23 آوریل 2024 - 23:50
گفت و گو با «والریا کوروینا»، مدیر دفتر ملی گردشگری «ویزیت راشا» در تهران:

بیشترین رشد حضور گردشگران در روسیه مربوط به گردشگران ایرانی بوده است

30 ژانویه 2017 - 12:00 dsfr.ir/q768m

بیشترین رشد حضور گردشگران در روسیه مربوط به گردشگران ایرانی بوده است
مهدی اسفندیاری
کلیساهای متروپولیتنها و پدرسالاران، مسکو

«والریا کوروینا» از فعالیت های دفتر «ویزیت راشا» در #تهران، فرصت های #گردشگری و البته تنگناهای گردشگران ایرانی در #روسیه سخن گفته است.

سال گذشته، کشور روسیه دفتری را در تهران افتتاح کرد که هدف از فعالیت های آن، معرفی جاذبه های گردشگری روسیه و جذب گردشگران ایرانی به این کشور بود. در حال حاضر نزدیک به یک سال از افتتاح این دفتر می گذرد و در طول این یک سال «ویزیت راشا» فعالیت های فراوانی را در خصوص معرفی روسیه انجام داده است. از طرف دیگر، میزبانی روسیه در جام کنفدراسیون ها 2017 و جام جهانی 2018 دو رویداد مهم ورزشی هستند که به طور مستقیم با گردشگری این کشور و فعالیت های «ویزیت راشا» مرتبط هستند.

خانم «والریا کوروینا» در گفتگو با زیست بوم از فعالیت های این دفتر، فرصت های گردشگری و البته تنگناهای گردشگران ایرانی در روسیه سخن گفت.

  • حدود یک سال از زمان باز شدن دفتر «ویزیت راشا» در تهران می گذرد. لطفا کمی بیشتر راجع به این دفتر و فعالیت های آن توضیح دهید.

28 بهمن سال گذشته در چارچوب نهمین نمایشگاه بین المللی صنعت گردشگری و صنایع دستی (TITE) که در محوطه ی سفارت روسیه برگزار شد، دفتر «ویزیت راشا» افتتاح شد و کار خود را آغاز کرد. افتتاح این دفتر با حضور «لوان دژاگاریان» سفیر تام الاختیار فدراسیون روسیه در تهران، «اولگ سفروف» رئیس آژانس گردشگری فدرال روسیه و «مرتضی رحمانی موحد» معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران بود.

  • هدف از افتتاح این دفتر در ایران چه بوده؟ آیا دفترهای دیگری مشابه این در کشورهای دیگر وجود دارد؟

در سال 2014 آژانس فدرال گردشگری با همکاری وزارت فرهنگ فدراسیون روسیه یک کمپین بزرگ را برای ترویج گردشگری در روسیه آغاز کرد. هدف این کمپین، معرفی روسیه به عنوان یک مقصد گردشگری جذاب در بازار خارجی است. همه فعالیت های این کمپین تحت یک نام تجاری واحد با عنوان «مشاهده روسیه / زمان را به استراحت در روسیه اختصاص دهید» قرار دارد. همچنین افتتاح دفاتر فعال گردشگری ملی روسیه با عنوان «ویزیت راشا» خارج از روسیه و جزء برنامه های اجرایی این کمپین بود. در حال حاضر 9 دفتر فعال در کشورهایی مانند آلمان و اتریش، فنلاند، چین، ایتالیا، امارات متحده عربی، ایران، ویتنام، اسپانیا و پرتغال وجود دارد.

  • در سال گذشته دفتر «ویزیت راشا» چه فعالیت هایی توانسته است در ایران انجام دهد؟

مدیرعامل و کارکنان فعال دفتر، با موضع «روسیه متحد» در نهمین نمایشگاه TITE و 29 نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، که در ماه بهمن سال گذشته و ماه اردیبهشت امسال برگزار شد شرکت داشتند و فرصت های توریستی فدراسیون روسیه را برای تورگردانان ایرانی و بازدیدکنندگان عادی ارائه کردند. دفتر، اقدام به انتشار یک سری بروشورها و مقالاتی در روزنامه ها و مجلات در مورد محبوب ترین مقاصد و مسیرهای توریستی مسکو، سنت پترزبورگ، سوچی و کازان روی نقشه فدراسیون روسیه و همچنین انجام سه برنامه سفر گردشگری و کروز روی رودخانه ولگا کرد. تقریبا تمام تیراژ بروشورها و نقشه ها (بیش از 6000 نسخه) در اولین روز از هر دو نمایشگاه ها ارائه شد. کارکنان دفتر روزانه با ده ها تن از مردم از طریق تلفن، شبکه های اجتماعی و جلسات خصوصی در تعامل هستند و با ارائه اطلاعات، به سوالات تمام گردشگران علاقه مند ایرانی پاسخ می دهند.

  • آیا می توان گفت که دفتر «ویزیت راشا» عملکرد موفقی داشته؟ چه معیاری برای ارزیابی اثربخشی کار شما وجود دارد؟

شاخص اصلی اثربخشی کار ما و موفقیت این دفتر باید نظر مثبت گردشگران باشد. پورتال اطلاعات دفتر و کانال تلگرام ما، هر روز حوادث فرهنگی، زندگی سیاسی و ورزشی روسیه را برای خوانندگان آشنا به واقعیت های زندگی در روسیه، پوشش می دهد. در قسمت بلاگ این سایت، هر شخص در بخش سفرنامه، می تواند پست خود را از برداشت شخصی خود در مورد سفرش به یک کشور دیگر و همچنین در مورد سطح خدمات ارائه شده و رضایت خود از سفر را به اشتراک بگذارد. در مورد ما، ارزیابی غالبا مثبت است و مردم برای سال های زیادی با قدردانی روزهای سپری شده در روسیه را به یاد می سپارند و این مهم ترین نتیجه کار ما است.

