تاکسی و آژانس های اتومبیل ورشکست می شوند؟ #اپلیکیشن رانندگان تاکسی بر علیه #اسنپ بزودی راه اندازی می شود.
«تا قبل از آنکه تپ سی و اسنپ وارد شوند در روز 300 سرویس داشتیم اما الان به 150-100 سرویس رسیده است.»، «آژانس هایی که در محدوده طرح قرار ندارند بسیار بیشتر از آژانس هایی که در طرح هستند ضربه خورده اند.»، «آژانس ها به اتحادیه شکایت کرده اند تا از این طریق به حق و حقوق آنها رسیدگی شود.»، «رانندگان اسنپ به هیچ عنوان قابل اعتماد نیستند در صورتی که رانندگانی آژانس ها کاملا شناخته شده اند.»، «اگر اتفاقی در اتومبیل های اسنپ بیفتد چه برای راننده، چه مسافر این اپلیکیشن هیچ مسوولیتی را بر عهده نمی گیرد در صورتی که آژانس ها برای هر اتفاقی پاسخگویند. مردم بابت چندهزار تومان ارزان تر حاضرند این ریسک ها را بکنند.» و ...
این ها جملاتی است که «صبح نو» در گفت و گو با آژانس های مختلف اتومبیل کرایه ای به دست آورده است. صنفی که با آمدن اپلیکیشن اسنپ و تپ سی بیش ترین ضربه را خورده و حتی شایعه شده که برخی از آژانس ها ورشکست شده اند. در همین زمینه نیز با نایب رییس اتحادیه مؤسسات توریستی و اتومبیل کرایه گفت و گو کرده ایم که در ادامه می خوانید.
«با نرم افزار TAP30 شما می توانید در هر زمان و مکان به راحتی تاکسی درخواست کرده و سفری با کیفیت و امن را تجربه کنید و در پایان سفر بدون نیاز به پول نقد هزینه را به صورت آنلاین پرداخت کنید.» «با اپلیکیشن اسنپ شما می توانید تمامی خودروهای اسنپ اطراف تان را به صورت زنده در نقشه ببینید و با مشخص کردن مبدأ و مقصد، نزدیک ترین خودرو شما را به مقصد خواهد رساند.» همین جملات و تبلیغات در زمینه گرفتن اتومبیل کرایه در کم ترین زمان و با قیمت مناسب در فضای مجازی بلای جان تاکسی های گردشی و آژانس ها شده است. به طوری که داد بسیاری از آنها درآمده و به اتحادیه مربوط شان شکایت کرده اند.
دیگر مردم کمتر در کنار خیابان دربست می گیرند
با برخی از تاکسی های شهری درباره این نرم افزار صحبت کردیم، معتقد بودند که چندان روی تاکسی های خطی تاثیرگذار نبوده است. یکی از رانندگان تاکسی شهر تهران می گوید: «شنیده ام که چنین نرم افزاری روی گوشی های هوشمند نصب می شود و به راحتی می توان ماشین کرایه کرد، اما این اتفاق تاثیری روی تاکسی های خطی نگذاشته است. آنها مسافران خودشان را دارند و کسی که تاکسی خطی سوار می شود کمتر پیش می آید به سراغ آژانس و دربست گرفتن برود.» راننده تاکسی گردشی اما گلایه دارد از این وضعیت و می گوید: «تا قبل از آنکه این نرم افزار وارد بازار شود ما تاکسی های گردشی در طول روز چندین سرویس دربست می رفتیم؛ اما الان با چنین شرایطی که مردم در هر مکانی باشند می توانند اتومبیل کرایه کنند بدون آنکه کنار خیابان معطل شوند و با راننده سر قیمت چک و چانه بزنند؛ سرویس های دربستی ما نیز بسیار کاهش پیدا کرده.» تاکسی دیگری می گوید قصد دارد او هم عضو این نرم افزار شود: «می گویند درآمد کسانی که با این نرم افزار کار می کنند بالاست برای همین تصمیم دارم من هم عضو این نرم افزار شوم. به هر حال چرخ زندگی ما هم با ماشین می گذرد.»
در اینجا کسی به این رانندگان اینترنتی اعتماد ندارد
آژانس های اتومبیل کرایه ای بسیار از این اتفاق گلایه مند هستند. اتفاقی که بر اثر کسب و کارهای نوین به وجود آمده و با تفکرات سنتی برخی صنوف و مدیران همسو نیست. با این وجود چون توان رقابت برای آنها نمانده، اعتراض ها بلند شده، اما آنطور که از زبان آژانس ها و نایب رییس اتحادیه اتومبیل کرایه ای به گوش می رسد قرار است تا یک ماه دیگر اپلیکیشنی با چنین ویژگی برای صنف آژانس های کرایه ای راه اندازی شود و کمکی باشد برای این صنف تا بتوانند با این غول فضای مجازی به رقابت بپردازند. به یکی از آژانس های سمت دروازه شمیران تماس گرفتیم و از وضعیت شان بعد از به وجود آمدن اسنپ و تپ سی جویا شدیم که گفت: «در این محدوده مردم کمتر به این نرم افزارها اعتماد می کنند. اکثراً هم اینترنت ندارند. برای همین چندان روی ما تأثیر نگذاشته. از این نرم افزارها بیشتر شرکت ها، آقایان و مردم بالاشهر استفاده می کنند. با این وجود گلایه ها بعد از آمدن این نرم افزار بسیار بالا رفته است.»
