10 نوامبر 2024 - 06:15
مدیرعامل شرکت راه آهن:

راه آهن برنامه ای برای جذب توریست ندارد

27 ژوئن 2015 - 13:00 dsfr.ir/iq399

مهرماه 93، نخستین قطار اختصاصی گردشگران از مرز «رازی» وارد ایران شد و این اتفاق بی سابقه، به نماد تحول گردشگری کشور بعد از 8 سال رکود تبدیل شد و اکنون در فاصله 9 ماه از ورود نخستین قطار گردشگری خارجی به کشور، مدیرعامل شرکت راه آهن اعلام می کند که هیچ یک از برنامه های توسعه راه آهن جمهوری اسلامی ایران، به طور خاص و مشخص معطوف به ورود گردشگران خارجی نیست.

محسن پورسیدآقایی، ضمن اعلام این مطلب به تشریح پروژه های در دست اقدام راه آهن در جهت توسعه گردشگری خارجی کشور، پرداخت و گفت: برنامه های کنونی توسعه حمل و نقل ریلی، بر مبنای ایجاد سهولت و سرعت بیشتر در سیستم حمل و نقل داخلی است. گسترش محورهای ریلی حمل و نقل مسافر و بار با هدف کاهش زمان و تسهیل شرایط سفر در چند محور در دست اقدام است که از آن میان ریل گذاری محور رشت-آستارا برای ترانزیت بارهای روسیه و آذربایجان، توسعه مسیرهای اصفهان، بافق و یزد برای حمل بار، تکمیل ریل گذاری همدان و مسیر خسروی کرمانشاه برای جا به جایی مسافر و نیز محور میانه-تبریز برای پوشش مسیر تبریز در اولویت قرار دارد.

پورسید آقایی خاطرنشان کرد: گرچه هدف اصلی ما در توسعه نقشه ریلی کشور پوشش سفرهای داخلی است اما طبیعتا گردشگری خارجی نیز از این بحث منتفع خواهد شد؛ برای مثال محور میانه-تبریز از آنجا که در مسیر گردشگران ورودی از طریق مرز ترکیه است، می تواند وارد خطوط ریلی قطارهای خارجی شود و به این ترتیب گردشگری داخلی و خارجی در این راستا و به موازات یکدیگر گسترش یافته و تقویت می شود. بخش خصوصی هم اکنون می تواند از این پتانسیل بهره بگیرد.

مدیرعامل راه آهن با این توضیح که حجم گردشگران ورودی از طریق ریلی، هنوز ساخت اختصاصی خطوط راه آهن به این منظور را توجیه نمی کند، تصریح کرد: کمتر از یک سال از ورود اولین قطار گردشگری خارجی می گذرد و در این مدت چند قطار وارد کشور شده اند؛ اما ورود این قطارها در این حجم، درآمدی را عاید راه آهن نمی کند و البته که راه آهن نیز به دنبال درآمدزایی مستقیم از این طریق نبوده است. وی وجه دریافتی در قبال سرویس هایی که راه آهن ارائه می کند را ناچیز شمرد و اضافه کرد: مزایای ورود گردشگران خارجی از این طریق برای کشور و نیز بهبود و تثبیت وجهه گردشگری ایران، موضوعی است که در درجه نخست اهمیت قرار دارد و از این رو تمام تلاش راه آهن نیز در این مرحله این است که نهایت همراهی و همکاری را برای تسهیل ورود قطارهای خارجی داشته باشد تا از این رهگذر، ورود گردشگران با قطار به شیوه ای معمول و پرطرفدار تبدیل شده و جا بیفتد. پس از این و در مقطعی که تقاضاها برای سفر به ایران از راه ریلی افزایش یافت، راه آهن به درآمدزایی از این محل فکر خواهد کرد و نرخ هایش را تغییر خواهد داد.

ورود قطارهای گردشگری در ماه های اخیر ادامه داشته و تقاضا برای سفر به ایران از طریق خطوط ریلی افزایش یافته است؛ به طوری که تاکنون 5 قطار حامل گردشگران خارجی وارد ایران شده اند و گردشگران زیادی نیز چشم انتظار سفر به ایران با این قطارها هستند.

معاون مدیر کل تنظیم و نظارت بر بازار راه آهن، ضمن تاکید بر نقش کلیدی و انکارناپذیر راه آهن در موفقیت آمیز بودن پروژه ورود گردشگران خارجی با قطار به کشور گفت: اگرچه مباحث گردشگری به صورت مستقیم در محدوده وظایف راه آهن نیست و متولی این صنعت در کشور مشخص شده است، اما راه آهن در این زمینه نهایت همکاری و توجه را مبذول داشته و به جرات می توان گفت که اگر مساعدت مجموعه راه آهن نبود، این تورها شکل نمی گرفت.

علی کاظمی منش، در ادامه به تشریح نحوه تعامل و همکاری راه آهن با مجموعه درگیر در ورود تورهای خارجی از طریق خطوط ریلی پرداخت و گفت: متولیان این امر در ابتدا، برنامه پیشنهادی خود را به راه آهن می دهند و پس از آن ما تمام سعی مان بر این است که برنامه حرکت قطارهای داخلی را با قطارهای گردشگری ورودی انطباق دهیم و این هماهنگی ها علاوه بر امتیاز استفاده از خطوط ریلی و حق توقف در ایستگاه ها و سوختگیری، شامل در اختیار قراردادن لکوموتیو، لکوموتیوران، مامور فنی و رئیس قطار هم می شود.

وی همچنین به انگیزه ایجاد شده در بخش خصوصی برای افزایش امکان ورود گردشگران خارجی بیشتر از طریق ناوگان ریلی اشاره کرد و بخش اعظم این تکاپوی ایجاد شده را در نتیجه عملکرد مثبت راه آهن دانست؛ به گونه ای که این تجربه موفق بخش خصوصی را بر آن داشته که به فکر وارد کردن واگن برای توسعه گردشگری ریلی بیفتد و نیز برنامه تورهای داخلی با قطار را طراحی کند. معاون مدیر کل تنظیم و نظارت بر بازار راه آهن در پایان بضاعت خطوط ریلی کشور را برای پوشش این رویداد تازه در گردشگری کشور مساعد و مناسب توصیف کرد و افزود: مسیرهای ریلی موجود در کشور تمام جاذبه هایی که گردشگران خارجی متقاضی بازدید از آنها هستند را پوشش می دهد و مسافران خارجی خدمات و سیستم راه آهن ایران را منظم و پیشرفته توصیف کرده اند.

اگرچه حجم کنونی گردشگران ورودی از این طریق نمی تواند آمار گردشگران خارجی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد، اما این جریان با ایجاد تنوع در صورت های ممکن برای سفر به ایران و به واسطه فراهم آوردن تجربه ای متفاوت، حائز اهمیت است. در همین راستا به نظر می رسد زیرساخت های لازم برای توسعه توریسم ریلی در کشور وجود دارد و حالا توپ در زمین بخش خصوصی افتاده تا از این فرصت بهره بگیرد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1