28 مارس 2024 - 22:36
رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی:

هتلداری مشهد با استانداردهای روز دنیا فاصله دارد

1 آوریل 2016 - 17:30 dsfr.ir/qc9sq

هتلداری مشهد با استانداردهای روز دنیا فاصله دارد
ایرنا
المان شهری ننه سرما در مشهد

امسال میانگین اشغال هتل ها برای ایام عید نوروز در مشهد مقدس کمتر از 70 درصد بوده است.

"رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی"

هتلداری و بخش اقامت یکی از حوزه‎های مهم در تقویت گردشگری است که مشهد در این مقوله ظرفیت بسیار زیادی دارد، وجود بیش از 200 هتل در این شهر و در دست بودن ساخت بیش از 200 هتل دیگر نشان از اهمیت این حوزه دارد. همچنین بیشتر سبد هزینه فردی که به سفر می رود شامل اسکان می شود که خود این موضوع نیز اهمیت حوزه های اقامتی در مشهد را افزایش می دهد

گفت و گوی زیر با محمد قانعی رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی درباره وضعیت هتلداری مشهد صورت گرفته است.

مهم ترین موضوعات مطرح شده در گفت و گوی رئیس اتحادیه هتلداران خراسان رضوی به شرح زیر است:

  1. در وضعیت عادی چیزی حدود 50 هزار نفر ظرفیت هتل های شهر مشهد است که امکان افزایش آن به 75 هزار نفر برای اوضاع بحرانی وجود دارد.
  2. با توجه به مهار تورم و وضعیت اقتصادی موجود و رکود افزایش امسال افزایش نرخی برای خدمات هتل های مشهد در نظر گرفته نشده است.
  3. میانگین سنی هتل ها در مشهد کمتر از 6 سال است.
  4. در مجموع حدود 150 هزار میلیارد تومان در بخش هتلداری مشهد سرمایه گذاری شده است.
  5. امسال میانگین اشغال هتل ها برای ایام عید نوروز در مشهد کمتر از 70 درصد بوده است.
  6. گردشگری در مشهد تک محصولی است که باید آن را به ابعاد دیگر این صنعت نیز تسری داد به عنوان مثال زیرساخت های مناسبی در بخش گردشگری طبیعت، سلامت، سیاحتی و دیگر مواردی از این دست در مشهد وجود دارد که باید تقویت آن ها در دستور کار قرار بگیرد.
  7. هم اکنون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی دچار یک سری امور روزمره شده که از برنامه ریزی، سیاست گذاری و اقدامات کلان در حوزه گردشگری استان غافل شده است.
  8. برنامه ریزی برای علاقه مندی قشر جوان به ماندگاری در مشهد یکی از الزامات تقویت گردشگری در این شهر است.
  9. صنعت هتلداری در مشهد از استانداردهای روز دنیا فاصله دارد.
  10. تعلق مالیات بر ارزش افزوده به صنف هتلداران با سیاست های این بخش برای افزایش رفاه حال مسافر مغایرت دارد.
  11. ورود آموزش و پرورش به امر اسکان زائران نوعی دخالت در امر واحدهای اقامتی بوده و درست به مثابه این است که یک هتل واحد خود را تبدیل به مدرسه کند.
  12. سال گذشته بیش از 10 هزار کلاس درس در مشهد برای امر اسکان در نظر گرفته شده بود.
  • جناب قانعی به عنوان سوال نخست، اطلاعاتی در مورد وضعیت صنف هتلداران و مهم ترین مسائل و دغدغه های این صنف در خراسان رضوی ارائه کنید.

اتحادیه هتلداران خراسان رضوی بر اساس قانون نظام صنفی شکل گرفته و براساس شرح وظایفی که قانون برای آن ها تعیین کرده، کنترل خدمات و کیفیت، نظارت بر اقدامات از جمله اموری است که باید توسط این تشکیلات به انجام برسد و در مورد این صنف بخش نرخگذاری اهمیت بسیار زیادی دارد.

