18 آوریل 2024 - 21:14
سیل امضای نامه به رئیس جمهور؛

جوسازی برای انتخاب رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

29 اکتبر 2016 - 16:30 dsfr.ir/ep34v

جوسازی برای انتخاب رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
ifmuseum.ir
دکتر روحانی در کنار مسعود سلطانی فر

اگرچه طی سال های اخیر روسای سازمان میراث از میان ردشدگان وزارتخانه ها انتخاب شده اند اما فعالان این حوزه بازهم امیدوارند رئیس جمهور خواسته های آن ها را در انتخاب رئیس جدید اعمال کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، اگر چند روز دیگر مجلس شورای اسلامی به مسعود سلطانی فر برای رفتن به وزارت ورزش و جوانان رای اعتماد بدهد، رئیس جمهور می بایست رئیس سازمان میراث فرهنگی را انتخاب کند.

این سومین رئیسی خواهد بود که مسئولیت سازمان میراث فرهنگی را بر عهده خواهد داشت. به همین منظور و تا زمان قطعی شدن انتخاب رئیس سوم در دولت یازدهم، هر یک از فعالان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری اقدام به انتشار یادداشت ها و بیانه هایی کرده اند که در آن ویژگی های رئیس شایسته را نام برده اند در این میان برخی از آنها افراد خاصی را پیشنهاد و یا از ویژگی های مدیر خاص صحبت کرده اند و به جمع آوری امضاهای مختلف پرداخته اند.

انجمن علمی گردشگری ایران یکی از این نهادهایی است که اقدام به انتشار بیانیه کرده و در آن آورده که «مدیر جدید می بایست دارای سوابق علمی، اجرایی و مدیریتی موثر برخورداری از دانش گردشگری و بینش مدیریتی، باشد و بتواند تعامل و ارتباط گسترده و مستمر با کُرسی های دانشگاهی و علمی داخلی و خارجی در حوزه گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی برقرار کند. با برنامه هدفمند و معیارهای مشخص برای هدایت منابع و امکانات موجود در راستای توسعه پایدار گردشگری کشور گام بردارد و برای توسعه گردشگری با رویکردهای معنوی، پایداری و حفاظت عمومی فعالیت کند ضمن اینکه با زنجیره حساس گردشگری و مشکلات اجرایی، مدیریتی و سیاست گذاری آشنایی داشته باشد و به پژوهش های کاربردی و اهمیت آموزش های تخصصی گردشگری با استانداردهای جهانی توجه کند.»

فعالان صنایع دستی نیز در نامه ای به رئیس جمهور ویژگی های مدیر جدید را به رئیس جمهور پیشنهاد کرده اند. در نامه فعالان صنایع دستی نیز آمده است: «رئیس سازمان میراث فرهنگی با رعایت اعتدال در هر سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به مدیریت بپردازد و از داشتن رویکرد بخشی نگری پرهیز کند. چرا که تنها در این وضعیت می توان ظرفیت های بزرگ نهفته در آن را به فعلیت رساند و اینکه داشتن آگاهی و شناخت کافی نسبت به ماهیت این سازمان و فعالیت های اجرایی آن، امری مهم است که رئیس جدید می بایست واجد این خصوصیت باشد. فعالان این حوزه انتظار دارند با تدبیر دولتمردان، زمینه های مناسب برای توسعه فعالیت هایشان مهیا شود.»

در تازه ترین نمونه از این دست نامه نگاری ها حدود 1184 تن از کارشناسان و فعالان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نامه سرگشاده دیگری به رییس جمهور، دغدغه های خود درباره انتخاب رییس جدید سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور را با وی در میان گذاشتند.

امضا کنندگان آن چه را که تنزل آثار تاریخی به بنگاه های اقتصادی و ابزار درآمدزایی خوانده شده است، مورد انتقاد قرار داده و اظهار عقیده کرده اند که «غلبه تفکرات مبتنی بر بهره کشی بر نگاه مسؤولانه و ارزش افزا، آسیب هایی را برای میراث فرهنگی به مثابه بزرگ ترین سرمایه گردشگری ایران بوجود آورده است.»