چه کسی رانندگان اسنپ را می شناسد و در قبال آنها تعهد می دهد؟
آژانس دیگری در محدوده خیابان مطهری نیز می گوید: «از آنجایی که آژانس ما در محدوده طرح ترافیک است و بسیاری از ماشین های تپ سی و اسنپ طرح ندارند، شاید 10 درصد روی روند کاری ما اثر گذاشته باشد؛ اما باقی آژانس هایی که در طرح نیستند واقعا ضربه خورده اند. من 50 سال می شود که آژانس داری می کنم. رانندگانی داریم که 35 سال در اینجا کار می کنند و همه آنها را می شناسند اما چه کسی رانندگان اسنپ را می شناسد و در قبال آنها تعهد می دهد؟ چه کسی جرات می کند زن و بچه اش را با این اتومبیل ها به نقاط مختلف شهر بفرستد.»
آژانس دیگری در محدوده خیابان سهروردی می گوید: «این نرم افزار تنها به دنبال سوددهی برای خودش است. حق کمیسیون آژانس 15 درصد است در صورتی که اسنپ و تپ سی به 26 درصد می رسد؛ اما رانندگان متوجه این موضوع نیستند. با این وجود این اتفاق روی تعداد مسافران ما اثر گذاشته و برای هزار تا 2 هزارتومان کمتر حاضرند از اسنپ استفاده کنند. به هر حال باید برای آن به دنبال راه چاره بود. گویا قرار است از طرف اتحادیه اپلیکیشنی راه اندازی شود تا بتوانند آژانس ها نیز در فضای مجازی به شکل سنتی اما مدرن حضور داشته باشند.»
مسافران آژانس به نصف رسیده اند
آژانس دیگری که با او تماس گرفتیم در محدوده قیطریه قرار داشت و گفت: «تا قبل از آنکه این نرم افزارها راه اندازی شوند در روز بیش از 300 سرویس داشتیم. این در حالی است که الان به کمتر از 150- 100 سرویس رسیده است. این اتقاق برای ما بسیار گران تمام می شود اما کسی به این موضوع توجه نمی کند. در تهران نزدیک به 2 هزار آژانس به صورت مجاز کار می کنند؛ با این روند بسیاری از آنها به زمین خواهند خورد.»
یک سوم درآمد آژانس ها کاهش پیدا کرده و دارند ورشکست می شوند
آقای حسن هاشمی تیرآبادی، نایب رییس اتحادیه مؤسسات توریستی و اتومبیل کرایه درباره پدید آمدن نرم افزارهایی مانند اسنپ و تپ سی و اعتراض سایر آژانس ها گفت: «ما نباید از تکنولوژی عقب بیفتیم. اکنون اتحادیه دارای 1768 عضو قانونی است که یک سوم درآمد تمامی آنها کم شده و دارند ورشکست می شوند. بیش ترین ضربه روی محدوده شمال شهر خورده و 80 درصد روی آنها اثر گذاشته است.» او با اشاره به اینکه اعضای اتحادیه باید همسو با دنیا در رابطه با حمل و نقل پیش بروند گفت: «اتحادیه برنامه ریزی هایی دارد که در این زمینه پیشرفت هایی داشته باشیم؛ اما در رابطه با این اپلیکیشن ها که گروه های مختلفی هستند باید بگویم اصل این نرم افزارها با عنوان تاکسی یاب در ابتدا شکل گرفت و حتی من به شخصه با آنها به عنوان رییس اتحادیه صحبت های زیادی انجام دادم.
تحقیق کردیم و مدارک آن موجود است و متوجه شدیم ریشه اصلی این کار اسرائیلی است. وقتی می خواهید وارد برنامه اصلی آن شوید از شما سؤال می کنند این برنامه برای اسرائیل است آیا می خواهید وارد شوید؟ در آمریکا از آن کپی کردند و بعد وارد کشورهای دیگر نیز شد و از این پدیده استقبال کردند. در برخی از کشورها موفق عمل کرده و در برخی خیر.»
آنها فقط سرمایه گذاری کرده اند ...