ساخت و ساز هتل در مشهد طی 10 سال اخیر، 2.5 برابر شده و 130 هتل در همین بازه به تعداد آن ها اضافه شده، هم اکنون 200 هتل در خراسان رضوی دایر است که از این تعداد، 12 هتل در سایر شهرهای استان بوده و شامل 2 درصد ظرفیت اقامت خراسان رضوی می شود.

به تناسب نیازهایی که زائران در مشهد دارند، خدمات رسانی هتل ها در مشهد در رتبه های یک تا 5 ستاره تقسیم شده که بیشترین تعداد آن ها را هتل 3 ستاره و پس از آن هتل های 2 و یک ستاره هستند و کم ترین تعداد هتل ها در شهر مشهد دارای رتبه های 4 و 5 ستاره هستند.

در وضعیت عادی چیزی حدود 50 هزار نفر ظرفیت هتل های مشهد است که امکان افزایش آن به 75 هزار نفر برای اوضاع بحرانی وجود دارد.

با توجه به وضعیت موجود پیش بینی شده که بازرسی هایی در 4 شکل دوره ای، موردی، سرزده و غیرمحسوس در این اتحادیه به انجام برسد که نتایج آن در جمع بندی شده و اقدامات لازم برای پیگیری تخلفات صورت می گیرد.

  • رسیدگی به شکایات نیز گویا در هتل های مشهد به طرز خاصی صورت می گیرد.

بله، برای رسیدگی به شکایات در هتل های مشهد مدل ویژه ای اجرا می شود، اعتقاد بر این است مسافری که برای 2 یا 3 روز به مشهد سفر می کند رسیدگی به مشکلاتش در مورد اسکان باید ظرف مدت کوتاهی انجام شود لذا شکایات واصله بلافاصله در کمتر از 15 دقیقه رسیدگی شده و اجازه ابطال وقت زائر داده نمی شود.

  • در ایام نوروز افزایش قیمت خاصی در هتل های مشهد صورت گرفت؟

امسال با توجه به اینکه تورم تا حدودی مهار شده و علاوه بر این وجود مسائل اقتصادی و موضوعات مربوط به رکود در بخش نرخ گذاری هتل ها به ویژه برای ایام نوروز افزایشی در نظر گرفته نشده و مضاف بر این برای هفته دوم ایام نوروز نیز حدود 20 درصد تخفیف در نظر گرفته شد.

باید در نظر داشت که مشهد تقریبا تنها شهری است که در آن موضوع استانداردسازی هتل ها با جدیت بسیار زیادی پیگیری می شود و همه هتل ها در حال طی فرآیند استانداردسازی واحدهای اقامتی خود هستند این در حالی است که در این شهر میانگین سنی هتل ها زیر 6 سال بوده که در سایر شهرها این شاخص به بالای 25 سال رسیده است.

کیفیت خدماتی که در بخش هتلداری در مشهد به افراد ارائه می شود بسیار بالاتر از سایر شهرها است به گونه ای که می توان گفت که خدمات هتل 3 ستاره در مشهد با هتلی 4 ستاره در تهران برابری می کند و این در حالی است که نرخ هتل های این شهر در مقایسه با سایر شهرهای کشور 30 درصد کمتر است.

همچنین باید گفت که در بخش هتلداری مشهد به مقوله آموزش با دیدی بسیار جدی نگاه شده که در مقایسه با سایر شهرهای کشور مشهد در این عرصه پیشتاز است.

  • میزان سرمایه گذاری که در حوزه هتلداری در مشهد انجام شده چقدر است؟

به طور متوسط در هر هتل شهر مشهد حدود 75 میلیارد تومان سرمایه گذاری شده که البته برخی از هتل ها بیش از 1500 میلیارد تومان سرمایه گذاری داشته اند که در مجموع حدود 150 هزار ملیارد تومان در این بخش سرمایه گذاری شده است.

