28 مارس 2024 - 13:15

بازدید کارشناسان اتاق ایران از منطقه نمونه گردشگری سد امند

8 ژوئن 2016 - 17:40 dsfr.ir/br6sa

بازدید کارشناسان اتاق ایران از منطقه نمونه گردشگری سد امند
ostan-as.gov.ir
منطقه نمونه گردشگری سد امند

احمد اصغری رئیس کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق ایران به همراه کارشناسان این کمیسیون از منطقه نمونه گردشگری سد امند در استان آذربایجان شرقی بازدید کردند.

به گزارش دنیای سفر؛ در این بازدید که مرتضی آبدار رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی و معاونین ایشان نیز حضور داشتند بعد از شنیدن گزارشی از شرکت ژئو تجارت سیمرغ، سرمایه گذار و کارشناسان این پروژه 440 هکتاری در خصوص نحوه حمایت و پشتیبانی اتاق ایران و سازمان گردشگری استان مطالبی را ارائه کردند.

احمد اصغری رئیس کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق ایران با اشاره به این نکته که دولتهای گذشته بخش خصوصی را رقیب خود می دانستند اظهار امیدواری کرد که این رقابت در دولت تدبیر و امید تبدیل به تعامل برای توسعه کشور منجر شود. وی با اشاره به این نکته کمیسیون می خواهد با حمایت از این شرکت خستگی را از تن اعضای این شرکت در آورد افزود: سرمایه گذار این طرح پنج سال از عمر و سرمایه خود را برای آبادی این منطقه گذاشته است و اتاق ایران و سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری می بایستی حمایت های لازم از این طرح را به عمل آورند تا سایر سرمایه گذاران این بخش علاقمندی بیشتری برای ورود به این حوزه از خود نشان دهند.

رئیس کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق ایران با اشاره به این نکته که سومین اقتصاد جهان در حوزه گردشگری تحقق می باید یادآورد شد: باید از تمام ظرفیت های کشور برای جذب گردشگر استفاده شود تا بتوانیم سهم خود از اقتصاد گردشگری در جهان را کسب کنیم. وی با اشاره به این نکته که دلیل حضور ما در تبریز و بازدید از منطقه نمونه گردشگری سد امند حمایت اعضای اتاق ایران از طرح های اقتصادی و فرهنگی است افزود: نگاه حمایتی اتاق ایران از طرح های استانی در سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل می تواند نوید بخش توسعه پایدار کل کشور شود.

اصغری با اشاره به اقدامات کمیسیون گردشگری اتاق ایران در خصوص ایجاد زیر ساخت های لازم برای جذب گردشگر افزود: اعضای کمیسیون با اقدامات خود توانسته برخی از زیرساخت های گردشگری همچون؛ صدور ویزای 45 روز برای گردشگران خارجی از فرودگاه امام (ره) که قبلا یک هفته بود را عملیاتی کنند.

اصغری با اشاره به این نکته که کمیسیون حدود 800 میلیارد تومان بودجه در اختیار داشته افزود: از این میزان حدود 650 میلیارد جذب شده است. وی اظهار امیدواری کرد: باقی مانده این بودجه نیز جذب و در اختیار سرمایه گذاران بخش گردشگری قرار گیرد.

رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران با اشاره به این نکته که هنوز دولت و بخش خصوصی به توفیقات مورد نظر در راستای توسعه کشور نرسیده اند خاطرنشان کرد: باید با جدیت تلاش کنیم تا کره های کار و مشکلات پیش روی بخش سرمایه گذران را حل کنیم تا به توسعه مورد نظر دست یابیم. وی با اشاره به سال 2018 که تبریز به عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام معرفی شده است افزود: باید زیرساخت های لازم برای استقبال از گردشگران را مهیا کنیم. اصغری با اشاره به 20 میلیون گردشگر روسی که بعد از مشکلات پیش آمده با کشور ترکیه و اکراین برای هدف های جدید گردشگری اقدام نموده اند افزود: باید تلاش کنیم تا بیشترین میزان از گردشگران فرهنگی روسیه را به کشورمان جذب کنیم.

اصغری با اشاره به این نکته که دولت تدبیر و امید جایگاه ویژه ای برای بخش خصوصی قایل است افزود: هم دولت و هم مجلس در تلاشند بشترین فرصت برای مشارکت بخش خصوصی را مهیا کنند و به همین منظور مقرر شده در کمیسیون های تخصصی مجلس اعضای اتاق های کشور حضور موثری برای انتقال مسائل پیش روی واحدهای تولیدی و صنعتی و خدماتی داشته باشند.

