مراسم تودیع مسعود سلطانی فر و معارفه زهرا احمدی پور، روسای سابق و جدید سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دیروز در محل این سازمان برگزار شد.
در این مراسم معاون اول رئیس جمهوری با برشمردن سه معیار برای انتخاب احمدی پور، به برخی انتقادها در این زمینه پاسخ داد.
اسحاق جهانگیری در این مراسم با بیان اینکه اکنون با واقعیت هایی جدید در مدیریت کشور مواجهیم، گفت: «یکی از واقعیت ها این است که مدیریت بخش دولتی تغییرات زیادی داشته و شاید یکی از علت های آن این باشد که در عصر انفجار اطلاعات هستیم و فناوری های نوین باعث این تغییرات شده است.
از این رو اگرچه تجربه مفید است، اما نمی توان صرفا با تکیه بر تجربیات مدیران قبلی مدیریت کرد و ما در کنار تجربه نیازمند مدیریت جدید هستیم.» وی واقعیت دیگر را لزوم حضور زنان در سطوح مدیریتی دانست و تصریح کرد: «نمی توان به راحتی از کنار این موضوع گذشت. باید جامعه این را بپذیرد که زنان چه در نهادهای ملی و چه در نهادهای اجرایی می توانند قبول مسوولیت کنند و هرجا که زنان در عرصه مدیریتی حضور داشته اند، در آنجا شاهد موفقیت های خوبی بوده ایم.» به گفته معاون اول رئیس جمهور، تاکنون برخی بر این باور بودند که زنان تنها در برخی مسوولیت ها و سمت های معمول می توانند فعالیت کنند؛ این درحالی است که باید اسباب حضور زنان در همه عرصه های مدیریتی فراهم شود و حضور آنان در این عرصه ها هم مفید است، هم لازم و هم ضروری.
جهانگیری ادامه داد: «موضوع دیگری که باید به آن توجه کرد این است که جوانان ما نیز انتظار دارند براساس توانایی و دانش خود در سطوح بالاتر مدیریتی حضور یابند. این درحالی است که وقتی قرار است برای یک دستگاه مدیر تعیین شود، همه اسم گزینه هایی را می آورند که برای همه شناخته شده هستند، اما معتقدیم باید سراغ افراد جوان و کارآزموده رفت؛ چرا که مدیران جوان و کارآزموده توقع دارند در سطوح مدیریتی کلان جامعه نقش آفرینی کنند.» وی با تاکید بر اینکه انتخاب احمدی پور از سوی رئیس جمهور بر پایه همین سه واقعیت بوده، خاطرنشان کرد: «ایشان، هم یک چهره دانشگاهی و تحصیلکرده است و هم در سطوح مختلف مدیریتی حضور داشته و به عنوان یکی از زنان موفق و با انگیزه، سکاندار این سازمان مهم شده است.»
به باور معاون اول رئیس جمهوری، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مانند یک مثلث متساوی الاضلاع است که نمی شود به بهانه اینکه یک ضلع آن اهمیت بیشتری دارد، به دو ضلع دیگر کم توجهی کرد و باید هر سه ضلع با هم دیده شوند. جهانگیری در پایان با تاکید بر اینکه دولت وظیفه دارد زیرساخت ها را برای فعالیت سه حوزه زیر نظر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فراهم کند، یادآور شد: «دولت باید به شکلی زیرساخت ها را فراهم آورد که بخش خصوصی نیز بتواند در این حوزه ورود پیدا کند. باید بگوییم که دولت از این ظرفیت های به وجود آمده و شرایط موجود، ،حمایت های لازم را خواهد کرد.»
توصیه های سلطانی فر به احمدی پور
وزیر جدید ورزش و رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز در سخنان خود در این جلسه، 12 توصیه مهم برای رئیس جدید داشت. مسعود سلطانی فر، پیگیری تهیه برنامه جامع گردشگری را که از سال ۲۰۰۱ میلادی آغاز شده و اکنون برای آن شورای راهبری شکل گرفته از اقداماتی برشمرد که احمدی پور باید آن را دنبال کند. وی همچنین با اشاره به اینکه بازنگری در قوانین و مقررات میراث فرهنگی که مربوط به سال های ۱۳۰۹ و ۱۳۵۹ است و تاکنون مشکلات زیادی را برای مردم به وجود آورده، باید ادامه پیدا کند، گفت: «البته مشاور حقوقی برای این مورد، تعیین و مرحله نخست انجام شده تا بازنگری دقیق بخشی از قوانین، متناسب با شرایط امروز مردم تقدیم دولت و مجلس شود.»
پیگیری طرح اشتغال 140هزار نفر در دو حوزه گردشگری و صنایع دستی، سومین توصیه سلطانی فر به جانشینش در سازمان میراث فرهنگی بود که در این باره نیز تاکید کرد: «هماهنگی ها با شورای اشتغال و دیگر دستگاه های مرتبط صورت گرفته و اعتقاد ما این است که می توانیم در دو سال این میزان اشتغال را ایجاد کنیم.»
معاون سابق رئیس جمهور همچنین به اجرای طرح نجات بخشی و مرمت ساختمان ها و بناهای قدیمی در قالب سرمایه های بخش خصوصی و صندوق احیا اشاره کرد و توضیح داد: «این اقدام به خاطر منابع محدود دولت انجام شد که کارنامه دولت یازدهم در این بخش ۱۰ تا ۱۵ برابر عملکرد دولت گذشته بود.» سلطانی فر ادامه داد: «در فروش و بازرگانی صنایع دستی با محدودیت ها و چالش های زیادی روبه رو هستیم.
