28 مارس 2024 - 21:44

بررسی راهکارهای اجرایی برای رفع مشکلات صنعت گردشگری

8 ژانویه 2017 - 10:30 dsfr.ir/d12lf

بیست و هفتمین نشست کمیسیون گردشگری اتاق تهران

کمیسیون گردشگری اتاق تهران، پیشنهادها و راهکارهای خود برای بهبود وضعیت گردشگری را کتبا برای رئیس سازمان میراث فرهنگی ارسال خواهد کرد.

اعضای کمیسیون گردشگری اتاق تهران، بیست و هفتمین نشست خود را به بررسی پیشنهاداتی که قرار است به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری ارائه کنند، اختصاص دادند. این کمیسیون در نشست پیشین خود، میزبان زهرا احمدی پور، رییس این سازمان و جمعی از فعالان صنعت گردشگری بود. در این جلسه نقطه نظرات بخش خصوصی و متولیان دولتی حوزه گردشگری مورد اشاره قرار گرفت و مقرر شد، تعامل میان طرفین برای آنچه توسعه صنعت گردشگری خوانده می شود، افزایش پیدا کند. کمیسیون گردشگری نیز جمع بندی نظرات ارائه شده را در جلسه بیست و هفتم خود، در دستور کار قرار داد.

در ابتدای این نشست محسن مهرعلیزاده، رییس کمیسیون گردشگری اتاق تهران، جلسه مشترک با رییس سازمان گردشگری را مثبت ارزیابی کرد و گفت: برگزاری یک جلسه، برای بیان همه مشکلات کافی نبود. از این رو، تصمیم گرفتیم نکات مطرح شده و آن دسته از مواردی که مجالی برای طرح آن ایجاد نشد را به همراه راه حل ها به صورت مکتوب برای رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری ارسال کنیم.

مهرعلیزاده افزود: آقای جهانگیری، نایب رییس اتاق تهران نیز توصیه کرد که کمیسیون گردشگری اتاق تهران آن دسته از پیشنهاداتی که در این جلسه و در حضور رییس سازمان گردشگری مطرح شده است و در کوتاه مدت نیز جنبه اجرایی دارد، دسته بندی کرده و برای آن مدل اجرایی طراحی کند. سپس این مدل ها را به سازمان ارائه کند. بنابراین قرار است، برای پیشنهاداتی که دو طرف ارائه کردند، راهکارهای عملیاتی پیشنهاد دهیم.

در ادامه این جلسه، یعقوب امین زاده، کارشناس کمیسیون گردشگری، به ارائه گزارشی که قرار است برای رییس سازمان گردشگری ارسال شود، پرداخت؛ گزارشی تحت عنوان چالش ها و راهکارهای توسعه صنعت گردشگری ایران.

امین زاده ضمن تشریح اهداف، استراتژی ها و اقدامات کمیسیون گردشگری به جایگاه صنعت گردشگری در تولید ناخالص جهان و ایران اشاره کرد و گفت: افزایش سهم صنعت گردشگری به میزان دقیق 8 درصد تولید ناخالص جهان در سال 2015 نشانگر سرعت رشد این صنعت در جهان است. صنعت گردشگری در سال 2015 نیز مانند سال 2014 یک شغل از هر 11 شغل موجود در جهان را پوشش داده است. با این وجود سهم صنعت گردشگری از صادارت جهانی به میزان یک درصد افزایش یافته که در نوع خود چشمگیر است. حال آنکه براساس ارزیابی های بین المللی، سهم مستقیم گردشگری در تولید ناخالص داخلی ایران، معادل 10 میلیارد دلار است.

او در بیان چالش های صنعت گردشگری ایران به موارد مختلفی اشاره کرد و توضیح داد که اجماع بین نهادهای تصمیم گیر و تاثیرگذار در خصوص توسعه و تقویت گردشگری شکل نگرفته است. به گفته امین زاده، همچنین نقش سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان متولی اصلی توسعه صنعت گردشگری ایران، از سوی دیگر دستگاه ها مورد پذیرش و مبنای عمل قرار نگرفته است.  او گفت: قوانین، ضوابط و دستورالعمل ها یا اجرا نمی شوند یا به صورت ضعیف اجرا می شوند. نظام جامع مدیریت آمار و اطلاعات گردشگری ایران وجود ندارد و آمارهای موجود مراجع مختلف بسیار متفاوت از هم بوده و مبنای مشترک و معینی ندارند و لذا چندان برای بخش خصوصی قابل استفاده نیست.

