17 آوریل 2024 - 20:09

ظرفیت های سرمایه گذاری در بازار گردشگری ایران

24 می 2016 - 09:00 dsfr.ir/k67zf

ظرفیت های سرمایه گذاری در بازار گردشگری ایران
earn-money.blog.ir
فصل هایی برای تفرج سرمایه ها

امتیازها و تهدیدهای سرمایه گذاری اقتصادی در میان سرمایه گذاران می تواند عاملی در انتخاب شان باشد، چون هیچ فردی نمی خواهد به زیان اقتصادی دچار شود.

امروزه، بسیاری از صاحبان سرمایه به دنبال یافتن زمینه هایی بکر برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی هستند و همواره برای آرامش سرمایه هایشان به دنبال کمترین ریسک اقتصادی خواهند رفت تا به قول معروف به یک سرمایه گذاری برای تمام فصول دست یابند.

در این زمینه امتیازها و تهدیدهای سرمایه گذاری در میان این افراد می تواند عاملی در انتخاب شان باشد، چون هیچ فردی نمی خواهد به زیان اقتصادی دچار شود. اما کم خطرترین و سودآورترین سرمایه گذاری در کدام صنعت امکان پذیر است؟

برای سرمایه گذاری باید به دنبال کدام یک از بخش های صنعتی کشورمان باشیم؟ یا شاید جواب این باشد که به دلیل گسترش جوامع مختلف تقریبا سوژه های سرمایه گذاری به آخر رسیده و نمی توانیم به دنبال سوژه ای بکر باشیم؟ در این گزارش در گفت و گو با ابراهیم اسدی بشلی یکی از کارشناسان سرمایه گذاری در حوزه گردشگری، به بررسی یکی از ظرفیت های این حوزه یعنی تأسیس مجتمع های رفاهی و مراکز تفریحی می پردازیم.

زیرشاخه های گردشگری بهترین سوژه

ابراهیم اسدی بشلی، رئیس انجمن توسعه صنعت گردشگری مجمع متخصصین ایران و مدیرعامل مؤسسه توسعه راهبردی صنعت گردشگری سپهر گردون در این زمینه به «فرصت امروز» می گوید: صنعت نوپای گردشگری با گردش مالی سالانه میلیاردها دلار، اکنون در جهان به عنوان یکی از جذاب ترین سرمایه گذاری ها برای صاحبان سرمایه گذاری است که با توجه به گستردگی و تنوعی که دارد، می توان به ده ها یا حتی صدها شاخه مختلف آن را تقسیم کرد که بحث تفرجگاه ها یا مراکز تفریحی یکی از جذاب ترین آنهاست.

اسدی بشلی با اشاره به تغییر روند سرمایه گذاری های نوین در کشورهای پیشرفته می افزاید: امروز رسته های مختلفی از فرصت های سرمایه گذاری به علاقه مندان ارائه می شود که شاید در نگاه اول همگی مربوط به فناری های نوین باشند، در حالی که تفریح و گردشگری همواره یکی از نیازهای بشر بوده و هست و می توان از آن به عنوان ظرفیت منحصربه فرد سرمایه گذاری برای تمام فصول یاد کرد. به همین دلیل می بینیم سرمایه گذاری در مجتمع های تفریحی - اقامتی در سراسر جهان همواره از جاذبه قابل توجهی برای صاحبان سرمایه برخوردار بوده است.

این کارشناس ارشد صنعت گردشگری معتقد است روند توسعه سرمایه گذاری در مراکز تفریحی اقصی نقاط جهان به گونه ای درحال افزایش است که دور از ذهن نیست اگر بگوییم این صنعت رقیبی جدی برای صنعت طلای سیاه شناخته خواهد شد و ممکن است حتی به زودی جای آن را بگیرد، چون با استفاده از فناوری های نوین و کمترین وابستگی به نفت و همچنین با کمترین خسارت به محیط زیست بیشترین بهره وری را به مالکانش هدیه داده است.

به گفته وی، نکته قابل ملاحظه در این گونه سرمایه گذاری ها این است که لازم نیست صاحبان سرمایه به دنبال بهترین نقطه شهر باشند و مبلغ قابل توجهی از سرمایه های شان را برای خرید زمین اختصاص دهند، چون اگر مکان سنجی دقیقی انجام شده باشد ایجاد تقاضا برای جذب علاقه مندان به این مرکز تفریحی-اقامتی کار زیاد سختی نیست که شاهد مثال آن سرمایه گذاری در اقامتگاه های کویری اقصی نقاط جهان مثل ایران، مصر، ایالات متحده و برخی کشورهای آفریقایی است.

اشتغال زایی بالا با سرمایه های محدود

رئیس انجمن توسعه صنعت گردشگری مجمع متخصصین ایران، یکی از نقاط قوت سرمایه گذاری های اینچنینی را در میزان اشتغال زایی آنها نسبت به سرمایه گذاری صورت گرفته دانسته و می گوید: برای ایجاد هر فرصت شغلی در صنایع سنگین ارقام قابل توجهی نیاز است. اما در صنعت گردشگری به ازای هر هفت نفر گردشگر یک فرصت شغلی ایجاد می شود، بنابراین برای ساخت یک مجموعه تفریحی - اقامتی معمولی تنها با 10 میلیارد تومان بیش از 300 فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد می شود.

