روزنامه جوان با انتشار گزارشی، اقدامات سازمان میراث فرهنگی و هتلداران بخش خصوصی در راستای احداث هتل های مدرن 5 ستاره در سراسر کشور را را در تضاد با شرایط اقتصادی کشور معرفی کرد.
روزنامه جوان که چندی پیش در یادداشتی از عملکرد هتلداران در دستیابی به توافق با گمرک مبنی بر کاهش هزینه واردات تجهیزات هتلی انتقاد و نتایج این اقدام را خلاف سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه اقتصاد مقاومتی دانسته بود، این بار نیز با انتشار گزارشی، اقدامات سازمان میراث فرهنگی و هتلداران بخش خصوصی در راستای احداث هتل های مدرن 5 ستاره در سراسر کشور را را در تضاد با شرایط اقتصادی کشور معرفی کرد.
متن کامل گزارش روزنامه جوان در این رابطه به شرح زیر است:
در حالی چند روز پیش رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از توافق با ترکیه و آلمان برای ساخت 10 تا 15 هتل 5 ستاره با برند و تابلوی خارجی برای رونق گردشگری در کشور خبر داد که بررسی ها نشان می دهد در حال حاضر به جز برخی مناسبت ها، دراکثر مواقع هتل های شهرهای بزرگ کشور با نصف ظرفیت خود مشغول به کارند. همچنین اکثریت گردشگران خارجی تمایل دارند که درمدت اقامت خود در ایران به سراغ مهمان سراهای سنتی بروند که بی توجهی به این اصل می تواند هزینه سنگین و غیرقابل جبرانی را به اقتصاد کشور تحمیل کند.
دیدنی های طبیعی و تاریخی در کنار وجود چهار فصل در کشور، موجب شده تا هر ساله گروه های زیادی از توریست ها برای دیدن این امکانات به ایران سفر کنند. در حالی که داشتن هتل و اقامتگاه مناسب یکی از زیرساخت های گردشگری به حساب می آید، اما بالا بودن هزینه این مکان ها موجب شده تا در بیشتر فصول سال با حداقل مشتری اداره شوند که گواه این ادعا، اظهارات رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی است که اعلام کرد: اشغال هتل ها در مشهد به کمتر از 50 درصد رسیده و تنها در تعطیلات عید فطر بود که این میزان به 80 درصد رسید.
بیست و دوم تیرماه سال جاری بود که رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مراسم افتتاح هتل پنج ستاره "لاله پارک" در تبریز از توافق با کشورهای ترکیه و آلمان برای ساخت 10 تا 15 هتل 5 ستاره با برند و تابلوی خارجی خبر داد.
مسعود سلطانی فر افزود: از آنجا که سطح خدمات گردشگری کشور با دنیا فاصله زیادی دارد، لذا تصمیم داریم با ساخت هتل های 5 ستاره این فاصله را به حداقل ممکن برسانیم.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: در مجموع، 1750 پروژه نیمه تمام در دست اجراست که از این تعداد، 720 هتل و هتل آپارتمان در دست اجراست که 170 هتل از آن ها، 4 و 5 ستاره خواهد بود و امیدواریم این هتل ها را تا پایان دولت دوم دکتر روحانی به 200 هتل 4 و 5 ستاره برسانیم.
در حالی که این موضوع تنها گوشه ای از زیرساخت های گردشگری کشور به شمار می رود، باید گفت هم اکنون پایین آمدن میزان درآمد بیشتر مردم کشور موجب شده تا استقبال از این مراکز کمتر شود و تنها برخی از گردشگران متمول و خارجی بتوانند از این امکانات بهره ببرند.
با وجود اینکه برخی کارشناسان، نبود هتل های شیک و مدرن را از علل افول گردشگری در کشور می دانند، آمارها و نظرسنجی ها ازگردشگران خارجی نشان می دهد که اکثر آن ها تمایل دارند تا در طول مدت اقامت خود در ایران از خانه های سنتی و تاریخی استفاده کنند.
