18 سپتامبر 2024 - 03:57

گردشگری بزرگ ترین نهاد نیازمند نیروی انسانی

2 اوت 2016 - 16:20 dsfr.ir/ba7gk

گردشگری بزرگ ترین نهاد نیازمند نیروی انسانی
میثم رودکی - دنیای سفر
گردشگران خارجی منتظر باز شدن درب ورودی باغ-موزه چهلستون هستند.

بر اساس پیش بینی شورای جهان سفر و گردشگری (WTTC)، روند اقتصاد گردشگری ایران تا سال 2019 مطلوب نیست.

بر اساس آمارهای سازمان جهانی گردشگری (WTO) و سازمان یونسکو، ایران می تواند جزو ده کشور اول دنیا از لحاظ ورود گردشگر بین الملل باشد اما به لحاظ بهره برداری در رده های آخر جدول قرار گرفته است.

گردشگری بین الملل در سال های اخیر رشد بسیار زیادی داشته و به تعبیر اقتصاددانان به مرحله تولید انبوه رسیده است. خاستگاه اصلی این صنعت کشورهای صنعتی پیشرفته است به طوری که بیش ترین تعداد گردشگران بین المللی و درآمد ایجاد شده، مربوط به کشورهای عضو سازمان همکاری های صنعتی (OECD) و بخصوص هفت کشور صنعتی بزرگ است. در حال حاضر صنعت گردشگری به عنوان بزرگ ترین سازمان یا نهادی است که نیروی انسانی به کار می گیرد و در بسیاری از کشورها به عنوان بزرگ ترین کارفرما مطرح است به طور مثال در کشوری مثل اسپانیا ارزش صنعت توریسم و اشتغال ناشی از آن همان ارزشی را دارد که نفت برای عربستان. به همین دلیل مردم و مسئولان این کشور با سرعت تمام پیش می روند تا بتوانند از این صنعت بهره کافی را ببرند، امری که در کشورهای شرق آسیا مانند چین، مالزی، سنگاپور، تایلند و ... نیز در حال گسترش است. این موضوع نقش مهمی را در ارزیابی های اقتصادی و برنامه ریزی های مربوط به آن ایفا نموده و پیوسته یکی از فاکتورهای مهم در سنجش توسعه یافتگی یا عدم توسعه یافتگی یک کشور محسوب می شود.

ریمون مارتیتز فریل - دبیرکل گردشگری اسپانیا - در بازدیدی که از ایران داشت، چهار محور توسعه مسایل فرهنگی، استفاده از تکنولوژی ها و روش های جدید صنعت گردشگری، کاربری اماکن تاریخی، در مورد تأمین اقامتگاه های گردشگری و همچنین آمار و توریسم و چگونگی برنامه ریزی جهت اجرای طرح های گردشگری را از جمله محورهای مهم مورد مذاکره با ایران معرفی کرد.

به گفته وی 7 قاعده عمده این علم عبارت است از:

1. سرمایه گذاری مناسب.
2. توسعه توریست داخلی.
3. تولید محصولات توریستی.
4. تبلیغات و بازاریابی.
5. افزایش تقاضای مسافرت.
6. ارتقای کیفیت و کاهش قیمت.
7. نگاه اقتصادی به صنعت توریسم.

بطور مثال به درآمد صنعت گردشگری کشور چین می پردازیم که در سال 2012 میلادی حدود 220 میلیارد دلار بود و کسب این درآمد را می توان ناشی از اجرای سیاست هایی دانست که دولت چین از سالها قبل برای رشد و توسعه گردشگری در این کشور پهناور به اجرا گذاشت.

توسعه پخش خصوصی، تخصیص امتیازهای ویژه به شرکت های فعال در عرصه گردشگری، افزایش ارتباطات اقتصادی و علمی چین با کشورهای خارجی، توسعه تسهیلات زیر ساختی از جمله خطوط دریایی، هوایی، زمینی و ریلی و ایجاد رقابت میان شرکت های برگزار کننده تورهای تفریحی در ارایه بهترین خدمات به منظور جذب هر چه بیشتر گردشگران و آموزش مردم چین به مهمان نوازی به خصوص در مقابل گردشگران خارجی، از دیگر عوامل رشد گردشگری در چین عنوان شده است. پیش بینی ها حاکیست طی چند سال آینده این صنعت به اصلی ترین منبع درآمد ارزی چین مبدل خواهد شد. ترکیه، امارات متحده عربی، بحرین، قطر و سایر کشورهای همسایه استراتژی های گردشگری الکترونیکی خود را تدوین کرده و آن را به مرحله اجرا گذاشته اند. کاری که موجب می شود تا آن کشورها به نظام مدرن گردشگری جهانی دست یافته و با درک درستی از شرایط جهانی به سرمایه گذاری های کلان برای توسعه سریع فن آوری در ساختار گردشگری خود بپردازند.

نکته قابل توجه اینجاست که حتی افغانستان نیز، استراتژی های گردشگری مجازی خود را با کمک سازمان تجارت جهانی موسوم به (WTO) و مشارکت شرکت های بزرگ و سرشناس ICT در آمریکا و انگلستان طراحی و آماده اجرا کرده است.

