28 مارس 2024 - 20:53

کویرهای ایران تشنه گردشگری

11 ژوئیه 2016 - 17:00 dsfr.ir/el59e

کویر مرنجاب

در چند سال گذشته، به لطف توسعه گردشگری در کشور و نگاه ویژه به مقوله توریسم، گردشگری کویر نیز مورد توجه قرار گرفته است.

شاید با شنیدن کلمه کویر، خشکی، درماندگی و حشرات سمی اولین کلماتی باشند که به ذهن انسان خطور می کنند؛ این در حالی است که کویر می تواند یکی از بهترین مکان ها برای افرادی باشد که از هیاهوی شهرها کلافه شده اند. البته خشن، خشک و زمخت بودن کویر به واسطه نوع نگاهی است که به چنین اقلیمی در کشور ما می شود. با اندکی تغییر زاویه نگاه، می توان دریافت که کویر نه تنها یک تهدید نیست بلکه در بعد گردشگری یک فرصت استثنایی برای ایران محسوب می شود. این اتفاق البته زمانی رخ می دهد که ما گردشگری را فقط در ابنیه تاریخی خلاصه نکنیم و بدانیم که اقلیم کویر در ایران یکی از جذاب ترین مناطق گردشگری محسوب می شود.

امروزه کویرگردی و به طور کلی طبیعت گردی یکی از پرمشتری ترین انواع گردشگری محسوب می شود. در چند سال گذشته، به لطف توسعه گردشگری در کشور و نگاه ویژه به مقوله توریسم، گردشگری کویر نیز مورد توجه قرارگرفته است. کویرگردی در همان ابتدای مطرح شدن با سیل مخاطبان داخلی مواجه شد و مسوولان را به این فکر فرو برد که این قسم از گردشگری می تواند یکی از بهترین جاذبه های گردشگری در کشور به شمار آید.

تعداد زیاد گردشگران و کویرگردان وارد شده به کویرهای کشور از یکسو و متقاضیان متعدد سرمایه گذاری در این مناطق از سوی دیگر، این نوید را می دهد که گردشگری کویر می تواند به عنوان یک صنعت کارآ مناطق کمتر توسعه یافته کویری را از وضع فعلی نجات داده و آن ها را در مسیر توسعه و پیشرفت قرار بدهد. در این میان اصفهان به عنوان یکی از استان های مهم در بحث گردشگری و کویرگردی مطرح است. نکته مهم این است که مسوولان استانی و گردشگری اصفهان متوجه این موضوع مهم شده و از سرریز شدن مخاطبان داخلی خبر می دهند، البته آنها خوب می دانند که کویر می تواند یک جاذبه بسیار مهم برای گردشگران اروپایی نیز محسوب شود. آنها قطعا با دیدن کویرهای ایران از این نوع گردشگری که به ندرت در قاره سبز یافت می شود، استقبال خواهند کرد.

در همین زمینه فریدون الهیاری اعتقاد دارد جاذبه های خاص گردشگری کویر از جمله تپه های ماسه ای و درياچه های نمکی به علاوه آسمان پر ستاره و مکان های رصد، وضعیت ویژه ای را برای گردشگری در این مناطق ایجاد کرده است. البته او در زمینه جذب گردشگر معتقد است در ابتدای راه هستیم، اما در همین مدت زمان هم توانسته ایم موفقیت های خوبی در جذب گردشگر داشته باشیم. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان بحث زیرساخت ها را مهم ترین مساله گردشگری کویر می داند که در مناطق کویری برای جذب گردشگر مطرح می شود؛ چراکه برای جذب گردشگر نیاز است که راه های مناسب وجود داشته باشد، رفت وآمدها مناسب بوده و اماکن اقامتی در حد و اندازه های گردشگری باشد و امنیت گردشگران نیز تامین شود.

وی از در دست نبودن آمار دقیق از شمار گردشگران كويري می گوید و تاکید می کند: «خوشبختانه در حال حاضر نگاه خوبی به کویر و گردشگری آن شده و گردشگران خارجی و بین المللی نیز با این نوع گردشگری در ایران آشنا می شوند و حتی در این بخش نیز با استقبال مواجه بوده ایم.»

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان از استقبال شدید برای سرمایه گذاری و توسعه گردشگری در مناطق کویری خبر می دهد و از ساخت چندین منطقه نمونه گردشگری در کویرهای اصفهان توسط همین سرمایه گذاران ابراز خوشحالی می کند. الهیاری توسعه را حاصل رونق گردشگری در مناطق کویری می داند و می گوید: «مباحثی همچون اشتغال و جلوگیری از مهاجرت معکوس از جمله مهم ترین اتفاقاتی است که بارونق گردشگری در کویر رخ می دهد و همین موضوع موجب ثبات در مناطق کویری که کمتر توسعه یافته هم هستند، می شود؛ چرا که خوشبختانه آن طور که آمارهای نسبی نشان می دهد، گردشگران خارجی نیز کم کم با مناطق کویری کشور آشنا شده و این مناطق را برای گردشگری انتخاب می کنند.»

گردشگری کویر در ابتدای مسیر توسعه خود قرار دارد و قطعا در این میان کاستی هایی وجود دارد. این کاستی ها باید توسط سرمایه گذارانی که استقبال آنها از کویر چندان هم کم نیست، جبران شود. همچنین، اداره میراث فرهنگی و گردشگری باید برای جلوگیری از مشکلاتی که نظیر آن در مرنجاب در سال گذشته بارها ایجاد شد، تمام تلاش خود را به کار گیرد. همچنین مسافران باید بدانند کویر با آن ظاهر بسیار خشن خود این روزها از گردشگران بسیاری در آغوش خود پذیرایی می کند، اما قطعا با رشد مسافر در این مناطق بکر، معضلات زیست محیطی نیز با احتمال بیشتری گریبان آن را خواهد گرفت. پس باید با کویرها مهربان تر برخورد کنیم تا حداقل این مناطق بکر زیبایی خود را از دست ندهند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1