یعقوب امین زاده مشاوره کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر اتاق ایران در ادامه جلسه تبیین اهمیت صنعت گردشگری در کشور را مهمترین ضرورت حمایت از این بخش خواند و در خصوص منطقه ویژه گردشگری سد امند گفت: برای استفاده موثر از این منطقه ویژه گردشگری می بایستی استفاده بهینه از وضعیت فعلی طرح و زمینه توسعه طرح در نظر گرفته شود و جذب سرمایه های خارجی چه سرمایه گذاران ایرانیان خارج از کشور و چه سرمایه گذاران خارجی برای تکمیل این پروژه مد نظر قرار گیرد. وی معرفی طرح های گردشگری برای سرمایه گذران داخلی و خارجی را از ضروریت های جذب سرمایه گذاری خواند.

مسعود شیرین کلام دبیر کمیسیون گردشگری و اقتصاد ورزش و هنر اتاق ایران در ادامه جلسه گفت: دولت باید زیرساخت های لازم برای مناطق ویژه گردشگری را ایجاد کند و بعد از فراهم نمودن زیرساخت ها از سرمایه گذاران داخلی و خارجی دعوت نماید که در برای تکمیل این طرح ها برای سرمایه گذاری ورود پیدا کنند. وی معرفی طرح و ایجاد هارمونی لازم در مناطق ویژه گردشگری را از جمله شرایط لازم برای جذب سرمایه گذار و گردشگر خواند و افزود: جانمایی ها مطرح شده در طرح می بایستی در راستای جذب گردشگر در نظر گرفته شود. وی معرفی منطقه ویژه گردشگری سد امند در نشریات اتاق ایران، برای جذب سرمایه گذار را مهم خواند و خاطرنشان کرد باید این طرح و طرح های مشابه در همایش ملی توسعه صادرات غیر نفتی که همه ساله در اتاق تبریز برگزار می شود برای اعضای اتاق های سراسر کشور که برای این همایش به تبریز می آیند را مد نظر داشته باشیم.

نفیسه اصغری از دیگر کارشناسان کمیسیون در ادامه جلسه از سرمایه گذار طرح خواست تا منابع مورد نیاز طرح را به صورت عملیاتی و بر اساس واقعیت های موجود پروژه ارائه دهد تا کمیسیون اقدامات موثر برای پشتیبانی و حمایت از طرح را انجام دهد. وی اصالت محتوا در مناطق ویژه گردشگری را یکی از ضروریت های اساسی موفقیت طرح های از این دست خواند و افزود: سرمایه گذار طرح می بایستی از حالا به فکر آموزش های لازم برای ارائه سرویس به گردشگران را در اولویت کاری خود قرار دهد. وی کارآفرینی را تولید سود از هیچ دانست و از سرمایه گذار طرح خواست تا با تعیین اولویت کاری، و تعامل بیشتر در کمترین زمان ممکن طرح را برای پذیرش سرمایه گذاران و گردشگران آماده کند.

احمد اصغری رئیس کمیسیون گردشگری و اقتصاد ورزش و هنر اتاق ایران در پایان جلسه مقرر کرد: جلسه در اتاق ایران تشکیل شود تا سرمایه گذار طرح به اتفاق کارشناسان و مجری طرح، گزارشی از اقدامات انجام شده را به اعضای کمیسیون ارائه دهند تا با کار کارشناسی و علمی حمایت ها و پشتیبانی های لازم توسط اتاق ایران صورت گیرد.

جعفر حق شناسی سرمایه گذار منطقه ویژه گردشگری سد امند ضمن قدردانی از حضور رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران و هیئت همراه از مسولان اتاق ایران خواست تا حمایت های بیشتری از طرح داشته باشند.

مرتضی آبدار رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ضمن قدردانی از رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران به خاطر تشریف فرمایی به استان و حمایت از طرح های گردشگری، آمادگی سازمان برای حمایت های لازم و ارائه مجوزهای مورد نیاز در کوتاه ترین زمان ممکن را اعلام کرد.

