25 آوریل 2024 - 21:16

قلعه الموت؛ ایستاده بر شانه های تاریخ

3 سپتامبر 2016 - 11:00 dsfr.ir/sv0nr

قلعه الموت؛ ایستاده بر شانه های تاریخ
summitpost.org
قلعه الموت

قلعه الموت یکی از منحصر به فردترین دژهای تاریخی ایران به شمار می رود، و در منطقه رودبار الموت از توابع قزوین واقع شده است.

شاید کمتر کسی بداند که استان قزوین دارای بیش ترین تعداد اثر ملی ثبت شده در کشور است و همین عدم آگاهی هم سبب شده که کمتر به عنوان مقصد سفر گردشگران داخلی مورد توجه قرار بگیرد. با این همه قلعه الموت از آن دسته بناهایی است که به گوش همگان آشنا و با نام قزوین عجین شده است.

این قلعه که یکی از منحصر به فردترین دژهای تاریخی ایران به شمار می رود، در منطقه رودبار الموت از توابع قزوین واقع شده و اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم، در شمال شرقی روستای گازرخان و بر فراز کوهی از سنگ به ارتفاع 2100 متر از سطح دریا قرار دارد. پیرامون دژ از هر چهار سو پرتگاه و تنها راه ورود به قلعه در انتهای ضلع شمال شرقی است که کوه هودکان با فاصله ای نسبتا زیاد بر آن مشرف است. اما آنچه بیش از هر چیزی این قلعه را به شهرت رسانده، ورود حسن صباح، رهبر فرقه اسماعیلیه به این دژ و تبدیل آن به مقر فرمانروایی اش بود که البته در نهایت به دست هلاکوخان مغول به آتش کشیده شد.

یکی از شگفتی های قلعه الموت که آن را با نام های دیگری همچون دژ الموت، دژ حسن صباح، قلعه حسن صباح و قلعه حسن نیز می شناسند، سیستم پیچیده آبرسانی با تنبوشه هایی به قطر 10سانتی متر است که از چشمه کلدر آب را به دژ رسانده و درحوض های سنگی ذخیره می کرده اند. در جنوب غربی این قسمت از قلعه، در میان شیب بسیار تندی که به پرتگاه های عمیق می رسد، حوضی در دل سنگ به ابعاد تقریبی 5×8 متر کنده اند که هیچ گاه از آب خالی نشده است. همچنین در پای کوه الموت، در گوشه شمال شرقی، غار کوچکی که از مجراهای آب روی قلعه بوده، دیده می شود.

علاوه بر اینها در دامنه جنوبی کوه هودکان که در شمال کوه قلعه الموت واقع شده، خرابه های بسیاری دیده می شود که نشان می دهد روزگاری بر جای این خرابه ها، ساختمان های بسیاری وجود داشته که در حال حاضر، اهالی محل خرابه های این محوطه را دیلمان ده، آغوزبن، خرازرو و زهیرکلفی می نامند. همچنین در سمت غرب قلعه، قبرستانی قدیمی معروف به نام اسبه کله چال وجود دارد. همچنین دریاچه اوان نیز در مسیر دسترسی به قلعه و در فاصله تقریبی 45 کیلومتری آن، از دیگر جاذبه های گردشگری شناخته شده ای است که نباید آن را از دست داد.

برای دسترسی به الموت، از تهران در مسیر اتوبان تهران-قزوین حرکت کنید و در انتهای اتوبان و چند کیلومتر قبل از قزوین (2 کیلومتر بعد از عوارضی قزوین) مسیر فرعی سمت راست اتوبان که با تابلو «الموت» نشان داده شده است را ادامه دهید. پس از طی مسافت تقریبی 40 کیلومتر، به رجایی دشت می رسید. در ادامه، همچنان با طی مسافت تقریبی 50 کیلومتر و گذشتن از «دیکین»، «معلم کلایه» و «شهرک» به روستای «شترخان» خواهید رسید که بلافاصله بعد از عبور از این روستا وارد مسیر فرعی سمت چپ شده و پس از عبور از مسیری 9 کیلومتری به روستای «گازرخان» خواهد رسید. قلعه در مجاورت این روستا واقع شده است.

در طول مسیر رسیدن به الموت که البته راهی با شیب زیاد و به سمت بالاست، دیدنی های بسیاری وجود دارند که نباید به سادگی از کنار آنها گذشت؛ از جمله چند قلعه دیگر که معروف ترین آنها قلعه لمبسر است.

1