29 مارس 2024 - 10:55

ابزارهای سنگی در یک محوطه باستانی ۶ هزارساله کشف شد

8 نوامبر 2016 - 13:30 dsfr.ir/lj5o9

ابزارهای سنگی در یک محوطه باستانی ۶ هزارساله کشف شد
mehrnews.com
محوطه باستانی آلو قزوین

کاوش های باستان شناسی در محوطه باستانی آلو در روستای رادکان، تاکستان استان قزوین منجر به کشف یافته های فرهنگی از جمله قطعات سفال، ابزارهای سنگی، اشیا گلی شمارشی و غیره شد.

به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، حسین داودی سرپرست هیات باستان شناسی با اعلام این مطلب افزود: محوطه آلو که در سال ۱۳۹۳ شناسایی شد در زمین های زراعی روستای رادکان و در نزدیکی رودخانه ابهررود قرار گرفته است از منظر ظاهری، امروزه این محوطه فاقد برجستگی و همسطح با زمینهای کشاورزی اطراف است و آثار فرهنگی در وسعتی حدود ۳ تا ۴ هکتار در سطح پراکنده شده اند.

به گفته داودی این محدوده به تپه های باباجان نیز معروف بوده اما امروزه هیچ برجستگی ویا تپه ای به سبب کشاورزی صنعتی و شخم مداوم در چند دهۀ اخیر قابل رؤیت نیست و به احتمال زیاد تسطیح شده اند.

این باستان شناس با اشاره به اینکه این محوطه باستانی هم اکنون به عنوان زمین کشاورزی کاربری دارد و جز املاک خصوصی است گفت: آثار سطحی به ویژه قطعه سفال ها بیانگر وجود استقراری از هزاره چهارم پیش از میلاد هستند.

به گفته وی با توجه به وضعیت حفاظتی محوطه و در خطر بودن آن و همچنین با هدف بررسی ویژگی های فرهنگی و زیستی هزاره چهارم (پ. م) در غرب دشت قزوین کاوش در این محوطه آغاز و ابتدا تعیین عرصه برای حفاظت و جلوگیری از تخریب بیشتر محوطه در دستور کار قرار گرفت.

داودی افزود: تاکنون ۱۲ گمانه به ابعاد ۱×۱ متر و ۱.۵×۱.۵ متر در بخش های مختلفِ محوطه ایجاد شدند که عمق کاوش در برخی از آنها به ۳ تا ۳.۵ متر می رسد. یکی از مسائلی که پیش از کاوش نیز تصور می شد، از بین رفتن بخشی از محوطه است که در گمانه زنی ها این موضوع تأیید شد.

داودی در ادامه گفت: در واقع گمانه زنی ها نشان می دهند که در برخی از قسمت ها تنها ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر از لایه های فرهنگی باقی مانده اند و در زیر آنها لایه های طبیعی و رسوبی وجود دارند، در هر صورت اظهار نظر قطعی در این باره تا پیش از اتمام برنامه امکان پذیر نیست و این احتمال نیز وجود دارد که بخش اصلی محوطه در مکان دیگری قرار داشته باشد که هنوز گمانه زنی نشده است. کاوش در این ترانشه همچنان ادامه دارد و نزدیک به ۹۰ سانتیمتر از نهشته های فرهنگی در این قسمت کاویده شده اند ویافته های فرهنگی این ترانشه شامل قطعات سفال، ابزارهای سنگی، مشته های سنگی، بقایای استخوان حیوانی، اشیاء سفالی، اشیاء گلی شمارشی، چند پیکرک حیوانی و دیگر مواد فرهنگی هستند.

سرپرست هیات باستان شناسی محوطه آلو گفت: بر مبنای مواد فرهنگی یافت شده به ویژه سفال ها، گاهنگاری محوطه آلو را می توان به طور نسبی به اواسط هزاره چهارم پیش از میلاد و دوره مس سنگی جدید نسبت داد.

به گفته وی، با ادامه کاوش در این بخش، وجود یا فقدان دوره های فرهنگی دیگر مشخص وتلاش خواهد شد که گمانه زنی در تمامی بخش ها برای تعیین عرصه انجام شود و کاوش افقی به صورت گسترده تر ادامه یابد تا به اهداف مورد نظر کاوش دست یابیم.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری مهر » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1