اگر این بخش حل شود، تقریبا بیشتر مشکلات صنایع دستی برطرف خواهد شد.» حل مشکل قطعی مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی نیز یکی دیگر از اقداماتی بود که در دو، سه سال اخیر توسط سلطانی فر و همکارانش دنبال شده و او به رئیس جدید نیز پیگیری این مساله را توصیه کرد. او همچنین اهتمام در زمینه تشکیل دانشکده هنرهای سنتی استاد فرشچیان را خواستار و یادآور شد که پیش از این مصوبه ای از شورای عالی انقلاب فرهنگی برای راه اندازی این دانشکده دریافت شده است.
وزیر ورزش همچنین واگذاری هتل های لاله را که هم اکنون ۷۳ درصد سهم آن در اختیار دولت است، از دیگر کارهایی برشمرد که احمدی پور باید به آن توجه کند و در این خصوص تصریح کرد: «سازمان در بحث تخلفاتی که شرکت توسعه گردشگری به عنوان زیرمجموعه میراث فرهنگی در دولت پیش مرتکب شده بود، 138میلیارد تومان محکوم شده بود که با دوندگی فراوان، در نهایت این موضوع دوهفته پیش مختومه اعلام شد.» سلطانی فر خاطرنشان کرد: «ادامه نهضت هتل سازی نیز به عنوان اصل مورد نیاز گردشگری، ضروری است. هم اکنون ۸۲۰ هتل یک تا پنج ستاره با پیشرفت فیزیکی چهار تا ۹۰درصد در حال ساخت است که نباید کار آنها متوقف شود و باید ادامه یابد.»
این عضو هیات وزیران همچنین با اشاره به اقداماتی که برای تسهیل صدور ویزا صورت گرفته، خواستار پیگیری این موضوع شد. وی از بازگرداندن اشیای تاریخی به عنوان بخشی از ماموریت های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یاد کرد و گفت: «پرونده ای که در این زمینه در دستور کار است، بازگرداندن الواح هخامنشی است که در دوره هایی تعدادی از آنها بازگردانده شد. در این سه سال نیز این موضوع دنبال شده و در دو دادگاه حکم مثبت گرفته شده است. اکنون با کمی فشار بیشتر، قضیه به طور کلی فیصله خواهد یافت.» وی در توصیه پایانی خود، بر لزوم تعاملات خارجی با هدف استفاده از ظرفیت های بین المللی در هر سه حوزه تاکید کرد.
سلطانی فر البته از دستورالعمل های کاری خود طی 33ماه حضورش در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز سخن گفت؛ دوری از سیاسی کاری، حاکمیت قانون و قانونمندی در تمام امور، رعایت اصل شایسته سالاری در انتخاب ها و انتصاب ها و با نگاهی به درون سازمان، نظارت دائم و مستمر و حضور بالای سرهمه پروژه ها در همه شهرها و شهرستان ها، مبارزه با فساد درون سازمان و شرکت های وابسته همچون شرکت توسعه گردشگری، تعامل گسترده با همه دستگاه ها اعم از وزارت های راه و امور خارجه و کشور، تلاش در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی با بهره گیری از ظرفیت های هر سه حوزه و ساماندهی امور اداری و مالی و تشکیلاتی در تمام شهرها و شهرستان ها 8 محوری بودند که سلطانی فر از آنها به عنوان روش کاری خود حین تصدی سازمان مذکور نام برد.
تحرک و خلاقیت؛ کلیدواژه رئیس جدید
در همین حال رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این نشست ضمن تشکر از روحانی به خاطر اعتمادش به او، تاکید کرد: «سیاست ها و برنامه های این دولت در سه حوزه این سازمان همچنان ادامه خواهد یافت و بنده با خلاقیت و تحرک بیشتری سعی می کنم این سازمان مراحل بهبود خود را طی کند.» زهرا احمدی پور در سخنان خود، ضرورت انسجام بین سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری را خاطرنشان کرد و گفت: «میراث فرهنگی و سابقه تمدنی، ایران را در نظام جهانی به نامی شناخته شده بدل کرده و این سابقه میراثی به عنوان یک سرمایه فرهنگی و عنصر سازنده به کشورمان کمک کرده تا طی فرآیندی، عامل پیونددهنده نسل ها و بقای ملی این سرزمین باشد.»
معاون رئیس جمهوری افزود: «آنچه مسلم است باید بستر خلاقانه ای از انسجام بین فرهنگ و اقتصاد را در سه حوزه صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری با محوریت عنصر فرهنگ فراهم آوریم تا همیشه در تاریخ این کشور به عنوان عنصر قوی، نقش اساسی داشته باشد.» وی یادآور شد: «برای به سرانجام رساندن رسالت های دولت در قالب قوه مجریه، کارآمدی و خلاقیت به عنوان یک اصل مورد نظر قرار گرفت و این مواردی بود که دولت در تغییر کابینه نیز به آن اشاره کرد.» شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، معاونان سازمان، برخی از نمایندگان مجلس و مدیران ستادی و استانی نیز در این معارفه حضور داشتند.
« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.