نویسندگان نامه با اشاره به ادغام ناموفق سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، کارنامه سازمان مزبور در هر سه حوزه را نامطلوب ارزیابی کرده و خطاب به رییس جمهور نوشته اند: طی 12 سال گذشته، نشستن 9 نفر بر مسند ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور و این که در دولت فعلی نیز چشم به راه سومین رییس خود است، این پرسش را بوجود آورده که آیا سازمان یادشده از موقعیت درجه دوم در بدنه دولت برخوردار است و به چشم سکوی پرتاب یا آزمایشگاه مدیران نگریسته می شود؟

آن ها در بخش دیگری از این نامه آورده اند: اکنون که دولت تصمیم به ترمیم بخش هایی از کابینه گرفته است، امید می رود که، رشته بی ثباتی و آشفتگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قطع شود و از میان مدیران دلسوز، مجرب و آزموده کشور، فردی سکان هدایت این سازمان را بدست گیرد که از توان سازماندهی بالا برخوردار باشد و تشکیلات سازمان را بر اساس نیازها و اولویت های کشور و با تکیه بر مدیریت علمی به سامان آورد؛ پروژه معوّق ادغام بخش های مختلف سازمان را به فرجام برساند؛ با دوری از حواشی سیاسی و صلاحدیدهای جناحی و گروهی، از همه ظرفیت های مدیریتی و کارشناسی سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای اداره سازمان بهره جوید؛ و فراتر از همه از بینش و وجهه فرهنگی و توان تخصصیِ درخور اعتنا برخوردار باشد و پاسداری از میراث فرهنگی کشور را بالاتر از هر مصلحت یا منفعتی قرار دهد.

انتخاب رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی در حالی قوت گرفته که همه فعالان این عرصه مطمئن هستند سلطانی فر در مجلس این بار برای گرفتن مسئولیت وزارت ورزش رای اعتماد می گیرد به همین دلیل اقدام به معرفی افراد متفاوتی کرده اند.

از آنجا که افراد بیشتری در صنعت گردشگری نسبت به حوزه میراث فرهنگی فعال هستند، تعداد افرادی که توسط فعالان گردشگری اسمشان بر سر زبان ها افتاده، بیشتر است. برخی روسای هلدینگ های گردشگری یا روسای جوامع گردشگری را انتخاب کرده اند و برخی از بدنه سازمان میراث فرهنگی و یا روسای قبلی افراد جدید را برگزیده اند. در عین حال این اسامی مخالفانی نیز دارند از سوی دیگر آن ها که توانسته اند رسانه ای را همگام با سیاست های خود کنند، از این روش استفاده کرده اند و حتی در قالب خبر کذب، انتخاب خود را به عنوان رئیس سازمان میراث فرهنگی رسانه ای کرده اند تا نامشان بر سر زبان ها باشد و در فرصت مناسب آن را تکذیب کنند.

برخی رسانه ها را به عنوان مشاوران خود برگزیده اند تا بتوانند از این طریق نام خود را در رسانه ها و گزارش های خبری دست به دست بگردانند بلکه در تصمیم گیری رئیس جمهور تاثیری گذاشته و فشار رسانه ای برای انتخاب فرد خاص اعمال شود.

با وجود اینکه برخی از افراد به شخصه نام خود را در میان اخبار به عنوان گزینه های پیشنهادی جا داده اند و یا فعالان سه حوزه کاری سازمان اقدام به بیانیه کرده اند و غیر مستقیم گزینه های پیشنهادی خود را معرفی می کنند، اما در نهایت رئیس جمهور است که رئیس سازمان میراث فرهنگی را انتخاب خواهد کرد حتی ممکن است مانند سال های گذشته این انتخاب با غافلگیری افراد مواجه شود و نه تنها گزینه های پیشنهادی در نظر گرفته نشوند بلکه رئیس جدید مانند سال های گذشته از میان بی ارتباط ترین افراد با این حوزه، انتخاب شود!

1