18 آوریل 2024 - 22:25

موج خشکسالی به سرسبزترین استان کشور رسید

22 ژانویه 2017 - 13:40 dsfr.ir/ak6kw

موج خشکسالی به سرسبزترین استان کشور رسید
علی رزاقی
خشکسالی در مازندران

بحران کم آبی دامن گیر استان #مازندران هم شد. این در حالی است که این استان یکی از پر آب ترین استان های کشور است.

اسفندماه سال 93 بود که رئیس سابق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در گفت و گو با همشهری نسبت به کم آبی و تبدیل شدن این استان به بیابان هشدار داد. گزارشی که آن روز با عنوان « 20 سال دیگر مازندران بیابان می شود» منتشر شد، البته واکنش های متعددی در پی داشت تا آنجا که برخی این گزارش را بسیار دور از ذهن دانسته و اعلام کردند که تبدیل خطه سرسبز مازندران به بیابان توهمی بیش نیست. اکنون اما آمارهای هواشناسی و شرکت آب منطقه ای مازندران مهر تأییدی بر بحران کم آبی و پیش روی خاموش خشکسالی در سبزترین استان کشور است.

خبرگزاری ایرنا روز گذشته با اشاره به اینکه آمارهای هواشناسی و شرکت آب منطقه ای از کاهش بارندگی در ارتفاعات و دشت ها و تغییر الگوی بارندگی از نم نم باران به بارش های سیل آسا و در اصطلاح علمی باران های غیرمؤثر در مازندران حکایت دارد، نوشت: خشکسالی در استان مازندران رخنه کرده است.

بر اساس گزارش هواشناسی در سال زراعی یا آبی 95- 94 حدود 792 میلی متر بارندگی در مازندران ثبت شد که نسبت به سال زراعی 94- 93، 8 درصد افزایش نشان می دهد. البته باران های رگباری و پراکنده به عنوان بارش های غیرمؤثر سبب شد تا با وجود افزایش مقدار بارش، روان آب های رودخانه ها زیاد نشود و در مواردی تبدیل به سیلاب شود.

دکتر رحیم یوسفی زاده، کارشناس ارشد مطالعات اقلیمی و اقلیم دریا و ساحل اداره کل هواشناسی مازندران در مورد بررسی خشکسالی استان گفت: 42 درصد از مساحت مازندران از اول سال جاری تا پایان آذر با استفاده از شاخص ترکیبی SPEI (شاخص بارش و تبخیر استاندارد شده) در بازه زمانی یک ساله، انواع خشکسالی را تجربه کرده است. یوسفی زاده گفت: بنا بر اعلام مرکز ملی خشکسالی و با توجه به نمودار و نقشه های تهیه شده، فراوانی و شدت وقوع خشکسالی در استان مازندران رو به افزایش است.

قربانعلی خدابخشی، مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای مازندران هم در خصوص خطر کم آبی و رخنه خشکسالی به استان مازندران گفت: امروز دشت مازندران به ویژه مناطق شرق استان به خاطر اضافه برداشت از چاه های مجاز و حفر چاه های غیرمجاز در معرض تهدید جدی شوری آب قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: یکی از پیامدهای ناشی از افت مستمر سطح آب زیرزمینی یا اضافه برداشت از چاه ها، شور شدن تدریجی آب زیرزمینی و پیشروی جبهه آب شور به طرف جبهه آب شیرین در مناطق ساحلی استان مازندران است که اکنون این معضل در دشت حسین آباد بهشهر رنگ واقعی به خود گرفته است. وی با بیان اینکه 82 هزار حلقه چاه در استان وجود دارد که سالانه بیش از یک میلیارد متر مکعب از آن ها برداشت می شود، گفت: بیش از 30 درصد این چاه ها غیرمجازند.

ابراهیم یخکشی، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران هم گفت: کمبود آب آشامیدنی در بسیاری از مناطق شهری و روستایی، خالی شدن سفره های زیرزمینی، خشکیدن بسیاری از رودخانه های فصلی، کاهش دبی آب رودخانه های مهم و دائمی و مهم تر از همه حاد شدن کمبود آب کشاورزی در فصل کاشت و داشت محصول برنج، نشانه تشنگی کام زمین در مازندران است.

1