29 مارس 2024 - 12:14

فاصله گردشگری ایران با کشورهای دیگر

12 آوریل 2016 - 17:00 dsfr.ir/sg2py

فاصله گردشگری ایران با کشورهای دیگر
رضا قادری
مسافران نوروزی در تخت جمشید

باید از خود بپرسیم 20 میلیون گردشگر خارجی چرا و به چه دلیل باید به کشور ما بیایند در حالی که زیرساخت های گردشگری ما شاید به گرد پای کشورهای همسایه هم نرسد.

در طول تعطیلات نوروزی بسیاری از هموطنان به شهرها و روستاهای تاریخی و گردشگری سفر کرده اند تا هم خستگی یک سال کار و تلاش را از تن به در کنند و هم آنکه بتوانند با مناطق دیدنی و تاریخی کشورمان آشنا شوند.

این در حالی است که قبل از تعطیلات نوروزی بسیاری از مسئولان گردشگری کشور سعی کرده اند که با دادن وعده های مختلف و این که همه چیز برای گردشگران در کشور مهیا است به گمان خودشان از سفر ایرانیان به خارج از کشور جلوگیری کنند تا جایی که حتی یکی از مقام های بلندپایه میراث فرهنگی و گردشگری کشور اعلام کرد که امسال سفر گردشگران ایرانی به ترکیه نزدیک به 25 درصد کاهش داشته است در حالی که این آمار هیچ ربطی به افزایش امکانات گردشگری در ایران ندارد که گمان کنیم چون وضعیت گردشگری در ایران بهتر شده است یا امنیت در کشور به نحو مطلوب است در نتیجه علاقه مندان سفر به مناطق مختلف کشور را به ترکیه ترجیح داده اند.

این نگاه در حقیقت قیاس مع الفارق است، زیرا همه ما به خوبی می دانیم که این روزها ترکیه یکی از بدترین دوران ناامنی خود را تجربه می کند و در این شرایط نه تنها گردشگران ایرانی که حتی گردشگران کشورهای دیگر با ترس و واهمه به این کشور سفر می کنند یا آنکه برخی هم عطای سفر را به لقای آن می بخشند. با توجه به ناامنی های موجود در ترکیه ولی در ایام عید خیلی از گردشگران ایرانی به ترکیه سفر کرده اند که این موضوع در حقیقت نشان دهنده علاقه ایرانی ها به اماکن گردشگری کشور همسایه و امکانات موجود در آن است.

حال با کمی واقع بینی کاملا مشخص است که فاصله امکانات گردشگری در کشور ما نسبت به کشورهای دیگر از زمین تا آسمان است. علاوه بر آنکه بسیاری از اماکن بهداشتی در مناطق گردشگری وضعیت نابسامانی داشتند و دارند، در خیلی از موارد در مناطق گردشگری خبری از راهنماها یا حتی مترجمان برای توضیح برخی واضحات هم نیست و این مسئولیت را گاه برخی مسافران ایرانی که آشنایی با مناطق مختلف دارند به عهده می گیرند.

مثلا در ایام نوروز امسال هنگام بازدید از آثار باستانی شوش فقط یک نفر و گاهی مواقع دو نفر را می دیدیم که گردشگران را راهنمایی می کردند و در باره برخی از مکان ها توضیح می دادند و عده زیادی از گردشگران فقط به بازدید بدون توضیح تاریخی بسنده می کردند. حتی یکی از گردشگران تعریف می کرد که در سفر به چغازنبیل به سختی توانستیم یک نفر را پیدا کنیم که در باره این برج تاریخی توضیح دهد اما برای دریافت وجه بلیت هیچ کوتاهی نمی کردند در حالی که هر چه فکر کردیم در این منطقه چه خدمتی به مسافران ارائه می شود که برای آن پول دریافت می کنند چیزی دستگیرمان نشد.

یا در شمال کشور که با وجود بارندگی و هوای سرد اما مسافران باز به استان های مازندران و گلستان و گیلان سفر کرده بودند، ولی گاه مشاهده شده بود که بسیاری از گردشگران در اطراف میدان ها چادر زده بودند. در حالی که مسئولان این استان ها اعلام کرده بودند که امسال مکان های زیادی را با قیمت های مناسب برای مسافران در نظر گرفتند که تماشای چادرها در کنار خیابان های شهرهای ساحلی خلاف این سخن آن ها را تایید می کرد.

به هر حال واقعیت این است که در ایام تعطیلات نوروزی هم تعداد مسافران بیش تر از دیگر ماه های سال است و ضرورت دارد که مسئولان گردشگران کشور بیش تر در پی حل مشکلات و فراهم کردن امکانات و ساختن زیرساخت های لازم گردشگری باشند تا آنکه میزگرد تشکیل بدهند و در سمینارها سخن فرسایی کنند. شک نباید کرد که کشور ما در حوزه گردشگری کم ترین امکانات را دارد و زیرساخت های آن حتی برای گردشگری داخلی فراهم نیست چه رسد به آنکه انتظار داشته باشیم سالانه 20 میلیون گردشگر خارجی به کشور ما سفر کنند در حالی که در طول سال به گفته مسئولان گردشگری کشور حدود 22 میلیون نفر از موزه ها و اماکن گردشگری کشور بازدید کردند که این آمار با توجه به تعداد جمعیت و میزان سفر در کشور رقم قابل توجه و زیادی نیست.

در حقیقت باید از خود بپرسیم 20 میلیون گردشگر خارجی چرا و به چه دلیل باید به کشور ما بیایند در حالی که زیرساخت های گردشگری ما شاید به گرد پای کشورهای همسایه نرسد. ابتدا باید به درستی گردشگران داخلی را ترغیب و تشویق کنیم که به ایرانگردی روی بیاورند و بعد انتظار داشته باشیم که گردشگران خارجی به کشور بیایند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه همدلی » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1