با وجود اعلام وضعیت فوق العاده در ترکیه به مدت 3 ماه، سفیر این کشور در ایران درخواست کرده ممنوعیت ارائه خدمات آژانس های مسافرتی ایران برای سفر به ترکیه سریع تر برداشته شود.
مجلس ترکیه اواخر هفته گذشته لایحه پیشنهادی حزب حاکم این کشور برای اجرای وضعیت "فوق العاده" را به مدت سه ماه تصویب کرد، با این حال «رضا هاکان تکین»، سفیر ترکیه در ایران درخواست کرده که «ایران هرچه سریع تر ممنوعیت ارایه خدمات آژانس های مسافرتی ایران برای سفر به ترکیه را لغو کند.»
با این حال او نیز به برقراری وضعیت فوق العاده در ترکیه اذعان کرده و گفته که «این حالت برای جلوگیری از فعالیت دوباره کودتاگران است و با هدف محدود کردن آزادی های شهروندی نخواهد بود. هم چنین تعداد زیادی از کارمندان دولت بازداشت شده اند و بازپرسی از آن ها هم چنان ادامه دارد و چه بسا اگر مشخص شود که آن ها در کودتا نقشی نداشته اند، افراد بی گناه به کار خود بازگردند.»
سفیر ترکیه در ایران در عین حال گفته از لحظه ای که کودتا اتفاق افتاده، هیچ گردشگر ایرانی یا غیرایرانی آسیب ندیده و تأکید کرده است «اگر در زمان برقراری وضعیت فوق العاده ضرری به توریست ها یا تجار ایرانی وارد شود، ما هر کاری لازم باشد انجام می دهیم.»
این در حالی ست که طی روزهای اخیر تحت تاثیر اعلام ممنوعیت اجرای تور به مقصد ترکیه، بسیاری از شرکت های هواپیمایی این کشور از طرف های تجاری خود در ایران به خاطر لغو تورها و پروازها، طلب جریمه و خسارت کرده اند، چون به زعم آن ها شرایط عادی شده و حتا کشورهای روسیه و آمریکا نیز ممنوعیت های خود را برای پروازها و سفر به ترکیه برداشته اند. همین برخوردها و بهانه های شرکت های هواپیمایی تُرک باعث شده آژانس های گردشگری ایران نیز از اجرای دستور سازمان میراث فرهنگی و گردشگری سر باز بزنند.
برخی از این آژانس ها حتی از مسافرانی که منصرف شده اند به این بهانه، جریمه و خسارت هایی گاه به اندازه کل مبلغ تور می گیرند و همین عاملی شده تا بسیاری از انصراف دادن پشیمان شوند و راه ترکیه را در پیش بگیرند. این در حالیست که طبق قوانین هواپیمایی در شرایط "فورس ماژور"، ایرلاین ها نه تنها نباید غرامتی دریافت کنند، بلکه خسارت های تحمیلی را هم باید بازگردانند.
تناقض ها و اختلاف نظرهای موجود باعث شده معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از روز چهارشنبه - 30 مردادماه - با نمایندگان تشکل های خصوصی گردشگری و هواپیمایی ایران و همچنین نماینده ی وزارت امور خارجه کشورمان وارد جلسه و مذاکره شود تا به یک تصمیم نهایی برسند و ضمن آن به تخلفات رخ داده در این مدت رسیدگی کنند، اما تا کنون از این مذاکرات، رسما نتیجه ای خارج نشده است.
با این حال معاونت گردشگری همچنان تاکید دارد؛ شرایط قبلی برای تورهای ترکیه همچنان برقرار است و اجرای تور توسط آژانس های ایرانی به این مقصد "تخلف" محسوب می شود و آن ها حق ندارند در چنین شرایطی از مردم جریمه بگیرند.
سفارت ایران در ترکیه نیز روز پنجشنبه - 31 تیرماه - همزمان با اعلام وضعیت فوق العاده در این کشور با صدور اطلاعیه ای، به هموطنان مقیم و مسافران توصیه کرد، «به دلیل برقراری حالت فوق العاده در جمهوری ترکیه ضروری است ضمن توجه به اطلاعیه های مقمامات امنیتی، مقررات خاص این روزها در نظر گرفته شود و به منظور آشنایی با مجموعه قوانین «حالت فوق العاده»، قبل از عزیمت به جمهوری ترکیه از طریق مراجع ذی صلاح کسب اطلاع کنند.»
« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری ایسنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.