29 مارس 2024 - 14:01

طرحی برای شناسنامه دار شدن باغ های تهران

4 دسامبر 2016 - 12:00 dsfr.ir/ho3bp

طرحی برای شناسنامه دار شدن باغ های تهران
tripyar.com
باغ فردوس تهران

تخریب #باغ های #تهران که ناشی از افزایش جمعیت طی چند دهه اخیر است به عنوان یک آسیب جدی قلمداد می شود.

در پایان دهه 60 مساحت باغ های تهران به رغم گسترش لجام گسیخته در دهه 40 و 50 به 14 هزار هکتار می رسید. اما روند توسعه شهر در دهه 70 به تدریج باغات تهران را نابود کرد و در ابتدای دهه 80 و تنها یک دهه بعد، مساحت باغات تهران به کمتر از 10 هزار هکتار رسید. یعنی تنها در عرض یک دهه 4 هزار هکتار از باغات تهران در دهه 70 جای خود را به برج ها و ساختمان های کوچک و بزرگ داد.

باغات پایتخت که بسیاری از کارشناسان از آن به عنوان هویت از دست رفته تهران یاد می کنند، در دهه 90 با تلاش مدیریت شهری در حال احیاست. علاوه بر تلاش مدیریت شهری برای تهیه شناسنامه قطعات و اراضی مشجر با مساحت 500 تا 2 هزار مترمربع که در شورای شهر در دست بررسی است، تلاش برای تملک باغات خصوصی در شهر تهران همچنان ادامه دارد. مدیریت شهری پایتخت با اجرای روش های مجازی و استفاده از تصاویر هوایی و ماهواره ای و نقشه های رقومی، سامانه اطلاعات مکانی باغات شهر تهران را تهیه کرده و هم اکنون آخرین مراحل تدقیق را در شورای شهر تهران می گذراند.

از سال 91 تاکنون نیز تنها در منطقه یک شهرداری تهران 13 باغ طی 4 سال به تملک درآمده است که مساحت کلی آنان بیش از 210 هزار مترمربع است. باغاتی مانند امیر سلیمانی، خسروشاهی، انجیری، وزیری، کامران، ملک، بوستان نیایش و زمین های لشکری، باغ آصف و باغ نظر ازجمله آنان است.

قرار است با گردآوری شناسنامه باغات تهران که به درخواست سازمان بوستان ها و فضای شهر تهران به شورای شهر ارائه شده است، تلاش برای حفظ ارکان حیاتی پایتخت ادامه یابد.

طرحی برای شناسنامه دار شدن باغات

مدیرعامل سازمان بوستان ها و فضای سبز شهر تهران با اشاره به تهیه شناسنامه برای باغات تهران گفت: شهرداری تهران موظف است نسبت به تهیه شناسنامه برای آن دسته از اراضی ای که دارای رأی باغ از کمیسیون ماده 7 آیین نامه فوق باشند، اقدام کند.

علی محمد مختاری با بیان اینکه براساس گردش کار تعریف شده در مواد این آیین نامه، تشخیص باغات در اراضی با مساحت بیش از 2 هزار متر مربع در اختیار دبیرخانه کمیسیون تشخیص باغات مستقر در سازمان بوستان ها و فضای سبز شهر تهران بوده است، افزود: اراضی با مساحت 500 تا 2 هزار متر مربع در حیطه وظایف کمیسیون تبصره ذیل ماده 7، مستقر در مناطق 22 گانه شهرداری تهران است.

وی درباره شناسنامه املاک دارای رأی باغ از کمیسیون ماده 7 بین سال های 1366 تا پایان سال 1394 که بیش از 2 هزار مترمربع مساحت داشته اند، خاطرنشان کرد: این شناسنامه شامل تعداد و نوع گیاهان، محیط بن، نام مالک، شماره پلاک ثبتی و آدرس و مساحت ملک است که براساس پرونده ها و سوابق موجود و فرم جدید، ثبت رایانه ای شده و مستندات آن ارائه شده است.

مختاری اضافه کرد: شناسنامه تهیه شده شامل مشخصات کامل تک باغات پراکنده و اراضی مشجر با مساحت بیش از 2 هزار مترمربع در سطح مناطق 22 گانه و مشخصات اراضی باغات به هم پیوسته شهر تهران شامل باغات کن، طرشت، سوهانک، فرحزاد و باغات متعلق به سفارتخانه ها و موزه هاست که در تاریخ 31 خرداد 95 از سوی شهرداری تهران به ریاست محترم شورای اسلامی شهر تهران ارسال شده و موضوع هم اکنون از طریق کمیسیون شهرسازی شورا در دست بررسی است.

12 درصد جمعیت و یک درصد خاک کشور در تهران

اغلب باغات به جا مانده از روزگار گذشته، دستخوش تغییر شده اند. در طول دهه های گذشته، توسعه شهر، به گونه ای بود که جمعیت شهری فزونی گرفت و تهران از شهری با اقلیم متوازن به شهری سرشار از آلودگی تبدیل شد. در این گذار، تمامی آنچه رگ های حیاتی تهران قلمداد می شد یکباره رنگ باخت و جای خود را به فضاهای مسکونی داد. رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر با اشاره به اینکه تهران کمتر از یک درصد از خاک کشور را دارد و 12 درصد جمعیت در آن جای گرفته اند و بیش از 15 درصد آلایندگی کل کشور را تولید می کند، گفت: ما باید توجه ویژه ای به نحوه درآمدهای پایدار داشته باشیم، چرا که حتی بانک ها نیز با توسعه ساخت وساز به جان باغات تهران افتاده اند.

محمد حقانی تخریب باغات تهران را که ناشی از افزایش جمعیت طی چند دهه است به عنوان یک آسیب جدی دانست و گفت: در شهر تهران منابع زیستی تمام شده است. زمانی تهران شهر چنارها و قنات ها بود. اما اکنون تنها سیمان و آهن است که در این شهر دیده می شود.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه همشهری » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1