  • از دیدگاه شما چه میزان از موضوع ماندگاری زائر در مشهد به خدماتی که افراد از واحدهای اقامتی دارند باز می گردد و در این حوزه اقدامات شما چه بوده است؟

هم اکنون در بخش اسکان در مشهد هیچ مشکلی وجود ندارد و در همین امسال میانگین اشغال هتل ها برای ایام عید نوروز کمتر از 70 درصد بوده که این میزان در کل سال 94 به کمتر از 50 درصد و حدود 48 درصد کاهش پیدا می کند و علاوه بر این 200 هتل دیگر در دست ساخت داریم که همانطور که در بالا گفته شد کیفیت مناسبی در ارائه خدمات دارند.

  • رکود موجود چه تأثیری بر وضعیت بخش هتلداری در مشهد داشته است؟

تأثیر آن بسیار چشمگیر است در واقع در ایامی مانند عید نوروز باید تمام ظرفیت هتل ها اشغال شود اما شاهد این بودیم که این اتفاق نیفتاد که بخش زیادی از آن به علت رکود و وضعیت اقتصادی مردم است.

همچنین مشکلات مالی موجود در دولت نیز سبب شده که خدمات دهی بخش رفاهی نهادهای دولتی کاهش یافته و در نتیجه سفرهایی که این بخش ها برای کارمندان خود در نظر می گیرند نیز کاهش داشته باشد که به همین علت بخشی از ظرفیت هتل ها که معمولا به این بخش اختصاص می یافت خالی از اشغال باقی مانده است.

میانگین هزینه کرد هر فرد در شهر مشهد در طول یک روز برای سال 94 حدود 115 هزار تومان بوده که برای حدود 30 میلیون نفر با 2.5 تا 3 روز اقامت مجموع بسیار قابل توجه است که باید به نوع گردش آن توجه ویژه داشت تا بتوان بای ارتقا اقتصاد این شهر اقداماتی را ساماندهی کرد.

  • یکی از مشکلاتی که در بخش گردشگری شهر مشهد ذکر می شود این است که زائران بارگاه حضرت ثامن الحجج بیشتر به قصد زیارت وارد این شهر شده و هزینه های آنها در بخش های دیگر گردشگری بسیار پایین است و علاوه بر اینکه تعداد زیادی از این افراد را طبقه های متوسط اجتماع تشکیل می دهند که گردش مالی آنها در حد بسیار پایینی است این موضوع را چگونه تحلیل می کنید؟

در یک تحلیل معنوی باید گفت بیشتر افرادی که وارد شهر مشهد می شوند در واقع افرادی هستند که قصد دارند از امام مهربانی ها به تعبیری عامیانه چیزی دریافت کرده و مشکلات خود را به این شهر می آورند و تعداد زیادی از این جامعه از اقشار متوسط به پایین هستند که نمی توان از آنها انتظار داشت هزینه زیادی را برای سفر به مشهد اختصاص دهند.

در بخش هتلداری ظرفیت به تناسب افراد تقسیم شده و همانطور گفته شد بیشترین تعداد هتل ها رتبه 3 ستاره داشته و کمترین آنها 4 و یا 5 ستاره هستند در شهر مشهد 24 هتل 4 ستاره و 7 هتل 5 ستاره دایر هستند که به افراد مختلف ارائه خدمات می کنند این در حالی است که تعداد هتل آپارتمان ها و مهمان سراها بسیار بیشتر از تعداد هتل ها است که معمولا خدمات آنها در سطح متوسط تری است.

هتل های 4 یا 5 ستاره در مشهد معمولاً اشغال کمتری نسبت به سایر هتل ها دارند و اکثر آنها به صورت متوسط کمتر از 50 درصد ظرفیت خود مهمان پذیرش می کنند که در این بخش نیاز به فرهنگ سازی وجود دارد به این معنی که باید تبلیغاتی انجام شود تا این باور را در افرادی که می توانند برای گردش مالی زائران مؤثرتر باشند علاوه بر خیل زیاد عاشقان امام رضا (ع) از خدمات مورد نیاز خود به ویژه در بخش اسکان بهره مند شوند.

علاوه بر این تعداد زیادی که به شهرهایی از جمله اصفهان، کیش و یا مناطق شمالی کشور سفر می کنند چون برای تفریح به آنجا سفر می کنند آمادگی بیشتری برای هزینه بالاتر دارند که این وضعیت در مشهد وجود ندارد در واقع قصد اصلی افرادی که به مشهد سفر می کنند تنها زیارت است، در حالیکه این شهر ظرفیت زیادی برای جذب گردشگر در بخش های دیگر را هم دارد.

