29 مارس 2024 - 10:26

گردشگری مجازی در احتضار

24 نوامبر 2016 - 11:00 dsfr.ir/gp7rk

گردشگری مجازی در احتضار
jpcsolutions.com
پیام رسانی؛ بزرگ ترین برنده صحنه تکنولوژی در پنج سال اخیر

دو سال قبل پروسه آزمایشی ایجاد شبکه های مجازی گردشگری توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آغاز شد.

سازمان میراث فرهنگی یکی از اولویت های خود را بنا به پیشنهاد معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی و تصویب رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، ایجاد سایت های اینترنتی و حضور فعال در شبکه های مجازی برای ترغیب گردشگران خارجی برای سفر به ایران و همچنین تسهیل سفر در ایران برای گردشگران اعلام کرده است.

بر همین اساس نیز پروسه آزمایشی ایجاد شبکه های مجازی گردشگری آغاز شد، اما به نظر می رسد این طرح کلان در سازمان میراث فرهنگی هنوز با گذشت حدود 2 سال از آغاز طرح آزمایشی درگیر پروسه اداری و کاغذبازی مانده است و متقاضیان حضور در فضای مجازی گردشگری باید مدت ها در انتظار دریافت مجوز از معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی باشند. بر این اساس، ضروری است تمهیدات لازم برای تسریع در روند ایجاد سایت های مجازی صنعت گردشگری اندیشیده شود تا طرحی که با رویکرد رونق گردشگری ایران با تکیه بر فضای اینترنت پایه گذاری شد از بوروکراسی زمانبر خارج شود.

ارائه طرح توریسم نماد به متقاضیان فعالیت در فضای مجازی و آژانس های گردشگری البته به دوران حضور محمدعلی نجفی در سازمان میراث فرهنگی باز می گردد. قرار بود این طرح به صورت استانی اجرا شود و متقاضیان در هر استان بتوانند برای معرفی جاذبه های گردشگری آن استان و رزرو آنلاین هتل و تهیه پکیج های گردشگری اقدام به فعالیت کنند. اما این طرح همچنان در پیچ وخم های اداری سرگردان مانده است.

متقاضیان حضور در فضای مجازی در صنعت گردشگری نیز براساس آنچه به اطلاع رسیده است باید ابتدا به وزارت بازرگانی مراجعه کنند و در مرحله دوم برای دریافت نماد اطمینان به معاونت گردشگری بروند. گسترده شدن بوروکراسی اداری و کاغذبازی برای ایجاد سایت های اینترنتی معرفی جاذبه های گردشگری ایران و همچنین تسهیل در ارائه خدمات گردشگری به گردشگران داخلی و خارجی موجب شده است که طرح گردشگری مجازی تاکنون به جایی نرسد.

این در حالی است که آژانس های دارای بند ب از سازمان میراث فرهنگی که به ارائه خدمات گردشگری می پردازند معتقدند که فعالیت آنها برای دریافت مجوز حضور در فضای مجازی برای ارائه خدمات گردشگری زمانبر شده است. طراحان طرح گردشگری مجازی اعتقاد داشتند که فعالیت در سایت های مجازی تنها یک ابزار فروش تورهای ایران در فضای اینترنت است اما با بوروکراتیزه شدن این مسیر با راه اندازی کمیسیون فنی و دریافت مجوزها از چندین سازمان حتی مدت زمان تمدید اعتبار یک ساله آژانس ها نیز به سر می رسد و امکان دریافت مجوز فعالیت در فضای مجازی برای فعالان صنعت گردشگری مهیا نمی شود.

برخی فعالان صنعت گردشگری گفته اند وقتی یک هتل یا شرکت مسافرتی مجوز فعالیت دارد نباید 6 ماه برای دریافت پروانه حضور در فضای مجازی از سوی معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی دوندگی کند.
فعالیت در فضای مجازی آنطور که در محافل گردشگری از آن با عنوان گردشگری دیجیتال یاد می کنند 3بخش بازاریابی الکترونیک، تبلیغات الکترونیکی جاذبه های گردشگری و رزرواسیون الکترونیکی خدمات گردشگری را شامل می شود؛ درحالی که رویکرد کنونی به گردشگری مجازی بر مستحکم شدن بیشتر کاغذبازی و بوروکراسی اداری متکی است.