خلاصه پیش بینی های صورت گرفته شورای جهانی سفر و گردشگری درباره اقتصاد گردشگری ایران در یک نگاه شامل مواردی در تولید ناخالص ملی، وضعیت اشتغال، میزان ورودی گردشگر و درآمدهای حاصل از گردشگری در ایران به شرح زیر می باشد:

 - در بین 181 کشور بررسی شده در این گزارش، ایران «از نظر اندازه رتبه 28» نسبت به اقتصاد جهانی در رتبه 99 و از لحاظ رشد در رتبه 100 قرار گرفته است.
 - در خاورمیانه ؛ ایران «از لحاظ اندازه» دومین کشور، «نسبت به اقتصاد جهانی» در رتبه 7 و «از لحاظ رشد» نیز در رتبه 7 قرار دارد.
 - در 10 سال آینده در جهان، گردشگری به عنوان پر منفعت ترین صنعت شناخته شده و سالانه رشدی 4 درصد خواهد داشت.
 - درجه اهمیت هر یک از عوامل چگونه است و مؤثرترین آنها چه عاملی است؟
 - چگونه می توان در رفع عوامل مؤثر اقدام کرد و شرایط لازم برای توسعه صنعت گردشگری مهیا ساخت؟

پیشنهادات:

با توجه به تحقیق انجام شده و همچنین تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده، در جهت شناسایی راهکارهای رشد و توسعه صنعت گردشگری بین المللی در ایران موارد ذیل پیشنهاد می شود.

1. نیاز به ارئه تعریفی مناسب و جامع از صنعت گردشگری و اهداف مورد نظر.
2. افزایش امنیت مرزهای داخلی و خارجی.
3. افزایش امنیت راههای ارتباطی و مواصلاتی.
4. جلوگیری از وقوع حوادث و رخدادهای داخلی بر علیه گردشگران بین المللی.
5. ارایه راهکارهایی برای از بین بردن مشکلات دیپلماتیک جهانی.
6. سبط و گسترش ارتباط و وسایل مدرن حمل و نقل، توسعه خدمات هوایی و فرودگاهی و بهره برداری از راه های ارتباطی و مواصلاتی، بهبود تأسیسات بهداشتی و شبکه های آب و ...
7. ارایه امکانات و خدمات در سطح استاندارهای بین المللی.
8. رفع ضعف خدمات هتلداری و رستوران داری.
9. برگزاری هفته های فرهنگی ایران در کشورهای هدف.
10. انتشار دایمی کتاب ها، مقالات، کاتولوگ ها و عکس ها از جاذبه های گردشگری ایران، تهیه نقشه های توریستی و بروشورهای حاوی اطلاعات مورد نیاز جهانگردان.
11. ایجاد سیستمی مدون جهت تبلیغات داخلی گردشگران بین المللی و معرفی فرصت هایی که از این بابت حاصل می شود. که می تواند از طریق آموزش و پرورش و پخش فیلم و آموزش لازم در این زمینه ارایه شود.
12. جلوگیری از تعدد مراکز تصمیم گیری و تقویت بیش از گذشته سازمان اصلی متولی صنعت گردشگری در کشور ایران.
13. جلوگیری از تداخل وظایف سازمانهای مرتبط و سیاستگذاری مشترک توسط این سازمان ها.
14. تشویق ایرانیان مقیم خارج به استفاده از فرهنگ و رسوم ایرانی.
15. تشویق مردم، سازمانها و ایرانیان مقیم خارج از کشور به سرمایه گذاری در زمینه گردشگری و حذف تمامی ریسک ها و نااطمینانی ها در این زمینه.
16. ایجاد شرایطی جهت تحقیقات گردشگری در دانشگاه ها و کاربردی کردن این تحقیقات
17. تربیت نیروی انسانی کارآمد و آشنا به زبان های بین المللی.
18. تربیت پلیس راهنما.
19. ارقام تعداد هتل های فعال در کشور نشان می دهد که صنعت توریسم ایران برای جلب جهانگردان شدیدا نیازمند زیرساخت های اقامتی و رفاهی است.
20. هنوز بسیاری از مردم کشور ایران از جاذبه های طبیعی استان های مختلف کشور اطلاعات مناسبی ندارد. آگاهی عمومی از جاذبه های گردشگری و افزایش مسافرت های بین شهری و استانی، ضمن کسب درآمد برای مناطق توریست پذیر، در افزایش روحیه و نشاط مسافران نیز نقش بسزایی دارد.
21. برای برخی بازارهای بزرگ جهت جذب گردشگر، توجه به سطح درآمد مردم در آن بازارها و بزرگی بازار اهمیت دارد.
22. در این صنعت، مقایسه قیمت ها به سرعت صورت می گیرد. از این رو ارایه قیمت رقابتی برای سفرهای گروهی حایز اهمیت است.
23. توجه ویژه به اکوتوریسم (طبیعت گردی).
24. ایجاد شرکت ها و مؤسسات گردشگری و استقرار دفاتر آن ها در خارج از کشور و فعالیت هدفمند آن ها در راستای بازاریابی صنعت گردشگری.
25. افزایش اعتبارات بخش جهانگردی و تسریع در تکمیل طرح های نیمه تمام.
26. تعامل با فرهنگ ها و تمدن دیگر ملل.
27. استفاده از تجربیات دیگر کشورها به ویژه کشورهای موفق در حوزه گردشگری.
28. توجه خاص به گردشگری الکترونیکی (et).
29. تدوین طرح های جامع گردشگری برای هر یک از استان های کشور با توجه به ویژگی های تاریخی-مذهبی آن ها.
30. یافتن بازارهای هدف و برنامه ریزی برای ورود و نفوذ به این بازارها با توجه به ویژگیهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن ها.
31. تربیت نیروی انسانی ماهر برای این بخش (راهنمای مسلط به زبان و علاقه مند به کار، خدمات دهندگان آشنا به زبان انگلیسی و ...) مهم است و می تواند در ردیف رشته های مختلف تحصیلی در دانشگاه ها، مدیریت گردشگری، هتلداری و ... تدریس شود تا کارشناسان خبره برای توسعه این صنعت پرورش یابند.
32. تقویت و گسترش ابعاد خاص گردشگری در ایران.
33. استفاده از کارشناسان خارجی در زمینه جهانگردی.

1