29 مارس 2024 - 14:50
«سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری»

طرح رتبه بندی رستوران ها با سِرو غذاهای محلی

3 ژوئیه 2016 - 17:10 dsfr.ir/xa147

طرح رتبه بندی رستوران ها با سِرو غذاهای محلی
علیرضا یونسی
جشنواره غذاهای محلی در رشت

جشنواره «سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری» با معرفی غذاها، پیش غذاها، دسرها و دمنوش های محلی شمال ایران، از 30 تیر تا 1 مردادماه در بام سبز رامسر برگزار می شود.

سری جشنواره های «سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری» که قرار است با نمایشگاه غذاهای محلی، مسابقه آشپزی، انتخاب غذاهای برتر، نمایش های آیینی غذا، نشست ها و کارگاه های علمی خوراک ایرانی و نمایشگاه صنایع دستی مرتبط با تهیه غذا همراه باشد، در هشت منطقه کشوری برگزار می شود که نخستین جشنواره به میزبانی استان مازندران و با مشارکت استان های گیلان، گلستان و قزوین از 30 تیر تا 1 مردادماه در بام سبز رامسر برگزار می شود.

جشنوراه دوم 13 تا 15 مردادماه در شهر تبریز خواهد بود که استان های زنجان، آذربایجان شرقی، غربی و اردبیل در آن حضور دارند. سومین جشنواره سفره ایرانی در شهر کرمانشاه از 3 تا 5 شهریورماه با همراهی استان های همدان، کرمانشان، کردستان و ایلام برگزار می شود. مشهد نیز از 24 تا 26 شهریورماه محل برگزاری جشنواره چهارم است که استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی و همچنین سمنان در آن حضور دارند.

شهر اصفهان از 28 تا 3 مهرماه میزبان پنجمین جشنواره سفره ایرانی است که با حضور استان های البرز، تهران، قم، مرکزی و اصفهان همراه است.

ششمین سفره ایرانی نیز در شهر یزد گسترده خواهد شد که از 19 تا 21 آبان ماه استان های یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان، غذاهای محلی و برندهای خوراک خود را عرضه می کنند.

هفتمین جشنواره نیز از 25 تا 27 آذرماه در شهر شیراز برگزار می شود که استان های فارس، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان در آن شرکت دارند و جشنواره هشتم هم به میزبانی بوشهر با حضور استان های خوزستان، بوشهر، هرمزگان و جزایر خلیج فارس از 8 تا 10 دی ماه برگزار می شود.

رتبه بندی رستوران ها با غذا

طبق اظهارات علی باقر نعمتی زرگران - دبیر این جشنواره - نتایج حاصل از این جشنواره های منطقه ای به صورت ملی مورد بررسی قرار می گیرد تا در نهایت "غذا" به نشانی برای استانداردسازی و رتبه بندی رستوران ها تبدیل شود. پس از آن برای حضور برندها و غذاهای برگزیده این جشنواره ها در رویدادهای بین المللی تلاش می شود و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز این جریان را حمایت می کند.

او لحاظ کردن غذاهای برترِ این جشنواره ها در منوهای رستوران های کشور بویژه بین راهی ها را یکی از اهداف این جشنواره برشمرد که در نتیجه به افزایش شمار گردشگران کمک خواهد شد.

برندسازی غذاهای ایرانی در صنعت گردشگری جهان، استانداردسازی واحدهای پذیرایی و رستوران ها در ارائه خوراک بومی، ارتقاء رفاه و توسعه اقتصاد جوامع محلی، افزایش آمار گردشگران ورودی به کشور، تنوع بخشی جاذبه های کشور با تاکید بر تنوع غذایی موجود، ایجاد زمینه و بستر معرفی و استفاده از اطلاعات غذاهای محلی در سفرهای داخلی و خارجی، توسعه نقش غذاهای محلی در منوهای هتل ها و واحدهای پذیرایی، افزایش سطح رقابت در ارائه خدمات گردشگری، حمایت از تنوع فرهنگی، معرفی و احیاء خوراک های بومی مهجورمانده، معرفی و ترویج غذاهای سنتی و سالم و کم هزینه و حلال، کشف طعم های جدید، بررسی و معرفی نذری پزی و معرفی مواد اولیه، گیاهان و ادویه های منحصر به فرد ایرانی از جمله اهداف این جشنواره های هشت گانه منطقه ای است.

