تروریسم، اعتصاب و بلایای طبیعی چگونه بلای جان فرانسه شدهاند؟
برترین مقصد گردشگری جهان در سال های اخیر، اکنون با کاهش 7 درصدی در شمار گردشگران ورودی اش رو به رو شده است. این کاهش در تعداد گردشگران فرانسه، پس از حملات تروریستی، هوای نامناسب و اعتصابات رخ داده است. ژان مارک آیرول، وزیرخارجه پیشین فرانسه با تایید این موضوع می گوید: «تعداد گردشگران فرانسوی از ماه ژانویه به این سو، 7 درصد کاهش یافته است و گردشگران خارجی تحت تاثیر مسائلی نظیر حملات تروریستی، آب و هوا و اعتصابات بخش حمل و نقل قرار گرفته اند.» وی در ادامه می افزاید: «بدترین آسیب را در این خصوص پاریس متحمل شده است.»
سهم گردشگری در اقتصاد فرانسه
همه اینها در حالی رخ می دهد که فرانسه پیشتاز مقاصد گردشگری در جهان است. گردشگری حدود 9 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را در بر می گیرد. این صنعت از حملات تروریستی داعش و تعطیلی فستیوال ها و سایر رویدادهای عمومی آسیب شدیدی را متحمل شده و همین امر دور ماندن گردشگران خارجی از این کشور را به همراه داشته است. وزیرخارجه پیشین فرانسه همچنین درباره عوامل اثرگذار بر این کاهش گردشگران اظهار می کند: «حملات بخشی از علل مربوط به آمار ناامیدکننده گردشگران را تشکیل می دهد. به این ترتیب که، برای برخی مشتریان سفر به این کشور، به خصوص ثروتمندان یا آسیایی ها حس بروز خطر بر ورود آنها تاثیر منفی داشته است.» او یادآور می شود که مشکلات اقتصادی در کشورهایی همچون برزیل و روسیه نیز بر کاهش تعداد گردشگر ورودی به فرانسه موثر بوده است.
از سوی دیگر، تصاویر خیابان های سیل گرفته که در نتیجه 50 روز بارش بیشتر در فصل دوم سال نسبت به سطوح طبیعی رخ داد، در کنار اعتصابات بخش عمومی در این زمینه نقش ایفا کرده است. پاریس به تنهایی دچار کاهش اشغال شبانه هتل های خود به میزان 11.4 درصد شده و از ماه ژانویه تاکنون زیان یک میلیارد یورویی را متحمل شده است. فرانسوا ناوارو، عضو هیات گردشگری منطقه می گوید: «ورود گردشگران ژاپنی به منطقه پاریس 46.2 درصد، ورود گردشگران روسی نیز 35 درصد و ورود ایتالیا یی ها هم 27 درصد کاهش داشته است.»
رقم کاهش گردشگران بین ماه ژانویه تا ژوئن در مقایسه با مدت مشابه سال 2015 حاکی از کاهش یک میلیون نفری است. پاریس سالانه میزبان 16 میلیون گردشگر است و یکی از مقاصد بسیار محبوب توریستی در جهان محسوب می شود. برآورد می شودبا این افت شدید از نظر درآمدی در 6 ماه نخست سال جاری میلادی، زیانی در حدود 750 میلیون یورو به این کشور وارد کرده باشد. یکی از مقامات رسمی ارشد این اتفاق را یک فاجعه صنعتی قلمداد کرده است. فرانسه به شدت به صنعت گردشگری خود وابسته است که بخش مهمی از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می دهد.
ناتوانی یورو 2016 برای جبران خسارت
حدود نیم میلیون نفر در منطقه ایل دو فرانس که شامل پاریس نیز می شود، مشاغلی دارند که به گردشگری مربوط می شود و همین امر، گردشگری را به بزرگ ترین کارفرما در منطقه تبدیل کرده است. اما این صنعت از زمانی که مردان مسلح وابسته به داعش شروع به عملیات تروریستی در این کشور کردند، افت شدیدی داشته است. این شهر درست در حال بهبود مجدد از وضعیت نابسامان خود از حملات تروریستی ژانویه سال 2015 بود که این حملات یکبار دیگر به وقوع پیوست. ارقام مربوط به گردشگری نشان دهنده این است که اشغال شبانه هتل ها در منطقه ایل دو فرانس نیز در نیمه نخست سال 2016 حدود 8.5 درصد کاهش یافته است و در کنار کاهش 11.5 درصدی گردشگران خارجی و افت 4.8 درصدی در گردشگران فرانسوی نگران کننده به نظر می رسد. دفتر گردشگری فرانسه می گوید که حتی میزبانی رقابت های فوتبال قهرمانی اروپا در جبران این کاهش شکست خورده و ناتوان بوده است. آمار ایل دو فرانس بیانگر این است که میزان ورود گردشگران چینی 19.6 درصد کاهش داشته و میزان ورود گردشگران ایالات متحده آمریکا نیز با افت 5.7 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی همراه بوده است.
