28 مارس 2024 - 23:30

چرا چمدانی پر از سوغاتی تنها ره آورد برخی گردشگران از سفر است؟

3 آوریل 2016 - 08:00 dsfr.ir/en7f1

چرا چمدانی پر از سوغاتی تنها ره آورد برخی گردشگران از سفر است؟
incatrail.info
بازارچه های محلی صنایع دستی پرو؛ شهرک پیزاک

با حفظ اصالت خرید در سفر می توان ارزشی معنوی به فرآیند خرید بخشید و آن را به تجربه ای منحصر به فرد مبدل ساخت.

نمی شود مسافر باشی و در طول سفر فکر خرید به سرت نزند. نه فقط در طول سفر حتی پیش تر از آن، زمانی که در حال برنامه ریزی سفر هستیم. خرید کردن برای برخی به انگیزه اصلی برای سفر تبدیل شده و برای بسیاری یکی از اصلی ترین فعالیت هایی است که در مقصد به آن می پردازند. این روزها علاقه گردشگران به خرید و تاثیرات اقتصادی باور نکردنی آن بر مقصد، به اندازه ای است که مقصدهای گوناگون در دنیا برای میزبانی از گردشگران کشورهایی چون چین، آلمان و آمریکا که در زمره ولخرج ترین مسافران دنیا قرار دارند سر و دست می شکنند.

بی گمان وقتی از برنامه ریزی سفر برای گردشگران چینی به ایران سخن می گوییم حتما گوشه چشمی به این خصوصیت بارز مسافران چینی داریم. خرید کردن در مقصدهای گردشگری یکی از اصلی ترین راه های توزیع مستقیم و غیر مستقیم درآمد میان گروه های مختلف جامعه میزبان است. برای بسیاری از مقصدهای در حال توسعه خرید گردشگران از بازارهای محلی تنها راه مقابله با نشت اقتصادی گسترده ای است که به واسطه حضور تورگردانان و گردانندگان غیر بومی گردشگری منطقه اتفاق می افتد.

با گسترش گردشگری، ویترین های رنگارنگ فروشگاه ها، مخاطبان بین المللی پیدا می کنند و خرید کردن به یکی از اجزای جدایی ناپذیر زنجیره ارزش گردشگری بدل می شد. این بخش مهم و اثرگذار می تواند کل تجربه گردشگران از سفر را تحت تاثیر خود قرار دهد و ملاک انتخاب یک مقصد باشد. عرضه کنندگان خدمات و محصولات گردشگری با علم به این موضوع کوشیده اند تا با خلق یک تجربه خرید منحصربفرد برای مقصد خود ارزش افزوده ایجاد نمایند و از این طریق حتی جایگاهی نو در ذهن گردشگران بیایند.

تجربه خرید برای برخی گردشگران به اندازه ای لذت بخش است که محور تمام فعالیت های آن ها در سفر می شود؛ یک تجربه خرید عالی در حراج های کریسمس آلمان، خرید یکی از یابودهای فرانسه در حال قدم زدن در شانزلیزه، یا خرید مجسمه های کوچک گچی از معبدی در مالزی و بسیاری از خریدهای ریز و درشت دیگر که خیلی زود قرار است به یادگاری های شما از سفرتان تبدیل شوند. شاید به همین خاطر است که در کنار بسیاری از سایت ها، موزه ها و آثار دیدنی، فروشگاهی نیز برای خرید سوغاتی وجود دارد. بر همین اساس گردشگری خرید، خود به عنوان شاخه ای مستقل از گردشگری که اتفاقاً هواداران بسیاری نیز در بین گردشگران دارد مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.