این کارشناس کمیسیون گردشگری در ادامه افزود: زمین به صورت رایگان و یا با نازل ترین قیمت با کاربری گردشگری و معاف از هرگونه عوارض ساخت وساز از سوی شهرداری ها در مناطق و مراکز شهری کشور تخصیص داده نمی شود. گرانی غیرمتعارف پول در ایران و سود غیرقابل تصور تسهیلات بانکی برای احداث تاسیسات گردشگری عملا هر طرح و پروژه گردشگری را ناکارآمد و غیراقتصادی می کند. نظام نرخ گذاری خدمات هتلی برای سرمایه گذار داخلی و خارجی در کشور تنبیهی است تا تشویقی. دو تقویمی و نابسامانی تعطیلات رسمی کشور و فصلی بودن و توزیع نامناسب سفرها نیز مشکلات زیادی را برای نظام مدیریت هتلداری ایران ایجاد کرده است.

 در ادامه این جلسه، اعضا و میهمانان کمیسیون نظرات خود را راجع به این گزارش اعلام کردند. اكبر غمخوار از انجمن آژانس هاي مسافرتی استان تهران، بر این عقیده بود که ارائه این نوع گزارش ها کارساز نخواهد بود. بر همین اساس، او پیشنهاد کرد که چند راهکار اجرایی مشخص که صنعت گردشگری را تکان می دهد باید به سازمان گردشگری ارائه شود.

محمدرضا خائف، دیگر عضو این کمیسیون نیز با غمخوار هم عقیده بود و گفت: ما به عنوان نمایندگان بخش خصوصی باید یک یا چند اقدام مشخص را مورد پیگیری قرار دهیم.

ناصر عندلیب، رییس مرکز آموزش اتاق تهران و کارشناس حوزه گردشگری، با بیان اینکه برخی اقدامات کوتاه مدت و برخی اقدامات زیرساختی را می پسندند، ادامه داد: ما باید هر دو بخش را همزمان به پیش ببریم. پیشنهاد من این است که چند موضوع مشخص نظیر اهمیت تربیت نیروی انسانی و ارتباط برخی راهکارها با اقتصاد مقاومتی نیز در این گزارش تبیین شود.

مجید حبیبی کرمانی از گروه هتل های هما نیز که به عنوان مهمان و کارشناس در این نشست حضور داشت، پیشنهاد کرد که کمیسیون برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت را به طور همزمان دنبال کند.

در پایان رییس کمیسیون گردشگری اتاق تهران با جمع بندی مباحث مطرح شده در این نشست، گفت: در اصل و نفس اهمیت ارائه چنین گزارشی به نهادی سیاستگذار نظیر سازمان میراث فرهنگی خدشه ای وارد نیست. در عین حال کمیسیون می تواند، در جلسات مشترکی با دستگاه های اجرایی و نهادهایی که با گردشگران سر و کار دارند، نواقص را گوشزد کرده و مشکلات فعالان صنعت گردشگری را در مذاکره و رایزنی با آنها حل کند.

محسن مهرعلیزاده ادامه داد: این مشکلات باید از سوی تشکل ها احصا شود و برای پیگیری های بعدی به کمیسیون گردشگری اتاق انعکاس پیدا کند.

مهرعلیزاده سپس به دو تن از کارشناسان کمیسیون ماموریت داد تا با اضافه کردن نظرات ارائه شده در خصوص گزارشی که قرار است به سازمان گردشگری ارائه شود، آن را نهایی کنند. او هم چنین درخواست دبیرکل اتاق تهران مبنی بر تعیین موضوعات اولویت دار کمیسیون ها برای تدوین برنامه سال آینده اتاق تهران را نیز قرائت کرد و نظر حاضران کمیسیون را جویا شد. بر این اساس و بنابر پیشنهاد جمع، اولویت های برنامه کاری کمیسیون برای سال 1396 به ترتیب موضوعات زیر تبیین شد:

  1. برنامه ریزی برای افزایش عضویت فعالان حوزه گردشگری در اتاق تهران
  2. رفع چالش های عملیاتی صنعت گردشگری استان تهران و پیگیری برای ایجاد تعامل با دستگاه های ذیربط و رفع مشکل مزبور
  3. پیگیری ساماندهی تعطیلات پایان هفته از طریق هیات رییسه اتاق تهران
  4. فعالیت در جهت کاهش هزینه های اقامتی گردشگران
  5. ساماندهی تشکل های صنعت گردشگری

1