28 مارس 2024 - 16:34

هم نشینی دو نسل جدید و قدیم صنایع دستی

25 آوریل 2016 - 15:40 dsfr.ir/zz9gr

هم نشینی دو نسل جدید و قدیم صنایع دستی
ندا نادی - دنیای سفر
بهمن نامورمطلق در مراسم افتتاح نمایشگاه «آثار منتخب سومین برنامه نشان ملی مرغوبیت»

نمایشگاه «آثار منتخب سومین برنامه نشان ملی مرغوبیت» در موزه ملی فرش تهران به مدت دو هفته برگزار می شود و نسل جدیدی از صنایع دستی را به بازدید کنندگان خود عرضه می کنند.

این نمایشگاه با حضور بهمن نامورمطلق، معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مدیران ستادی سازمان، جمعی از فرهیختگان و هنرمندان و داوران در ساعت 10:40 امروز دوشنبه 6 اردیبهشت افتتاح شد.

بهمن نامورمطلق در مراسم افتتاح این نمایشگاه با اشاره به هدف و دستاورد برگزاری نمایشگاه «آثار منتخب سومین برنامه نشان ملی مرغوبیت» گفت: چنین نمایشگاه هایی می تواند امکان مرور بر وضعیت صنایع دستی را در طول یک سال ممکن سازد و کیفیت، نوآوری، طراحی و مرغوبیت ان مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد.

وی ادامه داد: این نمایشگاه با ارائه ی مجموعه ای از تمام آثار مرغوب کشور، به هم نشینی و گفتمان آثار در کنار یکدیگر می انجامد و منجر به درک نقاط قوت آثار توسط خود هنرمندان اقصی نقاط کشور می شود.

معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی اضافه کرد: آثار منتخب استان های مختلف به عنوان آثار برتر در یک بده بستان زیبایی شناسی بین هنرمندان خود می توانند نقاط ضعف خود را کاهش و نقاط قوت یکدیگر را ارتقا دهند.

وی با اشاره به ضرورت برگزاری این نمایشگاه در آشنایی با سلیقه و کشش های بازار داخلی صنایع دستی بیان کرد: یکی از شاخص های در توسعه و ترویج صنایع دستی، چگونگی پاسخگویی به نیازهای بازار جهانی و داخلی در شرایط کنونی است. همان طور که می دانیم زیبایی شناسی مردم در حال تغییر است وهمواره نیز بدین منوال بوده است. علی رغم این آگاهی، متاسفانه آثار صنایع دستی در کشور ما با یک زیبایی شناسی مشخص در حال تکرار بوده و به همین دلیل از صحنه زندگی مردم خارج شده است. علاوه بر این به سبب بی توجهی به اهمیت تغییر این زیباشناسی، کشور ما در بازار های جهانی نیز توان خود را برای رقابت با رقیبان کهن خود از دست داده است.

بهمن نامور مطلق اظهار کرد: این نمایشگاه کمکی به شناسایی سلیقه و کشش بازار است تا بتوانیم با بازار همراه تر شویم.

وی در خصوص ارزش کسب نشان ملی مرغوبیت توسط هنرمندان گفت: هنرمندان می توانند با ارائه آثار فاخر خود معادل هایی در سطوح لیسانس، فوق لیسانس و دکترا دریافت کنند. علاوه بر این، آن دسته از هنرمندان که دارای این نشان هستند از تسهیلات و حمایت های سازمان به صورت ویژه  بهره مند می شوند و برای نمایش آثار خود در نمایشگاه های خارجی اولویت پیدا می کنند.

معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی در ادامه بیان کرد: در سال گذشته ایران توانست به شورای جهانی صنایع دستی 7 اثر معرفی کند. از میان این 7 اثر، 3 اثر مقام اول تا سوم را در حوزه های مختلف دریافت کردند به طوری که در چوب مقام دوم و در سفال و رو دوزی ها مقام اول و سوم نصیب ایران شد. این ها همه نشان از این واقعیت دارد که صنایع دستی ایران آرام آرام به دایره آثار فاخر جهانی ورود پیدا کرده و در تلاش است تا جایگاه از دست داده شده خود را دوباره باز یابد.

وی در اشاره به ضرورت بسته بندی صنایع دستی تصریح کرد: بسته بدی پیرامتنی است که به اندازه خود متن و کالا مهم است و ما به این امر به خوبی واقف هستیم. برخی از اقدامات در مورد بحث صنایع دستی باید به تدریج انجام گیرد و بخشی از دستورالعمل های میان مدت و بلند مدت سازمان است. در نظر داریم در نمایشگاه های صنایع دستی پیش روی، چندین غرفه را به شرکت ها و یا کارگاه های بسته بندی اختصاص دهیم. علاوه بر این، به منظور فرهنگ سازی و ترویج بسته بندی انواع بسته بندی را به صورت رایگان در اختیار استان ها قرار داده ایم. از طرف دیگر، چندین شرکت بسته بندی به ما ملحق شده اند تا به صورت اختصاصی بر روی موضوع بسته بندی اقدامات لازم صورت گیرد. کاملا مشخص است، تمام کالاهای ما دارای بسته بندی مطلوب نیستند اما اقدامات لازم به مرور در حال انجام است.

بهمن نامور مطلق در خصوص نیاز آثار صنایع دستی به طراحی های انقلابی و نوین گفت: طراحی آثار صنایع دستی نیازمند انقلاب و جهشی جدی است از این رو شاید این نمایشگاه را بتوان اولین گام در تحقق این جهش بزرگ به شمار آورد.

پویا محمودیان، مدیر کل بازرگانی معاونت صنایع دستی سازمان در حاشیه این نمایشگاه و در گفتگو با دنیای سفر در اشاره به اهمیت این نمایشگاه در برقراری ارتباط بین تولید کنندگان آثار صنایع دستی با فروشندگان و صادرکنندگان آن گفت: برگزاری چنین نمایشگاه هایی می تواند به پل ارتباطی بین تولید کنندگان و صادرکنندگان بدل شود. به همین منظور از طرف دفتر صادرات سازمان از فروشندگان، صادرکنندگان و اعضای انجمن صادرکنندگان صنایع دستی دعوت به عمل می آید تا با حضور در این نمایشگاه بتوانند با تولیدکنندگان خود ارتباط نزدیک تری برقرار کنند  و بسترهای لازم را برای صادرات محصولات فراهم سازند.

مرضیه ترکمانی، معاون اداره کل طراحی، ترویج و اموزش نیز در گفتگو با دنیای سفر تصریح کرد: هدف از برپایی چنین نمایشگاهی ارائه و به نمایش گذاشتن آثار فاخر و موزه ای نیست بلکه ما درصدد نمایش آثاری هستیم که از قابلیت تولید نیمه انبوه در کنار کیفیت، اصالت بومی و محلی، طراحی و خلاقیت ویژه بهره مند هستند.

وی اضافه کرد: برنامه نشان مرغوبیت در صدد است تا با ایجاد انگیزه در هنرمندان به منظور ساخت آثاری در جهت و موضوعات خاص بتواند امکان تولید صنایع دستی را به صورت کاربردی تر و در طرح های تازه تر برای علاقه مندان داخلی و خارجی فراهم کند.

1