16 سپتامبر 2024 - 00:28

ثبت جهانی هنر کوچ روهای ایران

12 دسامبر 2016 - 09:30 dsfr.ir/jy7ot

ثبت جهانی هنر کوچ روهای ایران
وحید خادمی
کوچ عشایر قهرمانلو بجنورد

احمد #نادعلیان، آشناترین نام در عرصه هنر محیطی ایرانی است و بیشتر برای کنده نگاری روی سنگ های رودخانه در یادها مانده است.

فعالیت های هنری او شامل حجاری، چیدمان، کارهای چندرسانه ای و اینترنتی (نت آرت)، چیدمان ویدئویی، کارهای تعاملی و اخیرا ساختن آهندیس هاست که در ایران و جهان در معرض نگاه عموم مردم قرار گرفته است. نادعلیان بیشتر در طبیعت زندگی می کند و آثارش در بیش از 40کشور دیده شده است. پروژه بین المللی هنر کوچ رو از 14 آذر با حضور هنرمندان داخلی و خارجی به میزبانی ایران و دبیری نادعلیان آغاز شده و خود او علاوه بر کارهای اجرایی، کنار هنرمندان هم حضور دارد.

سفر هنرمندان از قشم تا کویر

نادعلیان که به واسطه فعالیت های هنری اش از چهره های مطرح بین المللی در عرصه هنر محیطی است، درباره پروژه بین المللی هنر کوچ رو به همشهری می گوید: این پروژه از نیمه آذر با حضور 20هنرمند بین المللی از روستای سلخ قشم آغاز شده و هنرمندان در حال خلق آثار هنری با چیزهایی هستند که اطراف آنها در طبیعت وجود دارد.

بعد از قشم نوبت به سفر به جزیره هرمز می رسد و سپس به سمت زاینده رود در اصفهان می رویم. ما به هنرمندان تأکید کرده ایم که موضوع کار در زاینده رود بحران بی آبی است، ادامه این سفر هم تالاب گاو خونی، سپس کویر مرنجاب و کاشان است. قرار است پس از پایان پروژه، فیلم آثاری که هنرمندان در این 15روز خلق کرده اند روز 28 آذر در موزه هنرهای معاصر تهران به نمایش درآید.

این هنرمند که علاوه بر دبیری پروژه، خودش هم چند اثر در این سفر خلق می کند، درباره سفر 2 هفته ای اش یادآور می شود: آثار هنر محیطی کوچ رو تحت تأثیر یک رویکرد زیست محیطی و با دخالت کمتر در محیط خلق می شود که هنرمندان به صورت بداهه و با ابزاری که طبیعت در اختیارشان می گذارد، دست به خلق اثر هنری می زنند. این آثار میرا هستند و در طول زمان در طبیعت حل می شوند و به آن باز می گردند. پیام این هنرمندان محیطی پایداری و جلوگیری از تخریب، همچنین معرفی و شناساندن فرهنگ بومی در کنار زندگی معاصر است.

خلق هنری به شیوه کوچ رو ها

نادعلیان با اشاره به زندگی کوچ روها تأکید می کند: وقتی کوچ روها محل زندگی خود را ترک می کنند، هیچ آلاینده ای از خود در آن محیط جا نمی گذارند و این تعامل فرهنگی با محیط اطراف در میان کوچ روها بسیار بالاست. هنرمندان هم در این سفر ایده هایی را برای خلق آثار دیگرمی گیرند. دلیل این شباهت هم نزدیکی نحوه زیست کوچ روها و هنر محیطی است. در این پروژه هنرمندان مانند کوچ روها یک نوع جابه جایی دارند؛ آنها به مدت حدود 2 هفته به مناطق مختلف می روند و با یافته های عناصر محیطی آثاری را خلق می کنند.

حضور 9 هنرمند خارجی در ایران

پروژه بین المللی هنر کوچ رو پیش از این 6 دوره برگزار شده است؛ سفری که از کره جنوبی آغاز شد و پس از مشارکت کشورهایی چون آفریقای جنوبی و هندوستان، حالا نوبت به ایران رسیده تا میزبان هفتمین دوره آن باشد. احمد نادعلیان درباره ویژگی های این پروژه در ایران می گوید: امسال در مجموع 20 هنرمند در پروژه هنر کوچ رو مشارکت کرده اند که 11 هنرمند آن از ایران هستند.

9 هنرمند هم از کشورهای لیتوانی، کره جنوبی، آلمان، فرانسه، سوئیس، هلند و اسلوواکی هنر کوچ رو را ثبت می کنند. این کار در سال های اخیر به صورت ادواری شکل گرفته و در تمام این دوره ها اتفاق های خوب هنری در طبیعت ثبت شده است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « همشهری آنلاین » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1