مناطق نمونه گردشگری از طرح های استراتژیک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هستند که بیشتر در قطب های تاریخی، فرهنگی و طبیعی کشور واقع شده اند و بر اساس پتانسیل بالقوه و بالفعل در زمینه های تاریخی، طبیعی و فرهنگی، میزان استقبال گردشگران، راه های دسترسی و همیچنین زیرساخت ها انتخاب و در چهار سطح بین المللی، ملی، استانی و محلی احداث می شوند. این مناطق دارای مراکز خدماتی، رفاهی، فرهنگی و گردشگری از جمله واحدهای اقامتی، پذیرای، خرید، تولید و عرضه صنایع دستی، فرهنگی، هنری، تفریحی، ورزشی، پارک ها و سایر خدمات گردشگری هستند.

منطقه نمونه گردشگری سد امند، در شمال غربی کشور، در استان آذربایجان شرقی و در شهرستان شهرستان شبستر، بخش صوفیان، دهستان رودقات و در محدوده اراضی روستای امند در پیرامون سد خاکی امند مکان یابی شده است. امند در دایره لغات اصیل و قدیمی ترک زبانان به معنی: مکنده و جذب کننده است و از نظر جغرافیایی روستا و منطقه امند بر اثر باز شدن لایه های زیرزمینی در بین دو کوهپایه در دره کم عمقی شکل گرفته است. که از موقعیت استراتژیکی:

  1. نزدیکی به شهر تاریخی تبریز با آثاری بر جا مانده از تاریخ 5 هزار ساله آن
  2. قرارگیری بر سرراه جاده ترانزیت جلفا/ شبستر / صوفیان/ بازرگان
  3. قرارگیری در مسیر گردشگری ارزیل/ گل آخور/ آبشار چرنا (گل آخور)
  4. قرارگیری در مجاورت دریاچه سد امند برخوردار می باشد.

طرح منطقه نمونه گردشگری سد امند در محدوده ای به مساحت 440 هکتار واقع در اراضی غیرملی و در داخل اراضی مستثنیات زارعین روستای امند (بدون احتساب مساحت دریاچه) برنامه ریزی و طراحی شده است.

منطقه نمونه، منطقه ای سرسبز با غالبیت کاربری های اکوتوریسم، باغات و کشاورزی، طبیعی، جنگل کاری و فضای سبز 52 درصد است. محاسبه ظرفیت و مساحت کاربری ها و فضاها در دهکده توریستی تفریحی سد امند، بر اساس ظرفیت و تعداد گردشگران دهکده توریستی تفریحی به تعداد 10261 نفر صورت گرفته است.

طرح ماهیتی کارآفرین و اشتغال زا دارد. میزان اشتغال براساس نیروی انسانی مورد نیاز در دوران ساخت 2 هزارو 311 نفر و در دوره بهره برداری برای 700 نفر اشتغال ایجاد خواهد کرد. 19 کاربری در طرح با متجاوز از 100 نوع استفاده متنوع از فضا در برنامه کالبدی پیش بینی شده است.

میزان کل سرمایه مورد نیاز بر اساس مجموع هزینه های برابر 33207 میلیارد ریال محاسبه شده است. میزان آورد سرمایه گذار 20 % کل سرمایه (6641 میلیارد ریال) مورد نیاز است که توسط مجری طرح دهکده و صاحبان سهام یا شرکت متولی مربوطه تامین خواهد شد. 80 % کل سرمایه (26566 میلیارد ریال) نیز از طریق مشارکت بهره برداران فضاهای طرح، تامین خواهد شد. میزان کل سرمایه گذاری صورت گرفته براساس قیمت روز اراضی تملکی برابر 1.000 میلیارد ریال است.

از آنجایی که شهر تبریز می رود با توجه به تصمیمات سازمان کشورهای اسلامی خود را برای سال 2018 آماده کرده و نقش شهر نمونه گردشگری اسلامی را در این سال بر عهده بگیرد، لذا تسریع در فرایند اقدامات اجرایی و تکمیل پروژه های اصلی طرح و تزریق منابع مالی جدید برای طرح منطقه نمونه گردشگری سد امند و خصوصا اجرایی نمودن احداث هتل 5 ستاره و نیز احداث مجموعه های تفریحی سیاحتی پیش بینی شده ضروری است.

انجام این مهم حداقل در کوتاه مدت تزریق 2 هزار میلیارد ریال جهت احداث هتل و نیز تامین اعتبار مشارکتی جهت احداث مجموعه های تفریحی سیاحتی در حد 1500 میلیارد ریال را ضروری می نماید. امید که با تامین منابع مالی جدید، با همراهی کارشناسان و مسئولین دلسوز کشوری و خصوصا نظام بانکی و سرمایه گذاران داخلی سرعت اجرای طرح افزایش یافته و بخشی از پروژه های طرح در افق 2018 به بهره برداری برسد.

1