطرف شده است.

ضرورت جمع آوری تیرهای انتقال برق در حریم آثار نقش رستم

یزدانی با انتقاد از نصب تیرهای انتقال برق در محدوده حریم درجه یک آثار نقش رستم به رغم مخالفت پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: اداره برق شهرستان مرودشت حدود چهار سال پیش اقدام به نصب تیرهای انتقال برق در محدوده حریم درجه یک آثار نقش رستم کرد این در حالی است که هرگونه ساخت و نصب تیر برق و دکل در محدوده حریم درجه یک آثار نقش رستم برخلاف قوانین و ضوابط موجود است و ما امیدواریم در آینده ای نزدیک شاهد جمع آوری این تیرهای انتقال برق باشیم.

نصب تیرهای متعدد بتنی برق در محور یاد شده افزون بر بی اعتنایی به قوانین سازمان میراث فرهنگی تاثیراتی به مراتب نامطلوب تر از وجود سیلوهای گندم بر کیفیت آثار نقش رستم در نگاه گردشگران خواهد داشت.

یکی از مناسب ترین راهکارها برای حل این مشکل، انتقال خطوط برق به زیر زمین در محدوده مسیر گردشگری نقش رستم است.

او در ادامه نسبت به برداشت بی رویه آب های زیر سطحی هشدار داد و گفت: اگر این برداشت های بی رویه ادامه پیدا کند، جغرافیای طبیعی دشت مرودشت از یک دشت سرسبز و پرآب به سرزمینی بایر و در مواردی شوره زار تغییر خواهد کرد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایسنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1