18 آوریل 2024 - 10:44

صنعت پرورش اسب در آبادان

8 آوریل 2016 - 12:00 dsfr.ir/gz1yh

صنعت پرورش اسب در آبادان
کمال پورشیخی
اسب عرب تیره ی حمدانی سمری

با گذشت سال های متمادی از راه اندازی نخستین باشگاه حرفه ای سوارکاری کشور در آبادان، صنعت پرورش اسب جایگاه واقعی خود را در این شهر نیافته است و پرورش دهندگان اسب با مشکلات متعددی مواجهند.

خوزستان قطب پرورش اسب اصیل عرب کهن ترین گونه اسب و تنها نژاد تقریبا خالص اسب است که نقشی اساسی در تاریخ انسان و اسب سواری کرده است. اسب عرب در امتداد بین النهرین و عراق، سوریه، قسمت هایی از ایران و شبه جزیره عربستان وجود دارد و برخی نیز این نژاد را به 4 هزار و 500 سال پیش مربوط می کنند که از خاورمیانه و نواحی بیابانی یا نیمه بیابانی این منطقه ریشه گرفته است.

آبادان نیز از شهرهایی است که نخستین باشگاه حرفه ای پرورش اسب در ان راه اندازی شد و این باشگاه عمری برابر پالایشگاه آبادان دارد. علاقه مندی آبادانی ها به اسب به ویژه مردم عرب این شهر سبب شده آبادان تبدیل به قطب بزرگ سوارکاری در ایران شود.

سوارکاری از رشته هایی است که در چند دهه اخیر مورد توجه خاص آبادانی ها قرار گرفته، با این وجود سابقه ای طولانی داشته و می توان آن را از کهن ترین ورزش ها به شمار آورد، این ورزش امروزه نه تنها به عنوان یک رقابت سالم و مفید، بلکه به عنوان سرگرمی و به منظور گذراندن اوقات فراغت مورد توجه قرار گرفته است.

اسبدوانی از پر رونق ترین ورزش ها در آمریکا، انگلستان، استرالیا و دبی به شمار می رود و سالانه مسابقات زیادی در تمامی فصول در این کشورها برگزار می شود که برگزاری این مسابقات، گردشگران زیادی را به خود جلب کرده است.

عمر ورزش اسب سواری و توسعه آن به شکل حرفه ایی در منطقه خلیج فارس به خصوص در میان کشورهای عربی همسایه تقریبا به یک دهه اخیر باز می گردد در این میان دبی با ارتقاء سطح این ورزش به استاندارهای جهانی، تبدیل به یکی از قطب های اصلی اسب سواری در جهان شده است.

مسابقات اسبدوانی در ایران نیز برگزار می شود، مانند استان گلستان و منطقه ترکمن صحرا که از توانمندترین مقاصد گردشگری ورزشی کشور در زمینه برگزاری مسابقات اسب دوانی با سه پیست بین المللی و ملی می باشد که طرفداران زیادی در منطقه داشته و از توانمندی ها و جاذبه های مهم گردشگری ورزشی استان گلستان جهت توسعه گردشگری ورزشی و جذب تعداد زیادی گردشگر محسوب می شود.

در ایران به علت فقدان شناخت کافی اثرات گردشگری ورزشی، نبود مدیریت هماهنگ و نبود برنامه ریزی و استراتژی مدون و مشخص، باعث غفلت از این حوزه و از دست رفتن فرصت های منحصر به فرد اقتصادی موجود در کشور شده است.

در مجاورت جاده ای میان خرمشهر و آبادان میدان اسب سواری قرار دارد، مکانی قدیمی که گرچه از استاندارهای خوبی برخوردار است اما برای برگزاری کورس بزرگ با مشکلاتی همراه است.

مکان کورس در دشتی بزرگ که سازه ای سفید در مجاورت آن در حال ساخت است، میدان کورس اروند در مجاورت فرودگاه و باشگاه اسب سواری شرکت نفت قرار دارد، محلی باز و وسیع که دور میدان را به صورت فنس جدا کرده اند از سویی دیگر امروزه تنها باشگاه سوارکاری آبادان در مجاورت فرودگاه قرار دارد که از نظر امکانات شر ایط چندان جالبی ندارد.

پرورش اسب در آبادان اکنون به نوعی فراموش شده است و این صنعت روز به روز شرایط بدتری به خود می گیرد.

علی مرادیان یکی از مالکان اسب در آبادان گفت: در این شهر تنها یک باشگاه سوارکاری است که آن هم متعلق به پالایشگاه می باشد و باید گفت آبادان نیاز به باشگاه های بیشتری دارد. هزینه نگهداری اسب در این باشگاه بسیار بالاست، البته امکانات در این باشگاه بسیار کم است. با توجه به علاقه زیادی که شهروندان آبادانی به پرورش اسب دارند نیاز است مسئولان به ساخت حداقل دو باشگاه اسب سواری دیگر فکر کنند

حسن جمشیدی زاده یکی دیگر از مالکان اسب در آبادان نیز گفت: نبود مهارت و اطلاعات کافی در تعدادی از مسئولان و عدم ریسک پذیری موجب شده تا این صنعت مهم در استان جان نگیرد، مسئولان برای توسعه این صنعت باید بها پرداخت کنند و ریسک پذیر باشند. از سوی دیگر نبود باشگاه اسب سواری به تعداد کافی باعث شده صنعت پرورش اسب در آبادان به دست فراموشی سپرده شود.

جمشیدی زاده تصریح کرد: آبادان دارای منابع عظیمی نظیر پالایشگاه، منطقه آزاد اروند و پتروشیمی است اما تاکنون از سوی این ارگان ها حمایتی از صنعت پرورش اسب نشده است.

مینا سعیدیان نیز که سابقه قهرمانی در رشته سوارکاری ایران را دارد در این زمینه گفت: آبادان در سوارکاری استعداد و علاقه مندان زیادی دارد، اما به دلیل نداشتن پیست این استعداد ها نادیده گرفته می شوند.

وی افزود: آبادان همیشه در دو بخش آقایان و بانوان از مدعیان قهرمانی حتی در سطح قهرمانی بوده، اما مسئولان اکنون فقط به برگزاری نمایشگاه های اسب اصیل عرب بسنده کرده اند. برگزاری چنین نمایشگاه هایی دردی از ما دوا نمی کند و بهتر است فکری به حال ساخت پیست مناسب و باشگاه سوارکاری بود تا پرورش اسب در آبادان بیشتر از این متضرر نشود.

بیژن شیری دبیر شورای عالی راهبردی ورزش مناطق آزاد کشور نیز با اشاره به فضای موجود اسب سواری آبادان و خرمشهر گفت: برنامه های وسیعی در مناطق آزاد و استفاده از پتانسیل های ورزشی این مناطق در نظر گرفته شده است. اعتقاد داریم می شود از پتانسیل های موجود این مناطق به موضوعات فرهنگی و اجتماعی اهتمام بیشتری کرد.

شیری افزود: متاسفانه در گذشته بیشتر به جنبه های اقتصادی کار توجه می شد این در حالی است که سازمان منطقه آزاد اروند دارای میدان اسب سواری قدیمی، ریشه های اصیل در پرورش اسب و کورس است. در اینجا اسب های خوب و اصیلی وجود دارد که از قیمت های بالا هم برخوردار هستند که در میدان رقابت می توانند شور هیجانی در شهر ایجاد کنند.

دبیر شورای عالی راهبردی ورزش سازمان مناطق آزاد کشور تصریح کرد: برنامه های خوبی در نظر گرفته ایم که بشود میدان موجود آبادان را سامان دهیم.

1