در نوروز 95 منازل استیجاری و مدارس گوی سبقت را از هتل های همدان ربودند.
پس از پایان یافتن تعطیلات نوروزی آنچه بر جا می ماند آماری است که به واسطه تحلیل آن می توان به نتایج شاخصی دست پیدا کرد در یک نگاه کلی بنا بر آمار ارائه شده از سوی کمیته آمار و اطلاعات ستاد خدمات و اجرایی سفر این گونه به نظر می رسد که مسافران و گردشگران ورودی به همدان بیش تر به اقامت در منازل استیجاری و مدارس ترغیب شده اند تا اقامت در هتل و هتل آپارتمان ها.
این مهم بیانگر آن است که یا شرایط اقتصادی و درآمدی مردم اجازه اقامت در هتل ها را نمی دهد و یا آنکه نبود تعداد هتل های کم ستاره که بتواند با خانه مسافرها رقابت کند دلیل بر این اتفاق است.
در سال 1393 از یک میلیون و 450 هزار نفر گردشگر ورودی اقامتی در کمیته اسکان استان آمار 400 هزار و 319 نفر مسافر ثبت شده است که از این تعداد 187 هزار نفر و 477 نفر راهی اماکن اقامتی غیرمرتبط به حوزه گردشگری و اسکان از قبیل هتل، مسافرخانه، منازل استیجاری و میهمانسراها شده اند.
در نگاه دیگر به آمار گردشگران ورودی در سال 1394 که به نظر می رسد آنچنان هم دقیق این ارقام برآورده نشده است شاهد آن هستیم که از 387 هزار نفر گردشگر 258 هزار نفر در اماکن غیر از هتل، هتل آپارتمان مدارس و میهمانسراها و منازل استیجاری ساکن شده اند.
و اما آمار گردشگران ورودی و اقامتی به استان در سال 1395 علی رغم پایین بودن اعداد اما واقعی تر به نظر می رسد در نوروزی که پشت سر گذاشتیم از یک میلیون و 680 هزار گردشگر 190 هزار و 143 نفر راهی اماکن اقامتی در حوزه گردشگری و ستاد خدمات سفر شده اند که از این تعداد 76 هزار نفر در اماکن غیرمرتبط به هتل ها و مهمانپذیرها و مدارس و خانه های استیجاری ساکن شده اند.
بررسی دقیق این آمار بیانگر آن است که گردشگران اقامتی استان همدان در سال 1395 رغبت بیشتری به اقامت در مدارس و منازل استیجاری از خود نشان داده اند این آمار در جدول و نمودار شماره 3 مشخص است. به گونه ای که 18 درصد از مسافران راهی منازل استیجاری شدند و 30 درصد از آنها در مدارس اسکان گرفته اند.
اما در سال 1393 تنها 2 درصد از گردشگران اقامتی استان در منازل استیجاری و 19 درصد از آنها در مدارس ساکن شده اند. در سال 1394 نیز آمار بیانگر آن است که باز هم تنها 2 درصد از گردشگران به منازل استیجاری روی آورده اند و 21 درصد از آنها مشتریان اسکان در مدارس بوده اند.
در حالی آمار گردشگران در بررسی های اخیر مورد توجه قرار دارد که مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان تأکید دارد آمار نوروزی همدان ثبتی و دقیق است. در ایام تعطیلات نوروزی، میزان اقامت کنندگان در استان همدان 191 هزار نفر بود که این آمار در چارچوب ستاد اسکان و به صورت ثبتی مستند است.
علی مالمیر گفت: در آمار امسال آمار برآوردی، دخیل داده نشده است تا از خطای کمتری برخوردار باشد در حالی که در سال های گذشته مد نظر قرار می گرفت. در نوروز امسال آمار مسافرانی که در منازل اقوام، منازل استیجاری و یا در چادرهایی خارج از کمپ در نظر گرفته شده اقامت داشتند محاسبه نشده است. آمارهایی که استخراج می شود تنها برای تحلیل و آسیب شناسی است و در صورت دستکاری تنها سر خود را کلاه گذاشته ایم.
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با بیان اینکه امسال آمار شهرستان ها نیز کنترل شد تا درست و دقیق باشد، گفت: امسال به تمام ادارات شهرستان ها تأکید شد تا آمار ثبتی و دقیقی را در نوروز ارائه کنند. وی ارائه آمار مسافران ورودی به استان را ناشی از آمار برآوردی دانست و افزود: ارائه آمار درستی از میزان مسافران ورودی به استان آمار صحیحی نیست و در سال های گذشته نیز چنین آماری به شکل برآوردی محاسبه میشده است.
مالمیر با تأکید بر اینکه میزان مسافر ورودی به استان مهم نیست، گفت: با توجه به اینکه گردشگری رویکرد اقتصادی دارد، درآمد مهم است و اقامت و ماندگاری مسافر بیشتر از ورودی مسافر به استان مهم است.
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با تأکید بر اینکه هیچ گاه از ارائه آمار درست کوتاه نمی آییم، بیان کرد: در حال حاضر آمار کنونی با آمار سال گذشته و سایر استان ها مقایسه می شود اما صحت و سقم آن مشخص نیست؛ زیرا نمی دانیم آمار آنها فرضی و ثبتی و یا برآوردی است. وی با بیان اینکه آمار خالص باید با آمار خالص مقایسه شود، گفت: ممکن است میزان برآوردها در سال های گذشته در آمارها دخیل بوده باشند، اما امسال از ارائه آمار برآوردی امتناع شد.
به هر ترتیب، مقایسه و بررسی این آمار اکنون بیانگر آن است که همدان نیازمند اماکن اقامتی ارزان قیمت است و مسافران ورودی به استان مایل هستند در اماکنی که قیمت پایین تری را دارند اسکان بگیرند پس می طلبد برنامه ریزان سفر، سرمایه گذاران و ارائه دهندگان خدمات به گردشگران در استان همدان بر بالا بردن کیفیت ارائه خدمات در منازل با مجوز استیجاری مدارس و حتی ایجاد هتل های ارزان قیمت تمرکز کنند چرا که به این واسطه خواهند توانست هم برای استان درآمدزایی در برابر اقامت گردشگر ایجاد کنند و هم آنکه از برپا شدن چادرهای مسافرتی در خیابان ها و میادین شهر در فصل های خوش آب و هوا ممانعت ورزند.
چه بسا با مدیریت اسکان و اقامت گردشگران در مراکزی با قیمت های مناسب بتوان اقتصاد جامعه محلی را بیشتر از ورود گردشگران به تکاپو واداشت.