29 مارس 2024 - 01:46

ترامپ، قاتل برجام یا دشمن محیط زیست؟

15 نوامبر 2016 - 15:00 dsfr.ir/qy2z4

دونالد ترامپ نامزد منتخب حزب جمهوری خواه برای رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا

تاثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی از مهم ترین مطالبی است که این روزها اذهان عمومی را به خود مشغول کرده است.

بدون تردید «برجام» برای ما ایرانیان جزو مسائل مهم در رابطه ایران با آمریکا محسوب می شود، اما از منظر محیط زیست نیز رویکرد ترامپ به موضوعاتی مانند گرم شدن کره زمین بسیاری را در جهان نگران کرده است.

در واقع او طرح چنین مسائلی را حیله چینی ها برای تسخیر بازار جهانی می داند، در حالی که اردوگاه مقابلش یعنی دموکرات ها نگاه ویژه ای به مسائل محیط زیستی دارند و برای موضوعاتی مانند گرم تر شدن دمای کره زمین و اثرات تغییر اقلیم که منجر به ایجاد توافقاتی در کیوتو و پاریس شد، هزینه های زیادی صرف کرده اند. به همین دلیل، این روزها نتایج شگفتی ساز انتخابات آمریکا و مجادلات اجلاس مراکش درباره تغییر اقلیم که یک سال پس از توافق پاریس در حال برگزاری است، به یکدیگر گره خورده اند. رخدادی که بار دیگر نشان داد روابط سیاسی و حوزه محیط زیست پیوندی عمیق در مدیریت جهانی دارند.

شاید خیلی زود باشد که درباره تاثیر انتخابات آمریکا بر مسائل زیست محیطی صحبت کرد و باید حدود 70 روز دیگر صبر کنیم تا آقای ترامپ در کاخ سفید مستقر شود و التزام عملی خود را به ادعاهای دوران مبارزات انتخاباتی اثبات کند. بعید نیست که تا سال آینده رویکرد دولت جدید آمریکا نسبت به محیط زیست تفاوت چشمگیری کند، اگرچه این احتمال هم وجود دارد که ترامپ نیز خود با ساختار سیاسی و لابی های موجود پیوند خورده و همچنان در تعاملات جهانی محیط زیست به عنوان یک بازیگر مهم تاثیرگذار باشد.

بر اساس تجربه تاریخ بشری، همراهی یا مقاومت حکومت ها برای پذیرش واقعیت های علمی تاثیری بر جهان هستی ندارد و همان گونه که زمین به چرخش خود به دور خورشید ادامه داده، روندهای طبیعی حاکم بر کره مسکونی و حیات بشری ادامه خواهد داشت. بنابراین لازم است کشور هایی مانند ایران که در مسیر توسعه نامتوازن، صدمات جدی از تخریب محیط زیست دیده اند، بر اجرای جدی و مستمر برنامه های ملی و بومی خود تاکید داشته باشند.

1