20 آوریل 2024 - 01:25
خسروآبادی در نشست خبری مطرح کرد؛

بافت های تاریخی شهر تهران باید سنگفرش شود

11 آوریل 2016 - 17:20 dsfr.ir/99694

بافت های تاریخی شهر تهران باید سنگفرش شود
zibasazi.ir
بافت تاریخی منطقه 12 شهر تهران

مدیرکل میراث فرهنگی تهران با بیان اینکه حق نداریم خاطره مردم را از شهر حذف کنیم گفت: باید همه بافت تاریخی سنگفرش شود در آن صورت رفتار مردم و کاربری منطقه تغییر می کند.

رجبعلی خسروآبادی مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران در اولین نشست خبری خود با خبرنگاران حوزه میراث فرهنگی که پیش از ظهر روز دوشنبه در ساختمان اداره کل میراث تهران برگزار شد، مسائل پیش روی میراث فرهنگی استان تهران را تشریح کرد و گفت: 2 سال و 4 ماه و 2 روز از مدیریت من در این اداره کل می گذرد. از سال 83 تا 92 من تنها مدیری بوده ام که 2.5 برابر مدیریت های قبلی کار کرده ام و بیش ترین مدت را در اداره کل میراث تهران گذرانده ام. در این مدت سعی کردم که تاثیرگذار باشم. اعتبارات عمرانی استان در زمانی که این سمت را به عهده گرفتم 697 میلیون تومان بود، اکنون این بودجه به 2 میلیارد و 600 میلیون تومان رسیده است.

وی گفت: زمانی که در سال 92 به این اداره کل آمدم، یک اداره بیش تر در شهرستان نداشت، اما اکنون 6 اداره در شهرستان ها داریم که در شهرستان های شمیرانات، شهرری، دماوند، شهر تهران، فیروزکوه و شهریار فعال است. معتقدیم وقتی ساختار وجود نداشته باشد، توزیع فعالیت ها هم امکان ندارد و زمانی که مدیر متوسط عمر کاری اش کم باشد، فرصتی برای تشکیلات سازمانی ندارد. ما اکنون نمایندگی شهرستان پردیس را نیز تاسیس کردیم.

بهره گیری از معماران افتخاری شهر

وی درباره تفاهم نامه با نظام مهندسی تهران صحبت کرد و گفت: این تفاهم نامه درباره این است که از معماران بازنشسته به عنوان معماران افتخاری شهر بهره بگیریم برای حوزه نظارت بر معماری شهر. این کار به منظور بهره گیری از مشاورانی است که می توانند برای مالکان آثار ثبتی و یا واجد ارزش مفید واقع شوند.

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران تصریح کرد: ساختمان های قدیمی زیادی در تهران آماده هستند تا از آن ها به عنوان سفره خانه، نهادها، انجمن ها و ... استفاده شود، امیدواریم این کار توسعه پیدا کند، مانند خانه شهید مدرس که اکنون به دارالقرآن تبدیل شده است.

حریم آثار تهران دقیق تر می شود

خسروآبادی به تفاهم نامه با شهرداری اشاره کرد و گفت: دو سال پیش تفاهم نامه ای با شهرداری تهران تنظیم شد تا حریم آثار ثبتی را دقیق تر کنیم تا برای مردم، ما و شهرداری راحت تر باشد. اکنون در تهران 290 اثر ثبتی وجود دارد که برای 30 اثر آن حریم ثبتی دقیق و مشخصی تعیین شده است. مابقی بناها یا حریم شان روند کامل را طی نکرده و یا حدودی در نظر گرفته شده است.

وی افزود: از یک سال و نیم پیش شهرداری به این مسئله ورود پیدا کرد و مشاوران مورد تایید ما را انتخاب کردند. حریم نزدیک به 50 بنای ثبتی بررسی شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران گفت: امیدواریم سال 95 شروع عملیات ضوابط حصار ناصری باشد. اگر این موضوع اتفاق بیفتد بسیاری از درگیری های ما در این محدوده از منطقه 12 حل خواهد شد.

خسروآبادی افزود: در تعامل با شهرداری بیش از 120 میلیارد تومان خرج مرمت بناها در حوزه شهرداری تهران شده است. بررسی کنیم که شهرداری چقدر توانسته در حوزه مرمت آثار تاریخی فعالیت کند. مرمت سردرِ باغ ملی نیز یکی از کارهای زیباسازی است. باید بدانیم دلسوز چه چیزی هستیم. اگر نمی توانیم برای حوزه میراث فرهنگی از اعتباراتمان استفاده کنیم، باید از کمک نهادهای دیگر بهره ببریم.

وی گفت: عقب ماندگی ما در حوزه مرمت، حفظ و احیای میراث فرهنگی زیاد است، اگر می خواهیم آن را جبران کنیم با اعتبارات استانی و سازمانی نمی توان کاری پیش برد، چون گستردگی کار زیاد است. این گستردگی عیب نیست، بلکه عیب اینجاست که نتوان کاری انجام داد.

