آمارهای بین المللی نشان می دهد که بیش از 25 درصد از کل درآمد #سفر اروپایی ها در سال 2015 مستقیما از #اپلیکیشن های موبایلی آمده است.
ایران کشوری است با جاذبه های گردشگری بسیار که نه تنها برای گردشگران خارجی قابل توجه است، بلکه مردمان این سرزمین را نیز به دیدن گوشه و کنار خود می خواند. با این حال، این میراث ناملموس ایران است که بیشتر گردشگران خارجی به امید دیدن آن به ایران سفر می کنند؛ و به تازگی ایرانی ها هم با رفتن به روستاهای تاریخی مثل ابیانه، ماسوله و قلعه رودخان و شرکت در مراسم گلاب گیری اردیبهشت ماه، نوع دیگری از تجربه را برای خود رقم می زنند. اگر سفرهای تفریحی، خرید و بازارهای سنتی را هم بر این مجموعه زیبایی ها و دیدنی ها بیفزاییم، فرصت های بسیاری در انتخاب سفر خواهیم داشت.
با این وجود چرخ گردشگری داخلی، هنوز آن چنان که انتظار می رود، روان نمی چرخد و درگیر محدودیت هایی است که در این حوزه وجود دارد. شاید مهم ترین این محدودیت ها، فرایند تسهیل نشده سفر است. این محدودیت ها از سویی، موجب خالی ماندن بخشی از ظرفیت اماکن اقامتی می شود که با ایجاد هزینه سربار، به بالا رفتن قیمت ها و نامتناسب بودن خدمات و امکانات آن ها می انجامد که خود، نارضایتی و بی میلی به سفر می آفریند.
اطمینان از جا و مکان مناسب در شهری غریب، مسافر را ترغیب می کند که به ماجراجویی پا بگذارد؛ و در مقابل، نبود جای مطمئنی برای گذراندن شب کافی است که هر کسی را از سفر منصرف کند.
البته اینها تنها دلیل تمایل اندک ایرانی ها به مسافرت های درون کشور نیست. اگر از مسافرت های خارج از کشور که فقط برای شمار معدودی قابل حصول است، بگذریم، نبود امکانات در کاهش سفرها تاثیر داشته است. یکی از نمودهای مهم خدمات مورد نیاز، امکان بوکینگ/رزرو هتل به شیوه ای مناسب و کاربردی است؛ به شکلی که تمامی انتخاب ها به خوبی در دسترس و در معرض دید باشد و گردشگر با دید باز و با توجه به تمامی جوانب به انتخاب هتل مورد نظرش دست بزند. اشرافی همه جانبه به امکانات موجود هر هتل می تواند محدودیت ها و ترس از تجربه های گذشته را به حداقل برساند.
تجربه جهانی نشان داده که اینترنت و تجارت الکترونیکی راهکاری با اولویت بالا در توسعه گردشگری است. اطلاعات موجود در اینترنت باعث شده کیفیت و نحوه ی ارائه و دریافت خدمات گردشگری و هتلداری کامل دگرگون شود. در آمارهای جهانی این موضوع خود را آشکار می کند؛ برای نمونه فقط در سایت TripAdvisor بیش از 170 میلیون نقد و نظر در مورد هتل ها وجود دارد که توسط کاربران نوشته شده اند؛ این نظرها و امتیازها کمک می کند تا کاربر بعدی با آگاهی، مقصد سفر و هتل مورد نظر را انتخاب کند. همچنین در سال 2013 نزدیک به 70 درصد از گردشگران بدون در نظر داشتن مقصد معین به جست وجوی اینترنتی برای هتل یا حتی شهر مورد نظر اقدام کرده اند؛ در این بین 40 درصد از اروپایی ها به صورت آنلاین این جست وجو را انجام می دهند. انتخاب مقصد و رزرو هتل به قدری به اینترنت وابسته است که اکنون گفته می شود تنها 27 درصد از هتل داران قبل از ورود مسافران شان با آن ها در تماس بوده اند. و همه امور مربوط به رزرو، اینترنتی انجام گرفته است. (منبع: 8 Etourism Stats to Consider for 2015)
ولی در ایران، صنعت با تاخیر فازی قابل توجه به امکاناتی که اینترنت در اختیارش می گذارد توجه نشان داده؛ در حالی که جهان با تغییر زمین بازی، از لپ تاپ و کامپیوترهای متصل، گذر کرده و صنعت گردشگری را مستقیما کف دست گردشگر قرار داده است؛ درون اپلیکیشن های موبایلی.
نقش موبایل در صنعت گردشگری نیز روز به روز پررنگ تر می شود و سرعت، راحتی و در دسترس بودن اپلیکیشن های جست و جوی مراکز گردشگری و اقامتی، به انتخاب بهتر کمک می کند. مراجعه به آمارهای بین المللی نشان می دهد که بیش از 25 درصد از کل درآمد سفر اروپایی ها در سال 2015 مستقیما از اپلیکیشن های موبایلی آمده است. (همان منبع)
استفاده از چنین امکاناتی، پیش از تجربه مستقیم، تصویری از مقصد در اختیار کاربر قرار می دهد تا با استفاده از نظرات مسافران پیشین و کارشناسان گردشگری، تجسم سفر باورپذیرتر باشد و سفر با اطمینان قبلی بیشتری همراه شود و در کل با فراهم کردن امکان مسافرت بیشتر، خود به خود به تصحیح چرخه معیوب «نبود مسافر-خدمات نامناسب» کمک شایان توجهی می کند.
در دوره ای که اقتصاد کشور هر چه بیشتر به اهمیت صنعت گردشگری توجه نشان می دهد و فرصت بی نظیری که این صنعت در توسعه اقتصادی، رشد درآمد ناخالص داخلی و از همه مهم تر ایجاد اشتغال دارد، اگر قیمت تمام شده سفر با استفاده از تکنولوژی های نوین کاهش یابد، در نتیجه استقبال بیشتری از سوی گردشگران خواهد شد. بنابراین حرکت هر چه سریع تر در آنلاین و موبایلی کردن فرایند سفر اهمیت ویژه ای می یابد و ضروری است که با جهشی سریع عقب ماندگی تاریخی را جبران کنیم.