  • آخرین اطلاعات در مورد تسهیل ویزا بین دو کشور چیست؟

با توجه به سخنان آقای «مهدی سنایی» سفیر ایران در فدراسیون روسیه که گفتند: «در حال حاضر در حال مذاکره و تهیه پیش نویس مرحله دوم پروتکل در راستای تسهیل دریافت روادید یعنی لغو روادید برای گروه های توریستی هستیم. تبادل نظر و تصمیم گیری در این خصوص شش ماه به طول خواهد انجامید و پس از آن، پروتکل امضا خواهد شد. طبق این قرارداد، افرادی که از طریق آژانس های مسافرتی و گردشگری اقدام کنند، نیازی به دریافت ویزا نخواهند داشت. در حال حاضر نمونه این قرارداد بین روسیه و چین در حال اجرا است.» بر اساس همین توافق، گروه های توریستی بین 5 تا 50 نفره می توانند بدون ویزا به مدت 15 روز اقامت کنند.

  • به نظر شما، اگر چنین شرایطی به وجود آید، چه تاثیری را می توان برای آن پیش بینی کرد؟

در طول دو سال گذشته، خطوط هوایی ایران شروع به انجام پروازهای چارتر به مسکو، سنت پترزبورگ و سوچی کرده اند. تابستان گذشته، پروازهای منظم از تهران به آستاراخان راه اندازی شد. تعداد کل پروازهای از 4 پرواز در هفته تا 17 پرواز و حدود 15 پرواز چارتر به طور منظم افزایش یافته است. بدون شک، به عنوان یکی از نتایج امضای این قرارداد، ما می توانیم انتظار رشد چند برابر این پروازها را داشت که این رشد، از آمار فعلی هم قابل مشاهده است. بنابراین، با توجه به داده های رسمی آژانس گردشگری فدرال روسیه، برای 9 ماه سال 2015 میلادی، ایرانی ها با 33 هزار و 670 گردشگر در جایگاه سیزدهم در بین گردشگران خارجی روسیه قرار گرفته اند. طبق گزارش سفارت روسیه، در طول سال، صدور 62 هزار ویزای توریستی از ایران به ثبت رسیده است. طبق آمار فدرال دولتی خدمات روسیه، در سال 2015 ایران با 64 درصد افزایش، بیشترین افزایش تعداد گردشگران را به نسبت سال گذشته داشته است و برای اولین بار از نظر تعداد گردشگران بازدید کننده روسیه، وارد 20 کشور برتر شده است. با بیش ترین تخمین محافظه کارانه، در سال 2017 می توان انتظار یک افزایش چهار برابری در تعداد گردشگران از ایران به مناطق جدید مثل آستاراخان، کازان و مسکو را داشت. رویدادهایی همچون «اجلاس دریای خزر در 2017» و جام کنفدراسیون ها در ژوئن و جولای 2017 از عوامل این افزایش گردشگران ورودی خواهند بود. همچنین برای سال 2017، پرواز چارتر مستقیم از تهران به کازان برنامه ریزی شده است که خود به افزایش حضور گردشگران در روسیه کمک خواهد کرد.

  • بر اساس سال ها تجربه شما به عنوان راهنما و رهبر گردشگران، چه مشکلاتی در جهت پذیرش مردم ایران می توانید ذکر کنید؟

اول از همه کمبود شدید مترجمان و راهنمایان به زبان فارسی وجود دارد که در حال حاضر از دانشجویان ایرانی که آموزش کافی ندیده اند و یا از شهروندان تاجیک بدون مجوز رسمی گردشگری و دانش از تاریخ روسیه، استفاده می شود. همچنین فقدان کتاب های مرجع گردشگری روسیه، به زبان فارسی از مشکلات مهم گردشگران ایرانی در روسیه است. هیچ کدام از بانک های روسیه، کارت های بانک های ایرانی را قبول نمی کنند و در بسیاری از هتل ها و رستوران های روسیه غذاهای سازگار با قوانین اسلامی ایران سرو نمی شوند. هرچند در سال های اخیر تعدادی از هتل ها و رستوران های شرکت کننده در برنامه «حلال پسند» به طور قابل توجهی افزایش یافته است و همچنان رو به افزایش است.

  • برنامه های دفتر برای سال جاری و آینده چه هستند؟

اول از همه تمایل دارم که در کنگره WFTGA (فدراسیون جهانی راهنمایان تور و مترجمان) که از 9 تا 13 بهمن در تهران برگزار می شود شرکت کنم. همچنان که قبلا هم اشاره کردم، مشکل کمبود مترجمان و راهنمایان زبان فارسی را داریم که این کنگره مفید واقع خواهد شد. علاوه بر این، کارکنان دفتر در غرفه روسیه در نمایشگاه TITE 2017 (06-09 فوریه 2017) شرکت می کنند و به ارائه کالاهای توریستی ملی از فدراسیون روسیه، از جمله مقصد شهرستان های میزبان جام کنفدراسیون ها و جام جهانی 2018 می پردازند. پس از نمایشگاه نیز، سازماندهی تور برای مطبوعات مرتبط و نمایندگان تورگردانان در مسیرهای توریستی محبوب مثل سن پترزبورگ و نووگورود، مسکو و شهرستان های حلقه طلایی و همچنین تور معرفی برای روزنامه نگاران ورزشی در شهرستان های میزبان جام کنفدراسیون ها و جام جهانی 2018 انجام می شود. برای نمایندگان روسیه در صنعت گردشگری نیز یک سری جلسات کار در قالب «road show» در شهرستان های مشهد، اصفهان و شیراز برنامه ریزی شده است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « زیست بوم » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1