در سال گذشته شاهد هم سویی بردارهای ارزشی سازمان ها و ارگان های مختلف دولتی و غیر دولتی با میراث فرهنگی بودیم.
محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نشست خبری 21 فروردین ماه 1395 افزایش همکاری های فیمابین معاونت میراث فرهنگی و سازمان ها و ارگان های مختلف دولتی و غیردولتی نظیر وزارت راه و شهرسازی، نیرو، جهاد کشاورزی، صنایع و معادن و سازمان حفاظت محیط زیست و غیره را یکی از دستاوردهای سال 1394 دانست بیان کرد: در راستای همین هماهنگی ها و همکاری ها بود که وزیر راه از ارزش های تاریخی و فرهنگی ریلی و خطوط راه آهن کشور گفت و به تاریخ و اتفاقات مهم در این زمینه که تاریخچه آن به زمان قاجار بر می گردد، به عنوان بخشی از میراث ملموس و ناملموس کشور از طرف خود این سازمان ها و ارگان ها توجه شد.
وی در ادامه به فهرست میراث فرهنگی ملموس و ناملموس انقلاب اسلامی اشاره کرد که به سبب همکاری با سازمان های مربوطه منجر به ثبت قرارگاه ها و محوطه های سفرهای راهیان نور شده بود.
محمدحسن طالبیان در اشاره به دیگر اقدامات سال 1394 از ثبت ترمینال 1 فرودگاه مهرآباد و همچنین ترمینال مربوط به ورود امام خمینی تحت عنوان میراث فرهنگی ملموس و ناملموس یاد کرد.
معاون میراث فرهنگی سازمان از ایجاد کارگروه مشترکی بین این سازمان با سازمان های جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور و حفاظت از محیط زیست گفت که منجر به تهیه و ارسال دو پرونده مربوط به بیانبان لوت و ارسباران شده است. در جلسات این کارگروه تصمیم گرفته شد، در حوزه میراث طبیعی ملموس و ناملموس، هرکدام 10 اولویت در ارگان ها مربوطه و هم در شورای سیاست گذاری ثبت انتخاب شود.
محمدحسن طالبیان ادامه داد: در سال گذشته 712 تفاهم نامه با دارندگان آثار تاریخی امضا شده است. به نظر می رسد اعتبارات این دوره، برای این حوزه حداقل بیش از دو برابر افزایش پیدا می کند. ما تلاش می کنیم تا این رویکرد که مردم خود به حفظ آثارشان بپردازند، بیش از پیش شکل گیرد.
وی یکی از استراتژی های سازمان میراث را توجه به میراث فرهنگی نه تنها در داخل ایران بلکه در حوزه فرهنگی و جهان ایرانی، به ویژه در حوزه فرهنگی نوروز دانست و اضافه کرد: در رویکرد جدید سازمان و در پرونده های مشارکتی قصد داریم وفاق فرهنگی بین کشورهای پیرامون را افزایش دهیم.
معاون میراث فرهنگی بر همکاری های بین المللی و منطقه ای در خصوص میراث فرهنگی تاکید کرد و به برپایی نمایشگاهی از موزه ملی ایران در هند پس از هماهنگی با موزه های هند و به مناسبت پارسیان هند اشاره کرد. وی افزود: در گذشته این دست همکاری ها بیشتر با کشورهای اروپایی بوده است و اکنون مناسبات موزه ای با کشورهای همسایه و یا هم منطقه و حوزه نوروز نیز در حال انجام است.
محمدحسن طالبیان یکی از موضوعات در دستور کار 95 تا اوایل 96 سازمان را، جاده ابریشم و آثار آن دانست و گفت: 23 قطب فرهنگی و تاریخی و طبیعی ملموس یا ناملموس نظیر گنبد سلطانیه، بازار تبریز، کاخ گلستان، کلیسای آذربایجان و غیره را در نظر گرفته ایم.
وی به دیگر دستاوردهای میراث فرهنگی سازمان در سال گذشته اشاره کرد و گفت: توسعه و تقویت مرکز میراث ناملموس، پرداختن به بحث آموزش و برگزاری کارگاه های آموزشی، آغاز اقدامات جدی در خصوص شناخت ارزش های معماری و شهرسازی در استان ها با تشکیل کنگره تاریخ و معماری شهرسازی از دیگر اقدامات مثبتی است که صورت گرفته است.