وی در ادامه با ارائه مثالی عینی توضیح می دهد: براساس تحقیقات صورت گرفته برای احداث یک مجتمع تفریحی اقامتی که شامل پارک آبی، هتل، رستوران، کافی شاپ و سالن کنفرانس با وسعتی معادل 7 هزار متر مربع که در یکی از شهرستان های درجه یک کشور واقع شده باشد، رقمی نزدیک به 8میلیارد تومان نقدینگی لازم است که این میزان سرمایه گذاری با پذیرایی 3 هزار نفر روزانه در سه شیفت کاری امکان ایجاد 150 فرصت شغلی مستقیم و 450 فرصت شغلی غیرمستقیم را فراهم می کند.

این کارشناس ارشد گردشگری دوره بازگشت سرمایه گذاری در این نوع مجتمع ها را در صورت رعایت اصول بهره وری، بسیار کوتاه دانسته و تصریح می کند: یکی از مهم ترین نیازهای این نوع سرمایه گذاری ها انرژی است که می تواند بخش قابل توجهی از هزینه ها را به خود اختصاص دهد؛ در صورتی که با استفاده از شیوه های نوین این هزینه ها به حداقل خود کاهش می یابند، بنابراین با به کارگیری معادلات دقیق اقتصادی و کاهش هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری و همچنین هزینه های جاری یک مجتمع تجاری با مشخصاتی که قبلا به آن اشاره شد، دوره بازگشت سرمایه در این پروژه حداکثر 36ماه خواهد بود.این درحالی است که براساس استفاده از مدل های نوین سرمایه گذاری و برون سپاری برخی از خدمات این گونه مجتمع ها هزینه های نگهداری را نیز به حداقل رساند.

وی در ادامه و با اشاره به افزایش ساخت و ساز این گونه مجتمع های تفریحی-اقامتی در کشورهای گردشگرپذیر تصریح می کند: به دلیل افزایش تقاضا برای ساخت و ساز این گونه مراکز برخی شرکت ها حتی به صورت هلدینگ سرمایه گذاری در این بخش فعالیت خود را آغاز کرده اند و با جمع آوری سرمایه های اندک سرگردان، به راه اندازی مراکزی بزرگ و قابل ملاحظه اقدام می کنند. به صورتی که آنها از صفر تا صد ایجاد تقاضای سفر گردشگران و علاقه مندان را از طریق شرکت های زیرمجموعه خود برنامه ریزی کرده و در نهایت سود سرشاری برای مجموعه مهیا می کنند.

سرمایه گذاری خاص و متناسب با فرهنگ

بشلی، یکی از مهم ترین پیش نیازهای ورود به دنیای سرمایه گذاری در مراکز تفریحی و اقامتی را مطالعه دقیق فرهنگ و نیازهای فرهنگی - تفریحی جامعه هدف دانسته و می گوید: همه می دانیم بحث تفریح یکی از نیازهای اصلی جوامع مختلف به ویژه در زندگی ماشینی امروز است. اما نکته قابل توجه در این زمینه که لازم است صاحبان سرمایه به آن توجه داشته باشند، بحث تطبیق این نوع سرمایه گذاری با فرهنگ و آداب و سنن جامعه هدف است.

به عنوان مثال در جوامع اسلامی رعایت شئونات یک اصل غیرقابل انکار است، بنابراین نحوه سرمایه گذاری و اهداف تعیین شده باید در این راستا صورت پذیرد تا بتوان به آینده این نوع سرمایه گذاری امیدوار بود که یکی از بهترین پیشنهادها برای کشورمان ایجاد مراکز مخصوص بانوان است.

وی در ادامه می افزاید: اگرچه برخی معتقدند با اختصاصی کردن مراکز اقامتی-تفریحی برای یک جنس عملا نیمی از تقاضا را از دست داده ایم اما نباید فراموش کنیم مثلا بانوان دارای نیازهای مختلفی هستند که شاید در مورد آقایان مطرح نباشد یا آنها متقاضی اش نباشند، بنابراین می توانیم با سرمایه گذاری هوشمندانه عملا ارزش افزوده این سرمایه گذاری را چندین برابر کرد.

به عنوان مثال می توان به احداث مراکز تفریحی مخصوص بانوان اشاره کرد که در کنار آن مراکز تندرستی و آرایشی و بهداشتی نیز درنظر گرفته شده است، یعنی مرکزی مخصوص بانوان با رعایت همه اصول که می تواند سودآوری قابل ملاحظه ای را به دنبال داشته باشد.

دیدگاه ها

  • بابك 24 می 2016 - 14:02

    ايده هاي بسيار جالبي در اين بحث نهفته است.
    ولي اولين موضوعي كه به ذهن متبادر ميشود اين است كه ايا حمايتي از بخشهاي خصوصي كه در اين مسير قدم ميگذارند صورت ميگيرد يا بايد تمام بار پذيرش ريسك و تامين كليه سرمايه اوليه و مطالعات لازم را بخش خصوصي به تنهايي عهده دار شود؟
    براي تشويق اين مدل از توسعه پايدار كه افزايش فرصتهاي شغلي و توانمندسازي جوامع محلي را نيز با خود به ارمغان مياورد دولت با تامين حمايتهاي اوليه از قبيل اعطاي تسهيلات با كارمزد مناسب جهت پوشش بخشي از هزينه هاي اوليه و نيز انجام مطالعات لازم توسط زيرمجموعه هاي تخصصي، فرايند شكل گيري اين واحدها را تسهيل نموده و توسعه و موفقيت اين واحدهاي پيشگام مشوقي جهت ورود سرمايه گذاران به اين بخش خواهد بود.

  • ویدا 25 می 2016 - 02:10

    با نظر آقای بابک موافقم

1