نایب رییس اتحادیه اتومبیل های کرایه معتقد است این نرم افزار تنها به دنبال سوددهی است و هدف دیگری ندارد و می گوید: «ما درباره این نرم افزاری که راه اندازی شده انتقادی نداریم و در وهله نخست، سرویس دهی و خدمات خودمان را به نحوی انجام می دهیم که از آنها موفق تر باشیم و رقابت انجام دهیم، اما اینها کاری که کردند هدف شان این بود که یک سرمایه 30 میلیارد دلاری وارد کنند و سرمایه گذاران اصلی آنها هم فرانسوی هستند و می خواهند فقط برندی درست کنند که ماهانه 20 میلیارد درآمد داشته باشد و 200-180 میلیارد آن را بفروشند و بروند. الان این نرم افزارها از آژانس ها 1 تا 3 هزار تومان ارزان تر می گیرند.»
رانندگان اسنپ از سوی این نرم افزار تعهدی ندارند
به گفته هاشمی تیرآبادی آنها مشکلی با این نرم افزار ندارند اما با نوع خدمت دهی آن مشکل دارند که رانندگان آن قابل اعتماد نیست: «نکته دوم درباره راننده است. راننده ای که حتی چندین سال برای ما کار کند وقتی وارد آژانس می شود تمام شرایط روحی او را مورد بررسی قرار می دهیم. اگر از شرایط روحی خوبی برخوردار نباشد به او سرویس نمی دهیم. چه برسد به کسی که بدانیم مواد مخدر، صنعتی و مشروبات الکلی استفاده می کند. در آژانس ها از این افراد به هیچ عنوان استفاده نمی کنیم. می خواهم به این نکته تاکید کنم که کنترل رانندگان در این حد انجام می شود؛ اما چه کسی رانندگان این فضای مجازی را کنترل می کند؟ در آژانس ها هر راننده ای را برای سوار کردن زن و بچه مردم به مقصد نمی فرستیم. معتمدترین فرد انتخاب می شود. این در حالی است که در اساسنامه اسنپ نوشته شده نه برای راننده و نه برای مسافر اگر مساله ای پیش بیاید هیچ تعهدی ندارد.» او در همین زمینه ادامه می دهد: «ایران کشوری است که توجه ویژه ای به خانواده و ناموس شان دارند. عمده کار ما از غروب ساعت 6 بعدازظهر به بعد است که حمل و نقل ها بیشتر مسکونی می شوند. چون صبح تا بعد از ظهر معمولا بیشتر جا به جایی ها مخصوص بخش تجاری و اداری است. مثلا یک خانم را تنهایی از میدان ونک تا فرودگاه امام خمینی سوار می کنیم.»
اتحادیه هم اپلیکیشنی راه اندازی می کند تا با اسنپ و تپ سی رقابت کند
او به این نکته اشاره می کند که چنین نرم افزاری وجهه قانونی ندارد و موجب تداخل صنفی شده است: «بعد از تاکسی یاب چند نرم افزار دیگر روی کار آمده اند که باعث شده تداخل صنفی شود. آنها اجازه کار ندارند. ما وقتی می خواهیم به یک آژانس اتومبیل کرایه مجوز بدهیم باید جایی باشد که موتورسوار در حال حرکت داخل مغازه را ببیند؛ من نمی دانم چه کسی به آنها مجوز فعالیت داده است. به نظر هیات مدیره ریاست این کار غیرقانونی است و اینها فقط مجوز برنامه نویسی دارند و چند بار هم در صدا و سیما تبلیغ کردند. برای آنکه بتوانیم در این عرصه رقابت ورود پیدا کنیم از مدرسان و دانشجویان دعوت کرده ایم برای خود اتحادیه به شکل محدود و ضربدری با توجه به مسائل سنتی اپلیکیشنی برای اتحادیه درست کنند تا فضایی برای کار آژانس ها در فضای مجازی نیز ایجاد شود.»
فضا رقابتی است و فعالیت ها قانونی است
با وجود آنکه نایب رییس اتحادیه تاکید بر غیرقانونی بودن فعالیت این آژانس ها می کند اما رییس شورای رقابت آقای رضا شیوا، درباره فعالیت این نرم افزارها گفته بود: «به هر حال این موضوع در یک بازار رقابتی است و فعالیت این گونه شرکت ها هم قانونی. آنها مجوز گرفته اند و باید فعالیت کنند مگر اینکه مشکلات دیگری پیش بیاورند مثل اینکه با قیمت های بسیار پایین بخواهند بقیه فروشندگان کالا و خدمات را از بازار خارج کنند که در این صورت به ماجرا ورود می کنیم. با این حال در مدل فعلی که می بینیم رقابت را هم زیاد می کند و ما بنایی برای دخالت در این وضعیت نداریم.»
یکی به داد این خیابونای تهران برسه ... اسنپ باعث انفجار ترافیکی شده ...برای اینکه متوجه عمق این فاجعه شین کافیه دو اپلیکیشن اسنپ و تبسی رو نصب کنید و هررررر جا که رفتین اپلیکیشن ها رو باز کنید تا متوجه شین همواره در هر خیابانی بیش از 50 ماشین اسنپ و تبسی در حال پرسه زدن و چرخیدن هستن !!!