معاون میراث فرهنگی تصریح کرد: با کشورهای صاحب نام در مرمت مانند ایتالیا در پاسارگاد صورت گرفته است. علاوه بر این همکاری هایی با موزه لوور و سایر موزه های مهم دنیا در زمینه نمایشگاه و غیره انجام داده ایم.
وی در رابطه با توسعه مشارکت های جهانی، بعد از سال ها، 30 اثر به فهرست موقت آثار ایران در یونسکو اضافه شد. محمدحسن طالبیان اظهار کرد: در همکاری های بین دستگاهی و با شهرداری دو پروژه در شیراز و کرمان شروع شده است. در گذشته مشکلاتی با مدیریت های شهری مانند شهرداری ها داشتیم، سال گذشته، بسیاری از این سازمان ها بردارهای ارزشی خود را همراستای و هم جهت میراث فرهنگی ساختند.
وی بیان کرد: پرونده نامزدی میراث جهانی یزد را برای یونسکو فرستادیم و یزد اولین شهری است که ما در آن این تجربه را انجام داده ایم.
معاون میراث فرهنگی گفت: پشتیبانی ایران از محوطه تاریخی پالمیرا با امضای پیشنویس قطعنامه ای که روسیه تدوین کرده بود و با نامه ی ارسالی از طرف سازمان تایید شد و اکنون منتظر نتیجه شورای اجرایی هستیم و چنانچه به تصویب برسد، ایران در این برنامه بر اساس نظارت عالی یونسکو مشارکت خواهد داشت. وی ادامه داد: مرمت مسجد کبود ایروان در حال انجام است. علاوه بر این دبیرخانه کنوانسیون میراث جهانی در معاونت میراث فرهنگی پس از سال ها تعطیلی دوباره راه اندازی شده است.
محمدحسن طالبیان در اشاره به تلاش های بسیاری که برای عضویت در حوزه های جهانی بیان کرد: امسال ایران عضو هیات اجرایی ایکوم شد تا بر همکاری های اموزشی بیشتر تمرکز شود و برای ملاقات در ایران در موضوعات مختلف با دبیرکل ایکوم هماهنگی های مورد نیاز صورت در حال انجام است. وی در رابطه با توسعه مرمت و کارگاه های مرمتی در داخل کشور بیان کرد: بیش از 790 کارگته مرمتی در 31 استان توسط ما یا دستگاه های استانی، انجام شده است.
معاون میراث فرهنگی سال 1394 را سال موفقی برای توسعه موزه های کشور دانست و افزود: تعداد زیادی از خانه ها و ابنیه تاریخی برای ایجاد موزه مرمت شدند. تعداد 170 موزه غیروابسته و مشارکتی در سال گذشته ایجاد شده است. وی ادامه داد: موزه دوران اسلامی در سال گذشته راه اندازی شد. علاوه بر این معتقدیم زیرزمین موزه ملی باید سروسامانی بگیرد تا فضای موزه ای ما افزایش یابد.
محمدحسن طالبیان، همکاری وزارت خارجه و شهرداری را برای سروسامان دادن و تبدیل میدان مشق و ساختمان های پیرامون ان به موزه مهم دانست.
وی تصریح کرد: به منظور شناسنامه دار شدن، منظم شدن و نظارت بر آن ها، در بخشنامه اواخر سال 93 بر ثبت اموال منقول فرهنگی تاکید شد. سال 1394 آمار بسیاری در این خصوص به ما اعلام شده و امیدواریم بتوانیم امسال این موارد را ثبت و ضبط کنیم تا بر انها نظارت بیشتری شود.
معاون میراث فرهنگی با اشاره به پررنگ شدن موضوع بوم گردی در سال 1394 اظهار کرد: فقط در استان یزد بیش از 100 تقاضا برای ایجاد اقامتگاه بوم گردی داشتیم و 32 عدد از این پروژه ها فقط در استان یزد بود که از این تعداد نزدیک به 19 عدد در خود شهر یزد بود. تمام تلاش ما نیز بر این است که مردم کار را در دست گیرند و خود مردم مشارکت کنند.
وی در پایان گفت: در حوزه ثبت و حریم به نسبت سال های گذشته که لوکوموتیو آن متوقف شده بود، اقدامات بسیاری انجام شد و بیش از 600 حریم ثبت شد وبیش از 150 حریم ایجاد شد. در بسیاری از این موارد به سبب مشکلات عدیده با دستگاههای مختلف و عدم رضایت آنها باعث پیچیده شدن موضوع شده بود.