انتقاد جدی فعالان صنعت گردشگری به سیاست های جدید سازمان میراث فرهنگی در بخش گردشگری بر این موضوع متمرکز است که سازمان میراث فرهنگی به جای آنکه روند حضور در فضای مجازی را برای فعالان این بخش تسهیل کند، به بوروکراسی و کاغذبازی توجه کرده و معتقد است که باید مجوز حضور در فضای مجازی از سوی معاونت گردشگری برای آژانس های فعال در صنعت گردشگری کشور و هتل ها صادر شود.

محمد ثابت اقلیدی، مشاور معاون گردشگری کشور و مدیر حوزه گردشگری الکترونیک آن معاونت اما در پاسخ به انتقاد فعالان گردشگری درخصوص بوروکراتیزه شدن روند صدور مجوز فعالیت در فضای مجازی از سوی آن معاونت و زمانبر شدن ارائه مجوزها گفته است که معاونت گردشگری برای افرادی که می خواهند فعالیت گردشگری تحت وب انجام دهند، مهلت قائل شده تا در سامانه توریسم نماد آن معاونت ثبت نام کنند و مجوز حضور در فضای مجازی بگیرند. به گفته او، سایت های گردشگری نیز که فاقد مجوز توریسم نماد از معاونت گردشگری باشند نیز در هماهنگی با پلیس فتا فیلتر می شوند.

او با اعلام اینکه فعلا ارائه مجوز توریسم نماد به شرکت های خدمات گردشگری یا متقاضیان حضور در فضای مجازی گردشگری به صورت رایگان انجام می شود، گفت: ممکن است در آینده مانند صدور کارت هوشمند ملی مبلغی از متقاضیان گرفته شود ولی اکنون صدور مجوز توریسم نماد برای حضور در فضای مجازی برای فعالان صنعت گردشگری رایگان است.

آنطور که مشاور معاون گردشگری کشور و مسئول بخش گردشگری الکترونیک این سازمان گفته است، درخواست متقاضیان دریافت مجوز فعالیت در فضای مجازی گردشگری با استعلام سوابق و ارائه مدارک مورد نیاز و همچنین سابقه بیمه ای 3 سال فعالیت مرتبط با صنعت گردشگری صورت می گیرد و این موارد نیز زمانبر است.محمد ثابت اقلیدی البته معتقد است که سازمان میراث فرهنگی با ایجاد سایت توریسم نماد توانسته است از میزان مراجعه حضوری متقاضیان به معاونت گردشگری بکاهد.

او درخصوص کاغذبازی موجود در روند صدور مجوز فعالیت در بخش گردشگری مجازی می گوید: هر کاری ملاحظاتی دارد و بررسی ها باید به دقت صورت بگیرد تا کار، روال عادی به خودش بگیرد. بالطبع افرادی هستند که در حوزه گردشگری الکترونیک می خواهند فعالیت کنند و پرونده شان از قبل در دسترس و اقدام است که فعالیت آنها در فضای مجازی گردشگری نیز با اولویت سنجی امکان پذیر می شود.

او در پاسخ به این سؤال که دریافت مجوز حضور در فضای مجازی برای متقاضیان صنعت گردشگری چه مدت زمان می برد، گفت: نمی توان زمان مشخصی برای دریافت مجوز اعلام کرد و هرگونه حضور در فعالیت گردشگری نیازمند دریافت مجوز از سازمان میراث فرهنگی است.

وی همچنین در خصوص ارائه مجوز فعالیت در فضای مجازی به فعالان صنعت گردشگری کشور که دارای مجوز بند ب از سازمان میراث فرهنگی هستند و دفاتر خدمات گردشگری دارند، گفت: برای افرادی که داری مجوز هستند، فرایند صدور مجوز حضور در فضای مجازی تسهیل می شود و معاونت گردشگری برای این دسته از متقاضیان با قید فوریت اقدام به صدور مجوز در طرح گردشگری الکترونیک می کند. ولی برای افرادی که سابقه ای در حوزه گردشگری کشور ندارند و متقاضی دریافت مجوز گردشگری الکترونیک هستند، ابتدا باید سوابق آنها بررسی شود. البته برای همه متقاضیان ملاحظاتی وجود دارد که باید انجام شود.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه همشهری » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1