28 مارس 2024 - 22:41

روستای گوران؛ موزه زنده مردم شناسی

7 ژوئن 2016 - 15:30 dsfr.ir/zn6xi

یک اقامتگاه محلی در روستای گوران قشم

بومیان روستای گوران در قشم می خواهند اقامتگاه بومی راه اندازی کرده و از مهمانان با نشان دادن فرهنگ روستایی خود پذیرایی کنند.

روستای گوران در غرب جزیره قشم قرار دارد، نقطه ای از قشم که کمتر کسی به آنجا سفر می کند مگر برای رفتن به غار نمکدان که قرار است یکی از میراث جهانی بشر شود.

گورانی ها با کمک مدیر توسعه گردشگری قشم تصمیم گرفته اند که یکی از خانه های خود را برای پذیرایی از مهمانانی که خانه بومی را به هتل چند ستاره ترجیح می دهند، آماده کنند.

یکی از این خانه ها متعلق به حسین هدری است. او این خانه را با کمک یکی از اقوامش برای مهمانداری آماده کرده است. محمد از اقوام حسین، در شهرهای زیادی کار کرده اما از کنار چیزهایی که دیده آسان نگذشته است.

او دیده که مردم در روستا و شهرهای دیگر چطور خانه های خود را تزئین کرده و از مهمانانشان پذیرایی می کنند و از این راه درآمد دارند. همین دیده ها و تجریباتش را به حسین انتقال داده تا او هم بتواند مجوز بوم گردی در روستای گوران را بگیرد.

حالا وقتی وارد خانه حسین می شویم یک خانه قدیمی را می بینیم که با استفاده از برگ های درختان نخلی که روستا را زیبا کرده اند، سایبانی ساخته است کنار یک دیوار خشتی که متعلق به مهمانخانه است. مهمان خانه حسین یک اتاق بزرگ دارد که با وسایل سنتی مردم روستایی قشم پر شده و می توان روی بالشت ها و دیوارهای آن هنر دست زنان روستا را دید.

آلاچیق داخل حیاط را هم با همان برگ های درختان نخل ساخته است. حسین هدری صاحب این خانه است. او در بازدیدی که مدیر توسعه گردشگری قشم به همراه یکی از کارشناسان بوم گردی از خانه اش داشت، اعلام کرد که آماده است تا مجوز بوم گردی بگیرد. در این بازدید اشکان بروج که در حوزه بوم گردی کار کرده، از حسن سلیقه حسین تعریف کرد و گفت که شرایط خوبی را برای مهمان فراهم کرده اید و او پیشنهاد داد که غذای محلی با کیفیت در اختیار مهمانان قرار گیرد.

حسین آقا نام این خانه را به نام جدش، مدالی گذاشته است؛ مدالی یعنی محمدعلی.

او که در ایام عید امسال میزبان گردشگران بوده و می گوید: حدود سه ماه است که شروع به پذیرش مهمان به صورت آزمایشی کرده ایم. در روزهای عید بابت اقامت هر شب مهمان با سه وعده غذایی، 60 هزار تومان می گرفتیم اما الان که مسافر نیست 50 هزار تومان هزینه اقامت تعیین کرده ایم. اقامت در خانه ای که روزی پدربزرگم در آن زندگی می کرد.

حسین آقا وقتی تصمیم گرفت این خانه را برای پذیرایی از مهمان آماده کند دستی به سر و روی خانه کشید و محمد آقا هم به او برای جمع آوری و استفاده از وسایل قدیمی و خانوادگی اش کمک کرد.

او می گوید: به تازگی یک تابلو سر جاده نصب کردیم گردشگرانی که می خواستند به غار نمکی بروند متوجه وجود یک خانه بومی در روستای گوران می شدند و به داخل روستا می آمدند وگرنه کسی ما را نمی شناخت و من هم بیکار بودم. اما الان از راه پذیرش مسافر می خواهم درآمد داشته باشم. گاهی هم که اوضاع دریا مناسب باشد، صیادی می کنیم وگرنه کار دیگری بلد نیستیم. الان سه تا اتاق داریم که می خواهیم آنها را برای مهمان اختصاص بدهیم یک آلاچیق هم بیرون خانه درست کرده ایم که در آنجا هر وقت گردشگران خواستند، سفره می اندازیم. این طرح را هم آقا محمد داد و ما اجرایش کردیم.

خانه مدالی اگرچه قرار است مجوز بوم گردی بگیرد اما به تنهایی همچون یک موزه مردم شناسی زنده نیز عمل می کند. از زندگی روزمره مردم روستا گرفته تا آشنایی با وسایل و تجهیزات زندگی و حتی دیدن ماهیگیری مردمانش.

آن چیزی که این روستا را با روستاهای دیگر غرب جزیره متفاوت می کند نخلستان ها و سرسبزی آن است و یک لنج که ورودی روستا را از لحاظ بصری جذاب کرده و نشان می دهد که مردم گوران در ساخت لنج هم هنرمندند.

به این ترتیب مسافران قشم که می خواهند از غار نمکی دیدن کنند می توانند در میانه راه با فرهنگ بومی مردم غرب جزیره آشنا شوند. این یک فرصت توریستی برای مسافران قشم است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری مهر » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1