در واقع باید در نظر داشت که عمده خدمات شهر مشهد بر مبنای زیارت شکل گرفته و به شاخصه های دیگر آن توجهی نشده است به عبارت دیگر گردشگری در مشهد تک محصولی است که باید آن را به ابعاد دیگر این صنعت نیز تسری داد به عنوان مثال زیرساخت های مناسبی در بخش گردشگری طبیعت، سلامت، سیاحتی و دیگر مواردی از این دست در مشهد وجود دارد که باید تقویت آنها در دستور کار قرار بگیرد.

  • به تقویت حوزه گردشگری سلامت اشاره داشتید آیا با مراکز مربوط به این بخش تعاملاتی داشته اید؟

در کارگروه گردشگری سلامت استان اتحادیه هتلداران نیز عضو بوده و با مراجع آن در ارتباط است اما باید در نظر داشت که متولی اصلی این بخش اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی است که باید برای این موارد بسترسازی و فرهنگ سازی لازم را داشته باشد و شبکه ای ایجاد کند که در ادامه بخش خصوصی بتواند فعالیت های خود را در این بخش شکل دهد.

متأسفانه هم اکنون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی دچار یک سری امور روزمره شده که از برنامه ریزی، سیاست گذاری و اقدامات کلان در حوزه گردشگری استان غافل شده است.

اعتقاد بنده بر این است که این نهاد باید امور را به بخش خصوصی واگذار کند و تنها در بخش نظارت و سیاست گذاری در حد کلان اقداماتی انجام دهد تا بتوان اقدامات بهتری را در بخش گردشگری به ویژه در شهر مشهد صورت داد.

در کنار این موضوع در مشهد به لحاظ وضعیت حاکم بسیاری از ظرفیت های موجود بلا استفاده مانده در نظر بگیرید که تعداد زیادی از آمفی تئاترهای هتل های این شهر در بیشتر ایام سال خالی بوده و از آنها بهره برداری نمی شود که می توان از امکانات آنها به خوبی برای موضوعات فرهنگی استفاده کرد به عنوان مثال با برپایی تئاترهای مناسب و یا موسیقی های محلی علاوه بر اینکه برای اعتلا و شناساندن فرهنگ خراسانی به زائران اقداماتی انجام می شود می توان جذابیت این شهر را برای زائران در راستای افزایش ماندگاری آن ها بالا برد.

به بیان واضح باید اقداماتی در این شهر صورت گیرد تا قشر جوان را به ماندگاری در مشهد با استفاده از تمام ظرفیت های موجود علاقه مند کرد و این باور را در آحاد جامعه ایرانی نهادینه کرد که در این شهر علاوه بر زیارت که هدف اصلی از سفر به مشهد است می توانند از خدمات فرهنگی، تفریحی و سیاحتی نیز استفاده کنند.

در جلساتی که به کرات با مسئولان سازمان های گردشگری جهانی نیز برگزار شده موضوع تک بعدی بودن مقوله گردشگری در مشهد به عنوان یک آسیب شناسایی شده و می توان با تقویت بخش های دیگر از جمله گردشگری تجارت و اقتصادی، سلامت و دیگر مواردی که در بالا ذکر شد می توان این آسیب را برطرف کرد.

تعداد زیادی از شهرهای کشورهای پیشرفته و یا حتی در داخل کشور تبلیغات زیادی برای جذب گردشگر و توسعه آن انجام می دهند که در مشهد این مشکل در واقع حل شده بوده و به لطف بارگاه منور رضوی عده زیادی از زائران به این شهر سرازیر می شوند که متأسفانه از این نعمت به درستی بهره برداری نمی شود در حالی که این عده کثیر می توانند به اقتصاد مردم این خطه بسیار کمک کرده و بسیاری از مشکلات موجود در این بخش را رفع کنند.