سرمایه گذاری برای حفاظت از مشاغل گردشگری
فردریک والتو رییس هیات گردشگری منطقه پاریس معتقد است: «اکنون زمان آن رسیده که پی ببریم بخش گردشگری در حال وارد شدن به یک فاجعه صنعتی است. دیگر زمان آن نیست که کارزارهای ارتباطی برگزار کنیم، بلکه باید یک برنامه تسکین دهنده ایجاد کنیم.» آقای والتو همچنین درخواست کرده است که سرمایه گذاری عمده ای برای حفاظت از مشاغل در بخش گردشگری صورت گیرد و دولت و اتحادیه های تجاری باید از این موضوع پشتیبانی کنند.
در همین حال کلود راث، مدیرکل هتل ناپلئون نیز معتقد است که در کار خود به ویژه در مورد گردشگران ژاپنی و آمریکایی با کاهش تقاضا روبه رو بوده است. او می گوید پاریس اکنون پس از حملات تروریستی در این شهر به عنوان مکانی با امنیت کمتر دیده می شود. یک مالک مغازه فروش سوغاتی در نزدیکی دروازه پیروزی نیز می گوید: «این وضعیت ناشی از تروریسم است. هیچ کس این مساله را عنوان نمی کند اما همه اخبار را می بینند. ما کارت پستال ها و سوغاتی های کمتری در طول تابستان فروخته ایم.» یک شهروند دیگر نیز معتقد است که قطعا توریست های کمتری وارد شهر شده اند. وی می گوید این به دلیل حملات تروریستی از ماه نوامبر است و افراد پس از آن به این شهر نمی آیند. این امر همچنین موجب می شود که گردشگران اروپایی پول کمتری خرج کنند.
فرماندار منطقه ایل دو فرانس والری پکرس نیز در مصاحبه ای با فیگارو گفته بود که افت تعداد گردشگران، سیاست های اقتصادی را با نگرانی مواجه کرده است و حملات تروریستی اخیر دلیل اصلی آن بوده اند. اما وی همچنین اعلام کرده بود که پاریس باید همچنین روی این زمینه کار کند که چرا گردشگران زمان کمتری را در این شهر نسبت به لندن اختصاص می دهند و چگونه می توان کیفیت پیشنهادی برای بازدید از شهر پاریس را بهبود بخشید.
اما چنان که گفته شد، بخش گردشگری فرانسه همچنین از سیل و اعتصاباتی که رخ داده و عوارضی که در پی داشته اند نیز تاثیر پذیرفته است. در ماه نوامبر سال گذشته یک حمله تروریستی در پاریس روی داد که منجر به کشته شدن 130 نفر شد و بر کاهش گردشگران وارد شده به فرانسه اثر گذاشت. مقامات رسمی امیدوار بودند که این روند پس از میزبانی موفق رقابت های قهرمانی جام ملت های اروپا در ماه جولای سال جاری برعکس شود؛ اما درست چند روز پس از پایان این رقابت ها، یک تونسی تبار که مظنون به عملیات برای داعش بود، در روز جشن باستیل در نیس با عبور دادن کامیون از روی جمعیت موجب کشته شدن 86 نفر شد. این حمله منجر به لغو شدن بسیاری از رویدادهای تابستانی به دلیل ترس های امنیتی شد. رکود در اروپا و فرانسه که رشدی در حدود صفر درصد برای اقتصاد این کشور در پی داشته در سال های اخیر معضلاتی برای آنان پدید آورده است.
گردشگری، فرانسه را از رکود نجات می دهد؟
گزارش ها حاکی از این است که فرانسه سومین اقتصاد بزرگ اروپا پس از بریتانیا و آلمان محسوب می شود، پیش تر سعی داشت از دوره طولانی رکود و بیکاری بالا بیرون بیاید و گردشگری با توجه به اهمیت آن در اقتصاد این کشور می توانست نقش مهمی در این زمینه ایفا کند، اما با این وضعیت مشخص نیست راهکار آتی سیاستمداران این کشور دقیقا چه خواهد بود تا اثرات منفی وارد شده بر گردشگری این کشور و رکود و بیکاری را حل کنند. با این همه تحقیقاتی که کمیسیون سفر اتحادیه اروپا انجام داده است، چشم انداز حل مشکل بیکاری در این کشور را مناسب ارزیابی کرده و نشان می دهد گردشگری می تواند اندکی موجب کاهش این معضل شود. این گزارش البته تاکید می کند که در سایر زمینه ها نیز باید تدابیری اتخاذ شود.
علاوه بر این، فرانسه کشوری است که یکی از بیشترین میزان بازدیدها را در کل اروپا دارد. در سال های گذشته بیش از 84 میلیون گردشگر به این کشور سفر کردند. اقتصاددانان پیش بینی کرده بودند که این روند رو به رشد در سال 2016 نیز ادامه داشته باشد، اما وقایع تروریستی موجب شد تا چنان که گفته شد گردشگران خارجی کمتر به این کشور سفر کنند. از سوی دیگر هزینه هایی که صرف برقراری امنیت می شود، مخارج پرداختی از سوی مالیات دهندگان را بالا می برد. برای مثال در سواحل این کشور روزانه در حدود یک میلیون دلار مخارج افزایش پیدا کرده اند که در مجموع موجب شده فرانسه 816 میلیون یورو در سال جاری برای تقویت امنیت خود بپردازد. این امر ضمن اینکه هزینه ها را بالا می برد، سودآوری این صنعت را کم می کند. اکنون باید منتظر ماند و دید که سیاستمداران و فعالان اقتصادی چگونه برای رفع این مشکل بزرگ اقدام می کنند.
« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.