باید همه بافت تاریخی سنگفرش شود

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران در پاسخ به این سئوال که چرا این اداره با اجرای طرح سنگفرش خیابان ۳۰ تیر موافقت می کند، اما فشاری نمی آورد تا خیابان لاله زار که دارای بناهای تاریخی بیشتری است سنگفرش شود، گفت: پازل به پازل مسیری که شروع شده است را باید تکمیل کرد. خیابان ۱۵ خرداد، ۳۰ تیر، پامنار، میدان شاپور همه جزو بافت تاریخی هستند. یکی از این خیابان ها که باید سنگفرش شود نیز خیابان لاله زار است که درباره آن پیگیری جدی خواهیم کرد.

خسروآبادی درباره سنگفرش شدن خیابان 30 تیر در ایام نوروز و فصل گردشگری، تصریح کرد: در نوروز کم ترین ترددها انجام می شود. با شهرداری منطقه 12 هماهنگی کردیم که در پایانه ضلع جنوبی موزه ملی جای پارک 12 اتوبوس توریستی فراهم شود. امیدواریم که بتوانیم این کار را به صورت دائمی انجام دهیم و همیشه فضایی در پایانه برای اتوبوس های توریستی وجود داشته باشد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران گفت: باید کل بافت تاریخی سنگفرش شود و سبک آن با سبک مناطق دیگر متفاوت باشد، با این کار نوع رفتار مردم در آن منطقه نیز تغییر خواهد کرد. حتی می تواند نوع کاربری آن مناطق نیز تغییر داده شود.

خاطره مردم را از شهر پاک نکنیم

وی درباره تغییر هویت میدان های اصلی شهر مانند اقدامات عمرانی در میدان ولیعصر گفت: این میدان دو ویژگی دارد، یکی ترافیک آن است که نباید عاملی برای بیش تر شدن ترافیک آنجا ایجاد شود. از سوی دیگر نباید خاطره میدان ها را نابود کنیم. اگر توسعه ای انجام می شود باید حفظ خاطره مردم را لحاظ کنیم. به عنوان مثال میدان امام حسین (ع) برای من که زمانی در خیابان شهرستانی زندگی می کردم یک خاطره داشت. خیلی از افراد حس من را داشتند. ما حق نداریم خاطره مردم را به هر دلیلی نابود کنیم.

خسروآبادی درباره اینکه چقدر نظر وی در حوزه شهرسازی و اقدامات عمرانی شهر قابل اجرا است، گفت: شهرداری یک کمیسیون به نام ماده 5 دارد که دستگاه های مختلف را برای اعمال نظر در آن دعوت به مشورت می کنند. همه این نظرات باید جمع شود و در نهایت تصمیمی برای انجام آن پروژه بگیرند. نمی توانم پاسخگوی مسائلی باشند که ابزارش در دست دیگران است. در حوزه میراث فرهنگی نیز آنچه که قانون برای من مشخص کرده را انجام می دهم.

وی تصریح کرد: در ماده 5 جلوی برخی از موارد را می گیریم ولی این موضوع به کل شهر تعمیم ندارد، چون کل شهر متعلق به میراث فرهنگی نیست.

شکایت از شهردار منطقه 1

مدیرکل میراث فرهنگی استان همچنین درباره شکایت از شهرداری منطقه 1 تهران نیز گفت: از شهردار این منطقه به دلیل گودبرداری کنار خانه تاریخی رهنما شکایت کرده ایم. هنوز رأی داده نشود اما وی به دادگاه احضار شده و پاسخ داده است.

خسروآبادی درباره سرقت های انجام شده در حوزه میراث فرهنگی تهران نیز گفت: در تفاهم نامه ای با نیروی انتظامی خواستیم تا مقداری مباحث امنیتی شهر را تشدید کنند، چون در تهران نه تنها کاشی ها به سرقت رفته، بلکه این سرقت در حوزه میراث فرهنگی محسوب می شود. باید چند کار انجام دهیم یکی پیشگیری از چنین مواردی است، دوم برخورد با عوامل و سوم توجه به بازار این کار است. چرا باید زمینه ای ایجاد کنیم که اگر دزدی انجام شد، خریداری وجود داشته باشد.

شناسنامه دار شدن خانه های واجد ارزش

وی از شناسنامه دار شدن ساختمان های واجد ارزش نیز خبر داد و گفت: معتقدیم ساختمان های واجد ارزش باید شناسنامه داشته باشند و اگر نیاز به حریم دارند، یک حریم حداقلی برای آن ها تعریف کنیم. اگر بتوانیم این کار از حصار ناصری شروع کنیم، ساختمان های واجد ارزش دیده می شوند.

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران درباره اینکه مدیرکل امور موزه های کشور گفته بود باید مدیریت موزه های آبگینه، فرش و رضاعباسی ملی شوند ولی اکنون در اختیار استان تهران است، گفت: این موضوع بیش از دو سال است که مطرح شده ولی هنوز موفق به ملی کردن و برگرداندن آن ها نشده اند.

خسروآبادی به مزاح گفت: ما می خواهیم کاخ سعدآباد و نیاوران را استانی کنیم. قرار نیست در واگذاری ها گوشت نگه داشته و استخوان واگذار شود.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری مهر » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1