7 دسامبر 2024 - 08:52
مرور پرونده مسکوتی که پیگیری نمی شود

ساماندهی تعطیلات؛ طرحی برای اجرا نشدن؟!

30 ژوئن 2015 - 18:50 dsfr.ir/4c34z

تعطیلات چندروزه طی دو هفته پیش رو، بار دیگر احتمال ایجاد ترافیک های جاده ای طولانی را به دنبال خواهد داشت و اصلی ترین پیامد آن برای مسافران به جای رفع خستگی، افزودن بر خستگی آنها خواهد بود.

در چنین شرایطی بار دیگر پرونده مسکوت مانده ساماندهی تعطیلات روی میز قرار می گیرد؛ امری که از چند سال پیش تاکنون مطرح شده، اما همچنان راه به جایی نبرده و در حد یک طرح وصول شده از سوی مجلس با موافقان و مخالفانی که هیچ یک کاری از پیش نبرده اند، باقی مانده است.

طرح ساماندهی تعطیلات رسمی کشور که به امضای 16 نماینده مجلس رسیده بود، 9 اسفندماه سال 92 در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد. براساس این طرح قرار بود 7 روز از تعطیلات رسمی کشور، شامل روزهای 29 اسفند، یک روز از 4 روز تعطیلی عید نوروز، 15 خرداد و 12 فروردین حذف شود و همچنین شهادت امام رضا (ع) فقط در مشهد و شهادت حضرت زهرا (س) و شهادت امام صادق (ع) نیز فقط در قم تعطیل باشد. البته پس از انتقاداتی که به طرح ساماندهی تعطیلات رسمی کشور وارد شد، نمایندگان مجلس تصمیم به اصلاح این طرح گرفتند.

چندی بعد، وقتی طرح ساماندهی تعطیلات از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پس از سال ها از نخستین باری که مطرح شده بود، در یکی دو ماه پایانی سال گذشته به دولت ارسال شد، نور امیدی بر این پرونده تابیده شد اما حالا پس از گذشت ماه ها، این طرح با وجود موافقان و مخالفانی که دارد، مسکوت مانده است.

مسعود سلطانی فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، در آخرین نشست خبری که اواخر سال 93 برگزار شد درباره این طرح گفته بود: «ما در خصوص طرح تعطیلات آخر هفته، هنوز به نتیجه مشخصی در دولت نرسیده ایم و این طرح هنوز به درستی مطرح نشده است.» او با بیان اینکه تعطیلات آخر هفته می تواند در توسعه گردشگری داخلی و توزیع زمانی و مکانی سفر نیز بسیار موثر باشد، درباره تعطیلات زمستانی نیز گفته بود: «در این موضوع به خاطر تنوع اقلیمی هنوز نتوانسته ایم به نتایج مطلوبی برسیم اما طرح تعطیلات زمستانی را یک ماه قبل در دولت مطرح کردیم و مشکل اصلی همچنان وزارت آموزش و پرورش است اما وزیر آموزش و پرورش برای همراهی برای تصویب این طرح قول مساعد داده است.»

این در حالی است که این موضوع طی سالیان اخیر خصوصا با بیانات مقام معظم رهبری در نوروز سـال 1381 در خصوص ضرورت كاهش تعطیلات رسمی كشور و ساماندهی تعطـیلات نـوروزی مورد توجه صاحب نظران و دست اندركاران امر، به ویژه مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است.

این طرح البته همچون هر طرح دیگری موافقان و مخالفان خود را داشته است. موافقان در این باره می گویند که با منتقل شدن تعطیلات به آخر هفته و حذف تعطیلی های غیرضروری میزان بهره وری کارمندان و شاغلان بالاتر می رود؛ این در حالی است که در حال حاضر روزهای پنج شنبه در کشور ما به صورت نیمه تعطیل است و با توزیع چند ساعت کار در این روز به روزهای وسط هفته می توان به مردم امکان انتخاب سفرهای متنوع تر داد که تمرکز و تجمع زمانی و مکانی هم نداشته باشد.

عوض حیدرپور، نماینده مردم شهرضا در مجلس شورای اسلامی یکی از موافقان این طرح بود که درباره ساماندهی تعطیلات گفته بود: «تعطیلات رسمی ایام نوروز در حال حاضر چهار روز است، اما در عمل شاهد توقف روند فعالیت در حوزه های مختلف به مدت سه هفته هستیم که این معضل در بلندمدت مشکلات و نارسایی های قابل توجهی را برای مجموعه کشور به همراه دارد.»

مردادماه سال 93 نیز یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس از اتمام بررسی طرح ساماندهی تعطیلات رسمی کشور در کارگروه ویژه این کمیسیون خبر داده بود. سعیدی گفته بود که این طرح به زودی در صحن کمیسیون بررسی و پس از تصویب به صحن علنی مجلس می رود؛ امری که هنوز پیگیری نشده است.

بر اساس آنچه مرکز پژوهش های مجلس اعلام کرده، میزان تعطیلات مناسبتی در ایران بیش از اغلب كشورها است؛ به طوری كه در حال حاضر 15 روز تعطیلات مذهبی، 5 روز تعطیلات حكومتی و 5 روز تعطیلات ملی در تقـویم ثبت شده است؛ گرچه به صورت کلی، میزان تعطیلات ایران به رغم تفکر قالبی موجود در این زمینه، نسبت به دیگر کشورها اندک است.

به عقیده کارشناسان گردشگری و اقتصادی، در صورتی که بتوان این تعطیلات را به صورت منظم به آخر هفته منتقل کرده و تعطیلات غیرضروری را حذف کرد، گردشگری داخلی در تمام طول سال و فصل های مختلف رونق داشته، مقاصد گردشگری به استان های همجوار در هر منطقه نیز افزایش خواهد یافت و از این طریق تجمع سفر و در نتیجه تجمع ثروت در مقاصد خاص رخ نخواهد داد و بازدهی در بخش اقتصادی نیز بالاتر می رود. با اینکه این طرح موافقان زیادی دارد و از نظر اقتصادی نیز برای کشور به صرفه است اما همچنان دلیل اصلی مسکوت ماندن این طرح مشخص نیست.

« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1