25 آوریل 2024 - 22:52

دیوی که در شهر دلبری می کند

5 ژوئن 2016 - 15:30 dsfr.ir/cz0x3

دیوی که در شهر دلبری می کند
تین نیوز
مینی بوس های مسیر میدان شمشیری به ستارخان

در سال های گذشته فقط 190 دستگاه مینی بوس نوسازی شده اند.

"معاون حمل ‍و نقل و ترافیک شهردار تهران"

همگی قصه پر غصه آلودگی هوای تهران را بارها شنیده و به جای به خواب رفتن با آن دچار کابوس شده ایم، قصه ای که سراسر مشکلات و بیماری است و تمامی مردم از پیر و جوان و خرد و کلان در آن نقش ایفا می کنند و همه در آن اسیر دیوی هستند که رهایی آن چاره ای جز توجه مدیران شهری و مسئولان به این مقوله نیست، این دیو با حرکت خودروهای فرسوده و برخی تولیدات داخلی تنومندتر شده و هر روز شهروندان ساکن شهر را بیش از گذشته در تنگنای حضور خود قرار می دهد.

یکی از دیوهایی که با وجود فرسودگی و سن بالا در تهران هم چنان دلبری می کند و راهی برای از میان برداشتن آن مقابل کاربران قرار نمی گیرد، موجودی به نام مینی بوس فرسوده است که چاره ای جدی در محو آن از چرخه حمل و نقل اندیشیده نشده است.

سال پیش در همین روزها بود که معاون شهردار تهران در امور حمل و نقل عمومی از طرح جدید خروج مینی بوس های فرسوده از شهر تهران و جمع آوری آنها با 3 روش، خبر داده بود اما، در سال گشت این اظهارنظر مشاهدات حاکی از آن است که اتفاقی که نوید آن داده شده بود در این مدت نیفتاده و شاید در باقیمانده سال جدید نیز نیفتد.

در حال حاضر، بالغ بر 1100 دستگاه مینی بوس فقط زیر پوشش اتوبوسرانی تهران در حال فعالیت هستند که به دلیل فرسودگی نقش مهمی را در آلوده کردن هوای این کلان شهر دارند.

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در مصاحبه با "عصر ایران" گفته بود که: در روش جدید، شهرداری در مورد خروج مینی بوس های فرسوده از 3 روش ارائه کمک بلاعوض و اسقاط خودروی فرسوده، تحویل مینی بوس فرسوده و جایگزینی آن با اتوبوس شرکت واحد و رایزنی و در نهایت اخذ وام کم بهره از بانک ها استفاده می کند، اما می بینیم کماکان مینی بوس های فرسوده به ویژه در جنوب و شمال شرق تهران برخی در جنوب غرب اقدام به جا به جایی مسافر می کنند.

حال باید به درستی این ضرب المثل ایرانی اذعان داشت که، "هزار وعده خوبان یکی وفا نکند"، زیرا با تلاش هایی که از این معاونت در سال های اخیر سراغ داریم استفاده از کلمه "خوبان" پر بیراه نیست، لذا باید همکاری باشد تا طرح زمین گیر شده نوسازی مینی بوس های فرسوده از جا کنده شود.

جعفر تشکری هاشمی اما با بیان این که تقریبا همه مینی بوس ها در تهران به سن فرسودگی رسیده اند گفته بود: بالغ بر 1100 دستگاه مینی بوس تحت پوشش اتوبوسرانی تهران داریم که همگی به سن فرسودگی رسیده اند که به این آمار باید مینی بوس هایی که در سرویس ادارات و مدارس مشغول به کار هستند را نیز اضافه کرد.

حال با این افزایش کاربری باید به مدیریت شهری و دولت هشدار داد در این روزها که احیای سرویس ادارات و کارخانه ها آغاز شده، باید و باید بودجه نوسازی این بخش را بدون کم و کاست به مجریان این بخش تحویل دهند.

اما با نیم نگاهی به جزئیات طرح جدید شهرداری تهران، که برای اجرای طرح جدید ابتدا نظرسنجی هایی از مالکان این خودروها انجام داد و پس از بررسی نتایج این به 3 طرح اجرایی رسید می بایست پرسید رسیدن به نتیجه بر روی کاغذ کافی و یا حرکت مقصد نهایی غایت هدف است؟

همگی می دانیم دارندگان مینی بوس های فرسوده پولی که بتوانند در طرح نوسازی شرکت کنند را در اختیار ندارند و خرید اتوبوس با اسقاط مینی بوس فرسوده نیز جز در سایه وجود نقدینگی ممکن نیست و دیده شد که همراهی بانک ها در طرح نوسازی نیز به شدت ضعیف است، پس چه دلیلی وجود دارد که اصرار بر تجربه راه های آزموده هم چنان در صدر تصمیم گیری ها قرار دارد؟

در سال های گذشته فقط 190 دستگاه مینی بوس نوسازی شده اند، این سخنی است که معاون حمل ‍و نقل و ترافیک شهردار تهران به آن اشاره داشته است، رقمی که ما همگان را به فکر فرو می برد که در یک طرح چند ساله تنها این تعداد مینی بوس فرسوده باید از رده خارج شوند در حالی که در این مدت چند صد هزار خودرو سورای شخصی با استفاده از تسهیلات بانکی که در طرح های نوسازی همکاری نمی کنند وارد چرخه حمل و نقل شده اند!

معاون شهردار تهران اما در زمینه مشکلات از رده خارج کردن مینی بوس های فرسوده گفته بود: یکی از مهم ترین مشکلات این بخش افزایش قیمت خودروی جایگزین و گران بودن آن است به طوری که یک دستگاه مینی بوس معمولی هم اینک بین 130 تا 160 میلیون تومان قیمت دارد که به دلیل قیمت بالا و عدم تناسب درآمد با سرمایه گذاری انجام گرفته مالکان مینی بوس های فرسوده تمایلی به از رده خارج کردن خودروی خود ندارند.

بر همین اساس و با سرانجام یافتن برجام و روی کار آمدن مجلس دهم، به طور قطع باید این بخش از حمل و نقل عمومی مورد توجه بیشتر قرار گرفته و بودجه آن بدون کاستی در اختیار مدیران شهری قرار بگیرد اما در این بین نباید ضعف عملکرد سازمان محیط زیست در عمل به وظایف قانونی و ستاد مدیریت سوخت را نادیده انگاشت چرا که، با اختصاص سالانه مبلغی از بودجه مربوط به این بخش می توانست نوسازی سرعت بیشتری به خود بگیرد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « تین نیوز » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1