29 مارس 2024 - 16:47

2 دستور در یک هفته؛ یکی برای حفاظت و دیگری برای تخریب محیط زیست

5 نوامبر 2016 - 15:00 dsfr.ir/7j1m6

2 دستور در یک هفته؛ یکی برای حفاظت و دیگری برای تخریب محیط زیست
کارناوال
جزیره آشورداه

سه شنبه گذشته، رئیس شورای عالی جنگل و قائم مقام سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور از ابلاغیه وزیر جهادکشاورزی برای توقف بهره برداری تجاری از جنگل های شمال کشور خبر داد.

ابلاغیه وزیر جهاد کشاورزی، مبنی بر توقف بهره برداری از جنگل های شمال، پاسخی بود به مطالبه منتقدان منابع طبیعی و محیط زیست برای اجرای طرح تنفس جنگل. این ابلاغیه در واقع بستر لازم را برای برای حفاظت از آخرین بازمانده های رویشگاه های ارزشمند هیرکانی فراهم می سازد.

همزمان با صدور این ابلاغیه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با ارسال نامه ای به استاندار گلستان موافقت خود را با اجرای این طرح و ساخت وساز در آشوراده اعلام کرد تا 380 هکتار از اراضی جزیره آشوراده به سایت گردشگری تبدیل شود و بدین ترتیب آشوراده که بخشی از پناهگاه حیات وحش میانکاله است، در معرض تخریب قرار گرفت. این در حالی است که میانکاله در فهرست اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت به ثبت رسیده و بعد از پارک های ملی از بالاترین رده حفاظتی برخوردار است و با این اقدام بیم آن می رود نام میانکاله از فهرست اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت حذف شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گلستان هم چهارشنبه گذشته از موافقت نهایی سازمان محیط زیست با طرح طبیعت گردی آشوراده خبر داد و گفت: این موافقت طی نامه ای به استاندار ابلاغ شد.

آشوراده در کشمکش حفاظت و تخریب

خبر واگذاری آشوراده برای اجرای طرح گردشگری آذرماه 93 با سفر رئیس جمهور به استان گلستان قطعی شد. آشوراده البته 2 بار پیش از این هم تا آستانه واگذاری پیش رفته بود؛ بار نخست سال 84 و اواخر دولت هشتم بود. درآن زمان یک شرکت گردشگری که مدعی مالکیت 380 هکتار از اراضی آشوراده بود، با ادعای اینکه می خواهد آشوراده را به کیش دوم تبدیل کند، توانست موافقت ابتکار را جلب کند اما با پایان دولت هشتم و روی کار آمدن دولت نهم، فاطمه واعظ جوادی، رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست، سال 86 با این طرح مخالفت کرد و با پیگیری از طریق مراجع قضایی و سازمان بازرسی کل، این جزیره به سازمان حفاظت محیط زیست بازگردانده شد.

این اقدام فاطمه واعظ جوادی نقطه درخشان دوره مسئولیت وی در سازمان حفاظت محیط زیست بود اما با آنکه تصور می شد ماجرای واگذاری آشوراده برای همیشه به پایان رسیده است با انتصاب محمدجواد محمدی زاده به ریاست سازمان حفاظت محیط زیست، طرح واگذاری آشوراده درسال 90 دوباره در صدر اخبار زیست محیطی کشور قرار گرفت با این تفاوت که این بار یک شرکت فعال در فرآورده های لبنی مدعی شده بود که در 50 هکتار از اراضی آشوراده سایت گردشگری ایجاد کند؛ این بار هم مخالفت شدید بدنه کارشناسی سازمان حفاظت محیط زیست و فشار رسانه ها مانع تغییر کاربری آشوراده شد و آشوراده از تخریب مصون ماند. در آن زمان یکی از منتقدان جدی واگذاری آشوراده معصومه ابتکار بود که ریاست کمیته محیط زیست شورای شهر تهران را بر عهده داشت.

با روی کار آمدن دولت یازدهم و انتصاب مجدد ابتکار بر مسند ریاست سازمان حفاظت محیط زیست، آذرماه 93 تبدیل آشوراده به قطب گردشگری دوباره خبرساز شد و در کمال ناباوری، معصومه ابتکار به دفاع تمام قد از این طرح برآمد وحالا پس از 2 سال، هفته گذشته و همزمان با برگزاری نخستین جشنواره تجربه های موفق سمن های محیط زیستی، ابتکار بدون درنظر گرفتن مخالفت های تشکل های زیست محیطی و بی توجه به نظرات مشفقانه چهره های شاخص و صاحب نام دانشگاهی با ارسال نامه به استاندار گلستان با اجرای طرح گردشگری در آشوراده موافقت کرد تا تخریب یکی از با ارزش ترین پناهگاه های حیات وحش کشور به نام وی در تاریخ محیط زیست کشور ثبت شود.

طرحی مغایر با اصول علمی و قانونی

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، اعلام کرده است که«طرح گردشگری آشوراده مطابق قوانین مشمول ارزیابی اثرات زیست محیطی و تأیید در کمیته ماده 2 جهت صدور مجوز برای آغاز فعالیت است.» اما دکتر مجید مخدوم، رئیس انجمن ارزیابی محیط زیست و عضو کمیته ماده 2 ارزیابی زیست محیطی به صراحت اعلام کرد که «اجرای گردشگری از اساس و ابتدا از نظر اصول علمی و قانونی در یک پناهگاه حیات وحش ممنوعیت اجرا دارد و تهیه گزارش ارزیابی زیست محیطی محلی از اعراب ندارد.» این یک نمونه از صدها نمونه مخالفت استادان برجسته دانشگاه با اجرای طرحی است که علاوه بر بروز فاجعه زیست محیطی به وجهه بین المللی کشور نیز خدشه دار وارد می کند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه همشهری » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1