18 آوریل 2024 - 21:48

مرگ فک خزری در تور صیادان

13 آوریل 2016 - 14:20 dsfr.ir/3p7al

 مرگ فک خزری در تور صیادان
ایسنا
فک خزری

گرفتار شدن در تور صیادان، باعث خفگی و مرگ فک خزری شد.

مسئول گروه امداد و نجات فک خزری از یافتن لاشه یک فک خبر داد و گفت: طبق بررسی های اولیه گرفتار شدن در تور صیادان باعث خفگی و مرگ این فک شده است.

امیر شیرازی نماینده مرکز تحقیقات وبازتوانی سگهای آبی هلند درایران (CSRRC) و مسئول گروه امداد و نجات فک خزر ایران  در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: در پی اطلاع رسانی صیادان منطقه گهرباران در حوالی نیرو گاه نکا، به این مرکز درمانی و تحقیقاتی درخصوص مشاهده لاشه فُک خزری، یک قایق موتوری به صیدگاه عزیمت و لاشه فک به مرکز آشوراده (استان گلستان) انتقال یافت.
وی اضافه کرد: این فک ماده و حدود 4 ساله بوده و طبق معاینات اولیه براثر گرفتاری در تور دچار خفگی شده است و هیچگونه جراحت و زخمی روی لاشه یافت نشد.
دکتر شیرازی با بیان اینکه این اولین لاشه پیدا شده فُک خزری در سال 95 است، افزود: این فک پس از انتقال به مرکز مرکز درمانی فریز شد و در هفته آینده تحقیقات و کالبد شکافی بیشترانجام خواهد شد.
جمع آوری نمونه‌های بافتی از لاشه‌ های کشف شده با هدف کنترل سلامت زیستی اکوسیستم خزر، از دیگر فعالیت‌های این گروه امداد و نجات فک خزری است.
شیرازی اضافه کرد: در دوره های برگزار شده برای صیادان اطلاع رسانی شده که در صورت تحویل فک زنده گرفتار در تور صیادی به آنها پاداش نقدی ارائه می شود و هم اینک ماهیگیران علاوه بر آن پیدا شدن لاشه فک خزری را نیز اطلاع می دهند.
نماینده CSRRC (مرکزتحقیقات وبازتوانی سگهای آبی هلند درایران) اضافه کرد: فک خزری تنها گونه پستاندار دریایی خزر است و جمعیت آن بدلیل صید بی رویه در حوزه برخی کشورهای حاشیه دریا سیر نزولی دارد.
وی ادامه داد: در حوزه جنوب خزر و در محدوه استان های شمالی ایران موردی از شکار و صید این گونه گزارش نشده است.
فک خزری (نام علمی: Pusa caspica یکی از کوچکترین گونه فک های بدون گوش است و تنها در دریاچه خزر یافت می شود، این گونه سگ آبی یکی از پستانداران کمیاب آب زی دنیا بوده که فقط در دریای خزر و رودخانه های منتهی به آن زندگی می کند.
فک خزری زندگی اجتماعی داشته و در دسته های بزرگ مشاهده می شود، مهمترین اندام حسی فک مانند سایر سگ های آبی سبیل های آن می باشد که این حیوان را قادر می سازد بدون حس بینایی و شنوایی به شکار ماهی در زیر آب بپردازد.
در هر تار از این سبیل ها 100 رشته عصبی وجود دارد که از دست دادن این عضو نقص بزرگی برای فک های خزری محسوب می شود.
فک در آب زندگی می کند و تنها برای زادآوری و گاهی استراحت به ساحل می آید، در خشکی بسیار کم تحرک، اما در آب بسیار فعال است.
بدن این پستاندار برای زندگی در آب تغییراتی کرده، میان انگشتان دست و پای آن پرده ای وجود دارد که باعث می شود دست ها و پاها شبیه باله ای برای شنا شود، پاها در انتهای بدن و در امتداد دم قرار گرفته اند به همین دلیل فک ها نمی توانند به راحتی روی زمین راه بروند.
در گذشته تعداد زیادی از فک ها برای استفاده از پوست و گوشت شکار می شدند، اکنون هم هر سال تعدادی از آنها در تورهای ماهیگیران گرفتار و یا کشته می شوند.
گرم شدن زمین باعث ذوب یخ های بخش شمالی دریای خزر و در نتیجه کاهش زیستگاه های فک خزری شده است، از عوامل دیگر کاهش شدید جمعیت این گونه آلودگی های دریایی و نوعی بیماری ویروسی است که از سگ سانان به فک منتقل و در سال های گذشته موجب تلفات زیادی شد.
در فصل تابستان و پاییز اکثر فک های خزر در آب های سواحل جنوبی در حوزه کشور ترکمنستان و ایران بسر می برند.
گروه امداد و نجات فک خزر، در سال 1389 با کمک مرکز تحقیقاتی و درمانی سگ دریایی در کشور هلند و با همراهی سازمان حفاظت محیط زیست ایران شروع به کار کرد.
این گروه در بدو امر توسط تعدادی از افراد علاقه مند اداره می شد، افراد این مجموعه زیرنظر مرکزی در کشور هلند و ایران آموزش دیده و آمادگی لازم را برای انجام عملیات امداد و نجات کسب کردند.
رهایی فک های آسیب دیده و گرفتار شده در تورهای صیادی، درمان حیوانات بیمار، ثبت اطلاعات مربوط به فک های یافت شده، نمونه برداری از حیوانات زنده و همچنین کالبدگشایی، جمع آوری نمونه های بافتی از لاشه های کشف شده با هدف کنترل سلامت زیستی اکوسیستم خزر از دیگر فعالیت های این گروه است.

1