گردشگران 200 میلیارد دلار برای غذا هزینه کرده اند

مدیرکل بازاریابی و تبلیغات گردشگری در نشست خبری که پیش از ظهر امروز یکشنبه (13 تیر) در معاونت گردشگری برگزار شد، گفت: غذا سهم چشمگیری در اقتصاد گردشگری دنیا دارد، نزدیک به 200 میلیارد دلار از اقتصاد گردشگری دنیا در بخش غذا هزینه شده و طبق آمار سازمان جهانی جهانگردی، هر گردشگر در هر سفر 150 تا 200 دلار برای غذا هزینه می کند.

نعمتی ادامه داد: ایران یکی از سه مکتب غذایی دنیا است که باید نسبت به استانداردسازی و افزایش نقش این شاخص در اقتصاد سفر تلاش کرد. می خواهیم از طریق این جشنواره و احصاء غذاهای بومی، این حوزه را از حالت انفعالی به اثرگذار تبدیل کنیم.

دبیر جشنواره «سفر ایرانی، فرهنگ گردشگری» درباره ضرورت مشارکت برندها و مراکز پذیرایی و رستوران ها در این جشنواره گفت: در اقتصاد و فعالیت های این چنینی که رویکردی مردمی دارند، نمی توان دستوری برخورد کرد و غذایی را به رستوران ها تحمیل کرد، ما می توانیم غذا را به عنوان یکی از آیتم های تعیین کننده در رتبه بندی و استانداردسازی رستوران ها قرار دهیم، چون وظیفه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بسترسازی و لحاظ کردن استانداردها است و نمی توان دستوری برخورد کرد.

برندسازی غذاهای بومی

محسن رنجبر - مدیرکل مطالعات و آموزش گردشگری - که در سیاست گذاری این جشنواره مشارکت داشته است، با اشاره به شاخص های سفره ایرانی و مطالعاتی علمی که برای برگزاری چنین رویدادی صورت گرفته، گفت: این جشنواره برای نخستین بار با چنین رویکرد، سبک و سیاق برگزار می شود و هدف از آن برندسازی غذاهای سنتی و بومی کشور و قرار دادن آنها در منوی رستوران ها و استانداردسازی این مراکز بر آن اساس بوده است.

حسرت یک غفلت

دلاور بزرگ نیا مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران به عنوان میزبان نخستین دور از جشنواره سفره ایرانی توضیح داد: در دیدار با مدیران رستوران ها و مراکز پذیرایی بین راهی در محورهای کندوان، سوادکوه و کناره و هراز، بازنگری جزیی روی داشته های سفره های غذایی این منطقه داشتیم و به این نتیجه رسیدیم که در تمام این سال ها چه غفلتی داشتیم. به همین خاطر خواستیم فرصت میزبانی به استان مازندران داده شود تا چابکی در این حوزه شکل گیرد.

وی بیان کرد: امیدواریم با برگزاری این جشنواره، به ارتقاء سطح کمّی و کیفی پذیرایی گردشگری کمک شود، چرا که متاسفانه هنوز رستوران ها غذا را جدی نگرفته اند.

بزرگ نیا در پاسخ به نقدی که درباره وضعیت رستوران های بین راهی مازندران به عنوان یکی از استان های مسافرپذیر کشور، گفت: اینکه گفته شود رستوران های بین راهی مازندران کیفیت ندارد، کمی بی انصافی است در محور هراز و کندوان رستوران های خوبی هم پیدا می شود، حتی اخیرا که ما پروانه این رستوران ها را تمدید نکردیم یک سری، استانداردهای خود را بهتر کردند. در هر حال برگزاری چنین جشنواره هایی می تواند رستوران ها را به باور "تغییر" برساند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری ایسنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1