19 آوریل 2024 - 05:59
وزیر راه و شهرسازی:

برچیده شدن موانع صنعت هوایی ایران خواست جهانی است

20 سپتامبر 2016 - 16:00 dsfr.ir/8i2xi

برچیده شدن موانع صنعت هوایی ایران خواست جهانی است
راهب هماوندی
آغاز اجلاس كاپا با حضور وزیر راه و شهرسازی

حضور سران کاپا در ایران نشان از اهمیتی دارد که آنها برای صنعت هوانوردی ایران قائل هستند.

"وزیر راه و شهرسازی"

آغاز پاییز 95 برای صنعت هوانوردی ایران با تمام فصل هایی که در طول سال های گذشته پشت سر گذاشته متفاوت است. طبق گفته وزیر راه و شهرسازی، تا پایان این فصل نخستین هواپیماهای نو ایران به ناوگان اضافه خواهند شد و این به معنی آغاز دوره جدیدی از تحول در این صنعت است.

به گزارش «فرصت امروز»، با وجود آنکه مقدمات ابتدایی ورود هواپیماهای جدید به ایران از چند ماه قبل برداشته شده و حتی پیش قرارداد ابتدایی با ایرباس و بویینگ نیز مدت هاست نهایی شده، اما هنوز یک سد بزرگ بر سر راه اجرای این قرارداد باقی مانده است.

وزارت خزانه داری آمریکا (اوفک) پس از اجرایی شدن برجام با قاعده ای که به نظر می رسد هیچ مبنای بین المللی ندارد اعلام کرده تمام هواپیماهای مسافرتی آمریکایی یا هواپیماهایی که لااقل 10درصد از تجهیزات شان توسط شرکت های آمریکایی تامین شده باید برای فروش هواپیما به ایران مجوز این سازمان را اخذ کنند و همین امر سبب شده فرآیند تبدیل پیش قراردادهای ابتدایی به قراردادی نهایی به طور قابل توجهی افزایش یابد.

با وجود آنکه هنوز اوفک زمان دقیقی برای نهایی شدن صدور مجوز ارائه نکرده، اما صحبت های وزیر راه و شهرسازی نشان می دهد ایران امید بسیاری به تغییر در اوضاع فعلی دارد و حتی با توجه به شرایط به وجود آمده معتقد است اوفک چاره ای جز صدور مجوزهای مدنظر ایران ندارد.

عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی ایران که روز گذشته در جریان نشست خبری خود در حاشیه اجلاس جدید گروه هوانوردی کاپا در تهران سخن می گفت رسما اعلام کرد که به زوی اتفاقاتی مثبت در این عرصه خواهد افتاد و اوفک نیز مجبور است به رویه ای که جهان در پیش گرفته احترام بگذارد.

حضور کاپا در تهران، برای آمریکا پیام دارد

آخوندی صحبت های خود را با اشاره به اهمیت برگزاری دومین جلسه کاپا در تهران آغاز کرد و برگزاری دومین اجلاس این سازمان پس از اجرایی شدن برجام را نشانه ای بسیار مهم از بازگشت سران صنعت هوانوردی جهان به ایران دانست. وزیر راه و شهرسازی با اشاره به برگزاری دومین اجلاس کاپا در ایران پس از اجرایی شدن برجام اظهار کرد: این موضوع به خوبی نشان می دهد شرکت ها و فعالان حوزه حمل ونقل هوایی جهان روی ایران حساب ویژه ای باز کرده اند و از این رو این شرایط نشان می دهد که بازگشت ایران به عرصه حمل ونقل هوایی به عنوان یک اولویت جهانی مطرح است.

آخوندی با بیان اینکه کلیه مذاکرات لازم با شرکت ها برای اجرایی شدن توافق های شان با ایران پیگیری شده، ادامه داد: تنها نقطه ابهام باقی مانده در این مسیر بحث صدور مجوز نهایی وزارت خزانه داری آمریکا - اوفک - است. با وجود آنکه در طول ماه های گذشته مذاکرات بسیاری در این رابطه صورت گرفته، اما هنوز مجوزهای لازم صادر نشده است. البته ما انتظار داریم این موضوع در آینده نه چندان دور نهایی شود.

وی گفت: حضور سران کاپا در ایران نشان از اهمیتی دارد که آنها برای صنعت هوانوردی ایران قائل هستند و از این رو به نظر می رسد فشار جهانی اوپک را مجبور به صدور مجوز نهایی کند. امیدواریم همان طور که اجلاس ابتدایی کاپا نتایج مثبت فراوانی برای صنعت هوانوردی ما فراهم کرد، دور جدید این اجلاس نیز شرایطی مناسب پیدا کند و مذاکرات طرف های ایرانی با شرکت های خارجی به نتایجی قطعی منجر شود.

صحبت های آخوندی چند نکته قابل توجه دارد؛ نخست اینکه ایران قطعی شدن اجرای توافقات با ایرباس و بویینگ را امری مسلم می پندارد که در حال طی کردن مراحل نهایی خود است و احتمالا در آینده ای نه چندان دور کار آن یک سره خواهد شد. با توجه به اینکه نحوه تامین مالی هواپیماهای جدید از قبل نهایی شده تنها ابهام باقی مانده بر سر مجوز اوفک است که این مجوز نیز به زودی صادر خواهد شد و فشار جهانی برای بالا بردن همکاری های شان با ایران برای آمریکا گزینه دیگری باقی نمی گذارد.

مهر تایید نهایی این صحبت ها را نیز اصغر فخریه کاشان، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی زد. او نیز در جریان نشست خبری خود با خبرنگاران درباره احتمال عدم صدور مجوز اوفک برای فروش هواپیما به ایران گفت: طبق نص صریح برجام، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا موظفند فروش هواپیمای مسافرتی به ایران را بدون هیچ محدودیتی اجرایی کنند. از این رو اگر تاکنون این اتفاق نیفتاده باید براساس برجام در آینده نزدیک اجرایی شود و در صورت عدم صدور مجوز آمریکا برخلاف برجام عمل کرده است.

این اظهارنظرهای جدید که از سوی مقامات ایرانی مطرح شده توپ را به زمین دولت آمریکا می اندازد. ایران به تمام تعهدات خود در اجرای برجام عمل کرده و بر اساس قوانین و مقررات جهانی، توافق های خود را با بازیگران جهانی پیگیری کرده است و اگر اوفک هنوز در قبال اجرای برجام احساس تکلیف نکرده و برای اجرای این طرح امروز و فردا می کند، پیش از آنکه اعتراض ایران را برانگیزد، اعتراض طرف های جهانی را به دنبال خواهد داشت.

کاپا به عنوان یکی از بزرگ ترین گروه های اقتصادی فعال در صنعت هوانوردی جهان در طول کمتر از یک سال، دو بار به ایران آمده و این نشان از آن دارد که بازار بکر ایران در مرکز توجه سرمایه گذاران بین المللی قرار دارد و در این مسیر اگر صرفا اوفک مانع تراشی می کند، باید با موج جهانی اعتراضات مقابله کند. این به معنای آن است که احتمالا پیش بینی وزیر راه و شهرسازی ایران مبنی بر ورود نخستین هواپیماهای ایران در پاییز سال جاری به وقوع خواهد پیوست.

1