معاون میراث فرهنگی اصفهان در این خصوص می گوید: نظرسنجی های به عمل آمده از گردشگران به ویژه توریست های خارجی نشان می دهد که آن ها تمایل به اقامت در خانه های تاریخی دارند، چرا که هتل های پنج ستاره و یا حتی با شرایط بهتر در شهرهای خودشان نیز یافت می شود.
ناصر طاهری می افزاید: این موضوع موجب شده برخی صاحبان هتل های 5 ستاره و مجلل به ایجاد اقامتگاه های سنتی روی آوردند و جای دارد دولت به جای سرمایه گذاری برای ساخت هتل های 5ستاره، از دارندگان و علاقمندان به ساخت این گونه مکان ها حمایت های لازم را به عمل آورد.
این مسئول با اشاره به مقایسه هزینه این دو مکان گردشگری با یکدیگر ادامه می دهد: به عنوان مثال، هزینه پارکینگ، تغییر کاربری و عوارض پروانه برای یک ساخت هتل درجه یک حدود 20 میلیارد تومان برآورد می شود اما بازسازی خانه های تاریخی را می توان با حداقل این میزان بازسازی و توسعه داد.
با وجودی که هر ساله قیمت خدمات عمومی در کشور افزایش می یابد، اما عدم استقبال از هتل ها موجب شده تا صاحبان این مکان ها نتوانند قیمت خودرا بالا ببرند، بلکه در اکثر مواقع برای جلب مشتری و جلوگیری از زیان، تخفیف نیز بدهند که به عنوان مثال می توان به خراسان رضوی اشاره کرد. وجود تربت پاک هشتمین امام شیعیان باعث شده تا در طول سال علاقمندان بسیاری برای زیارت به این شهر زیارتی سفرکنند. با این وجود حتی در شلوغ ترین زمان حضور زائران، باز هم صاحبان هتل های مشهد نمی توانند از تمامی ظرفیت های خود استفاده کنند.
رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی با اشاره به مشکلات صاحبان هتل های بزرگ در این شهر مقدس می گوید: در حالی که نرخ اقامت در هتل های مشهد از دی ماه سال گذشته تا کنون هیچ تغییری نداشته و حتی ایام پیک مانند عید نوروز و تابستان نیز موجب نشده تا نرخ ها افزایش پیدا کند، در حال حاضر میزان اشغال در هتل های مشهد به کمتر از 50 درصد رسیده است.
محمد قانعی با اشاره به افزایش سفرها به مشهد پس از پایان ماه مبارک رمضان می افزاید: تنها در تعطیلات سه روزه عید فطر بود که میزان سفرها به شهر مشهد و اشغال هتل ها افزایش پیدا کرده و به 80 درصد رسید.
این مسئول در خصوص علت کاهش استقبال از هتل های مشهد ادامه می دهد: در حال حاضر مساله رکود اقتصادی در کشور و تاثیر آن بر اقتصاد خانواده ها موجب شده تا آنها در ابتدا به فکر تامین نیازهای اساسی خود بوده و پس از آن هزینه اندکی را برای سفر خود اختصاص بدهند که با توجه به قرار داشتن در تعطیلات تابستانی و حجم بالای سفرها به مشهد، این نرخ اشغال به هیچ عنوان رضایت بخش نیست.
اظهارات رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در خصوص توافق با ترکیه و آلمان برای ساخت 10 تا 15 هتل 5 ستاره با برند و تابلوی خارجی برای رونق گردشگری در کشور موجب شد تا خبرنگار جوان به سراغ مسئول روابط عمومی این سازمان رفته تا در خصوص ابهامات این توافق و روشن شدن نقاط مبهم این توافق اطلاع رسانی کند که علی رغم قول وی برای معرفی کارشناس مربوطه، این اتفاق نیفتاد.
منبع: روزنامه جوان
حال با توجه به این گزارش و همچنین یادداشتی که چندی قبل توسط روزنامه جوان منتشر شده بود، بایستی دید هدف نهایی این رسانه از طرح این گونه انتقادات نسبت به عملکرد هتلداران چیست و از سوی دیگر واکنش هتلداران نسبت به این موضوع چه خواهد بود؟
« دنیای سفر » این نوشته را از « هتل جار » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.