25 آوریل 2024 - 13:47

پاکسازی محوطه فقره قا مهاباد توسط دوستداران میراث فرهنگی

23 می 2016 - 09:40 dsfr.ir/aw54t

پاکسازی محوطه فقره قا مهاباد توسط دوستداران میراث فرهنگی
ایرنا
پاکسازی محوطه خارجی اثر تاریخی فقره قا در مهاباد

جمعی از دوستداران میراث فرهنگی در شهرستان مهاباد با حضور در محل اثر تاریخی فقره قا محوطه و دیواره های آن را پاکسازی کردند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مهاباد روز دوشنبه به ایرنا گفت: این اقدام به مناسبت هفته میراث فرهنگی و همچنین هفته جوان و با حضور اعضای انجمن ژیانه وه ی ژینگه، شهرداری مهاباد، اعضای هیات کوهنوردی، ستاد ساماندهی امور جوانان و دهیاری و شورای اسلامی روستای اگریقاش انجام شد.

آرش شهابی افزود: در این اقدام نمادین، دوستداران میراث فرهنگی علاوه بر پاکسازی محوطه خارجی این اثر تاریخی و زیبا، دیواره ها و ستون های آن را نیز از نوشته ها و یادگارهایی که برخی افراد ناآگاه بر آن نوشته بودند، شستشو داده و پاکسازی کردند.

وی حفظ و حراست از میراث فرهنگی را وظیفه همه افراد جامعه و یک وظیفه ملی و همگانی عنوان کرد و گفت: در شهرستان مهاباد به واسطه وجود میراث فرهنگی غنی، حفاظت از آثار باستانی نیاز به توجه بیشتری دارد.

اثر تاریخی فقره قا در 15 کیلومتری شمال مهاباد و در جنوب روستای اگریقاش در حاشیه جاده مهاباد به میاندوآب روی صخره ای از جنس رسوبات آهکی قرار دارد. دخمه سنگی فخریگا که با نام های (فخریگاه، فخریکا، فقره قا، فقره گاه) نیز شناخته می شود، از جمله آثار تاریخی دوره مادها (هزاره اول قبل از میلاد) است.

ستون های جلوی این ایوان و داخل مقبره به مرور زمان از بین رفته و تنها پا ستون های و سرستون ها باقی مانده اند. داخل مقبره نیز یک سالن به اندازه عرض ایوان وجود دارد که با دو پله جرزدار از هم جدا می شوند.

اطاق جلویی مخصوص انجام مراسم تدفین بوده و در اطاق بعدی سه قبر مستطیل شکل به چشم می خورد که یک قبر بزرگ به صورت افقی و دو قبر کوچک به شکل عمود بر ایوان در آن تراشیده شده است، عمق قبرهایی که در این گور دخمه در دل سنگ تراشیده شده، حدود 50 سانتی متر است. کف اطاق مقبره سه قبر به عمق 50 سانتیمتر کنده شده است که قبر بزرگتر در سمت چپ و با ابعاد 265 در 140 سانتیمتر عمود بر ورودی گور دخمه قرار گرفته است و در سمت راست آن دو قبر دیگر در جهت ورودی گور دخمه و به ابعاد یکسان 140 در 90 سانتیمتر کنده شده است.

این گور دخمه دارای دو جفت ستون در مدخل و میان آن است که ستون ها استوانه کامل نبوده و قطر آنها در بالا کمتر از قسمت تحتانی است. ارتفاع گوردخمه از لب ایوان تا پایین ترین قسمت تراشیده شده 530 سانتیمتر و تا دامنه کوه نیز حدود 10 متر است.

دخمه سنگی فخریگاه که شمالی ترین گور دخمه منتسب به دوران ماد است به همراه گور دخمه شیرین و فرهاد واقع در شهر صحنه و دکان داود در نزدیکی سرپل ذهاب از جمله زیباترین گوردخمه های ایران به حساب می آیند. دخمه سنگی فخریگاه در سال 1316 توسط وزارت فرهنگ و هنر با شماره 288 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

مهاباد در جنوب آذربایجان غربی و در فاصله 116 کیلومتری مرکز استان واقع شده است.

1