در یک تعریف ساده هر سفری که نیت و انگیزه اصلی آن خرید کردن باشد، گردشگری خرید محسوب می شود. شاید تا چند دهه پیش کمی دور از ذهن بود که خرید به عنوان شاخه ای مستقل از گردشگری مورد توجه قرار گیرد، اما این روزها با علاقه فزاینده گردشگران به خرید کردن و سرمایه گذاری مقصدها بر روی این موضوع دیگر نمی توان از پرداختن به این مقوله بطور مستقل چشم پوشید. اما واقعاً انگیزه گردشگرانی که در طول مدت سفر به خرید می پردازند چیست؟ چرا الگوهای خرید گردشگران از کشورهای مختلف تا این اندازه از یکدیگر متفاوت است؟

برخی معتقدند گردشگران سوغاتی می خرند تا تجربه سفر را ملموس و ماندنی نمایند. خرید سوغاتی برای این دسته از گردشگران به مثابه ثبت لحظه است، خرید یک مجسمه برج ایفل تا ابد خاطرات شیرین سفر به فرانسه را برای آنان زنده نگاه می دارد. برخی دیگر از خرید در سفر برای کنار هم قرار دادن تکه های گوناگون میراث فرهنگی بشر که در سراسر دنیا و در میان اقوام و ملل گوناگون پراکنده است استفاده می کنند؛ خریدن یک شال کشمیر سراسر رنگ و زیبایی، داشتن فرشی از هنر کویر نشینان ایران و هزار هنر و صنعت دیگر که هر کدام شان با خود ناشنیده های بسیاری از تاریخ و فرهنگ مردم شان دارند. هر دو گروه از این گردشگران اصالت خرید در سفر را حفظ می نمایند. این افراد با انتخاب های خود به کل فرآیند خرید ارزشی معنوی نیز می افزایند و آن را به تجربه ای منحصر بفرد تبدیل می نمایند. اغلب گردشگرانی که به ایران وارد می شوند در این گروه جای می گیرند، افرادی که به دنبال هنر و صنایع دستی ایرانی می گردند، چیزی که مختص به ایران است.

اما در مقابل گروه دیگری قرار دارند که در کنار خرید سوغاتی های هنری کوچک بومی و محلی، برای خرید اجناس و کالاهایی که در کشور خودشان نیز به آن ها دسترسی دارند وقت، انرژی و پول زیادی هزینه می کنند. اغلب گردشگران ایرانی در این گروه قرار می گیرند. شاید بسیاری از این گردشگران در وهله اول تنها به نیت خرید به گشت شهری نیامده باشند اما به محض رسیدن به مجموعه ای از فروشگاه های رنگ به رنگ تسلیم می شوند و حتی گاهی تمام زمان بازدید از مکان های دیدنی را در آن روز به خصوص به خرید اختصاص می دهند.

بسیاری از این افراد در هنگام تخصیص زمان محدود خود به فعالیت های گوناگون در سفر، تعادل را رعایت نمی کنند و کفه ترازو را به سمت خرید سنگین می نمایند. گاه علاقه به خرید به اندازه ای است که اجناس و وسایلی که گردشگران با خود در چمدان دارند بسیار بیش تر از آموخته ها و دانشی است که باید از یک سفر در ذهن داشته باشند. اگرچه که در نهایت آنچه رضایت افراد از سفر را رقم می زند پرداختن به همان اموری است که مطلوب آن ها است اما گاهی برخی از این خواسته ها با قدری آگاهی تغییر می یابد.

قطعا عوامل زیادی وجود دارد که گردشگران را به خریدهای این چنینی در مقصد سوق می دهد. شاید هم بد نباشد که با افزایش میزان خرید خود در برخی از مقصدها اثر اقتصادی حضور خود در آن مقصد را به ویژه برای جامعه محلی بیشتر نماییم. اما آنچه نباید بر هم بخورد تعادل است. قطعاً ایجاد تعادلی از سر آگاهی، رضایت و مطلوبیتی دو چندان ایجاد می نماید و به ما اجازه می دهد تا فارغ از تبلیغات و زرق و برق دلفریب فروشگاه ها، قدری بیشتر از کشورها و شهرهایی که به آن ها سفر می کنیم بهره مند شویم.

1