مردم باید بتوانند مانند بسیاری دیگر از فضاهای فرهنگی و هنری نظیر خانه هنرمندان بدون محدودیت های شدید زمانی در موزه ها حضور داشته باشند.
مدیر کل اداره موزهها و اموال منقول فرهنگی تاریخی در نشست 22 فروردین ماه 1394 از افزایش آمار بازدید از سینما ها و موزه ها نام برد و آن را نتیجه یک تغییر اجتماعی دانست و گفت: در نتیجه این تغییرات، رویکرد حفاظتی سازمان نسبت به میراث فرهنگی نیز باید عوض شود.
محمدرضا کارگر ادامه داد: یکی از رویکردهای جدی اداره کل موزه ها این است که فضای حفاظتی به ویژه حفاظت فیزیکی از روی موزه ها برداشته شود. موزه ها مکان هایی متعلق به مردم هستند. مردم باید بتوانند مانند بسیاری دیگر از فضاهای فرهنگی و هنری نظیر خانه هنرمندان بدون محدودیت های زمانی و غیرمنعطف در ان ها حضور داشته باشند.
وی اظهار داشت: برنامه های موزه ها نباید تنها در چارچوب برنامه های نمایشگاهی حرفه ای موزه داری باشد. موزه باید به نبض تپنده تحولات اجتماعی و فرهنگی شهر تبدیل شود و درهای خود را به سوی همه بگشاید.
مدیر کل اداره موزهها خاطر نشان کرد: این رویکردی است که سازمان به طور جدی ان را دنبال می کند و تثبیت این جریان و نگاه نو در سال جاری پیگیری می شود.
وی ضمن تاکید بر ضرورت وفاق و همکاری مردم در راستای حفظ آثار تاریخی گفت: روزی که حفاظت از طرف دولت در دست مردم و نهادهای اجتماعی و مردم نهاد قرار گیرد، روز موفقیت ما است. در تمام دنیا این مردم هستند که میراث خود را از دست تخریب دولت ها نجات می دهند. امیدواریم روزی بتوانیم به چنین جایگاهی برسیم.
کارگر در ادامه اضافه کرد: با وجود محدودیت های مالی سال گذشته بر اداره کل موزه ها، فشار مالی زیادی به ما وارد نشده است؛ زیرا تعداد تقاضا برای ایجاد موزه از سوی مردم و نهادهای اجتماعی قابل توجه بود. 80 درصد از موزه های احداث شده در سال گذشته توسط بخش خصوصی و خود مردم بوده است به طوری که در هر دو هفته شاهد افتتاح موزه ای جدید بودیم. امیدواریم بتوانیم این امار را به هفته ای یک موزه برسانیم.
مدیر کل اداره موزهها و اموال منقول فرهنگی تاریخی در خصوص گسترش موزه ها گفت: سعی ما بر این است تا پایان دولت، تعهد خود را در قبال پروژه های ایجاد موزه در استان ها به انجام برسانیم. ممکن است مکان برخی از این موزه ها تغییر کند، فضا و ابعادش کوچکتر شود اما پروژه های احداث موزه ها را حتما به اتمام خواهیم رساند.
وی افزود: سعی ما بر این است تا موزه ها را در محوطه های تاریخی و در بطن شهرها ایجاد کنیم.
محمدرضا کارگر همچنین خبر از برپایی اولین نمایشگاه آثار تاریخی تمدن مایاها از مکزیک با نام مایاها زبان زیبایی ها داد و گفت: این نمایشگاه به مدت 4 تا 5 ماه طول خواهد کشید. در گذشته در اغلب موارد ایران برای نمایش آثار تاریخی خود به کشورهای دیگر رفته و به برپایی نمایشگاه می پرداخته است اما این بار آثار کشوری دیگر در تهران به نمایش گذاشته می شود.
وی در همین موضوع اضافه کرد: متاسفانه ما با کمبودهایی نیز در این زمینه مواجه هستیم. به عنوان مثال ما هنوز از یک سالن مجهز و متناسب با استانداردهای بین المللی برای نمایش آثار موزه های خارجی برخوردار نیستیم. چنانچه چنین کمبودهایی را مرتفع سازیم خواهیم توانست جریان برگزاری نمایشگاه های موزه های خارجی را بیشتر سازیم.
مدیر کل موزه ها همچنین بیان کرد: طبق آیین نامه مصوب، برای برپایی نمایشگاه های موزه ای و دریافت اجازه خروج، نیازی به موافقت هیات دولت نیست و دستور ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای این دست اقدامات کافی است اما به سبب شرایط خاص کشور و یا دلایل دیگر ممکن است بار مسئولیت این اقدامات گاهی به دوش هیات وزیران گذاشته شود.
محمد رضا کارگر ابراز داشت: خوشبختانه در این دولت و در این شرایط، تصمیمات اشتباهی در خصوص میراث فرهنگی گرفته نشده و نخواهد شد.
وی در خصوص ضرورت ادغام پژوهشگاه میراث فرهنگی با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: ادغام این دو می تواند شرایط خوبی را ایجاد کند.
کارگر همچنین به برگزاری کارگاه های آموزشی در حوزه میراث فرهنگی داخلی و خارجی و موضوعات موزه داری اشاره کرد و ادامه داد: مجله موزه ها نیز منتشر خواهد شد.
مدیر کل اداره موزهها در مورد سرقت و قاچاق آثار تاریخی و فرهنگی تصریح کرد: در سال گذشته شاهد سرقت از موزه های وابسته به این سازمان نبوده ایم و در مورد سرقتی که از موزه کنگاور شده است، باید بگوییم این موزه زیر نظر استان مربوطه است.
وی در خصوص اشیا قاچاق بیان کرد:کشفیات ما نشان می دهد، بیش از 95 درصد از اشیا قاچاق، تقلبی هستند.
مدیر کل اداره موزهها و اموال منقول فرهنگی تاریخی در خصوص سامان دهی مخزن و انبار موزه ملی گفت: در دهه 60، وزارت اطلاعات در عملیات گسترده ای، چند هزار شی از قاچاقچیان پس گرفت و به نوعی زیرزمین موزه ملی به محل نگهداری و انبار اشیا توقیفی تبدیل شد. برخی از این اشیا دارای پرونده های حقوقی هستند و برخی مدعی هستند برخی از اشیا متعلق به انها است و داشتن آنها مجاز بوده است. از طرف دیگر برخی نیز تقلبی هستند. اما تا نهایی شدن پرونده های حقوقی انها و صادر شدن حکم نهایی، این اشیا باید در مخزن موزه ملی باقی بماند. به همین دلیل برای گسترده کردن فضای موزه تصمیم گرفتیم این آثار و اشیا را به موزه بزرگ خراسان انتقال دهیم و تا مشخص شدن رای دادگاه در انجا باقی بمانند.
محمدرضا کارگر همچنین اضافه کرد: در دوره های قبل مدیریت موزه ها را استانی کرده بودند اما همانطور که می دانیم موزه های فرش، آبگینه و رضا عباسی، موزه های ملی هستند و باید مدیریت انها در سطح ملی و نه استانی صورت گیرد.