  • اقداماتی که در اتحادیه هتلداران خراسان رضوی برای افزایش سفر به مشهد و میزان ماندگاری زائران در حال انجام است چه هستند؟

یکی از این اقدامات اجرای طرح مبدأ به مبدأ است که در آن سعی شده برای مهمانان برنامه ریزی شود تا آن ها را از شهر خود به مشهد آورده و دوباره باز گردانند. همچنین برنامه ریزی هایی برای افزایش تورهای گروهی به مشهد نیز در دست انجام است که بتوان میزان سفر و ماندگاری افراد در مشهد را افزایش داد.

  • از میزان سرمایه گذاری در بخش هتلداری مشهد چه مقدار آن مربوط به افراد خارجی است؟

به طور مستقیم سرمایه گذاری خارجی در این بخش وجود ندارد در واقع به جز چند مورد بسیار محدود که از سابق بر این به صورت سنتی سرمایه گذار خارجی جذب این حوزه شده ورود زیادی در این بخش وجود نداشته است.

  • به نظر شما ظرفیت این بخش برای ورود سرمایه گذار خارجی به چه میزان است؟

اخیرا تعدادی از برندهای معروف هتلداری در دنیا به سمت مشهد گرایش داشته اند اما این تعداد در دست بررسی و مذاکره هستند و باید دید فعالیت های این بخش تا چه حد قابلیت اجرایی شدن دارد. اما باید در نظر گرفت که قطعا صنعت هتلداری در مشهد از استانداردهای روز دنیا فاصله دارد و همانگونه که ورود فناوری های روز دنیا در صنایعی از جمله خودروسازی می تواند بسیار مؤثر باشد در این بخش نز تأثیر زیادی به همراه دارد باید قبول کرد که در چندین سال اخیر بخش هتلداری در مشهد از استانداردهای روز دنیا فاصله گرفته و ورود توریست خارجی نیز در این شهر محدود بوده و در این زمینه هنوز جای کار بسیار زیادی وجود دارد که باید به آن اهتمام داشت.

  • برای تأسیس رشته هتلداری در دانشگاه های خراسان رضوی چه اقدامی انجام شده است؟

اخیرا چند برند هتلداری برای موضوع آموزش نیز ورود پیدا کرده و این افراد شروع به مطالعه برای توسعه صنعت گردشگری در ایران و به ویژه شهر مشهد داشته اند که امید می رود به زودی اقدامات آموزشی خود را آغاز کنند.رشته هتلداری نیز در برخی از دانشگاه های شهر مشهد تدریس می شود اما آموزش های آنها به روز نبوده و باید با دانش روز دنیا تطابق داده شوند.

  • وضعیت پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در صنف شما به چه صورت است و چه مشکلاتی در این حوزه برای هتلداران در خراسان رضوی وجود دارد؟

اعضای صنف هتلداران جزو نخستین گروه های مشاغل بودند که مکلف به پرداخت این وجه به دولت شدند و تلاش های زیادی شد که با توجه به خدماتی بودن این صنف این نوع از مالیات به صاحبان واحدهای اقامتی تعلق نگیرد در واقع تعلق مالیات بر ارزش افزوده به هتلداران با سیاست های در نظر گرفته شده که به این بخش بین 50 تا 100 درصد معافیت مالیاتی برای افزایش رفاه گردشگر تعلق می گیرد منافات دارد. در همین راستا اتحادیه هتلداران کشوری در این بخش ورود داشته و موضوع آن در دست اقدام و بررسی است.

  • موضوعاتی در مورد مشکلات هتلداران در بخش وجوه اشتراکات و عوارض شهرداری بیان شده لطفا در مورد آنها قدری توضیح دهید.

شهرداری برای اخذ عوارض از هتلدارن در شهر مشهد به راه های مختلفی متوسل شده نخستین مشکل در مورد عوارض برای تابلوهای نصب شده بر سردر هتل ها بود؛ طبق آیین نامه معماری و ساخت هتل در اداره گردشگری هتلداران ملزم به این هستند که با توجه به درجه بندی هتل خود تابلوی مناسب داشته باشند که برخی از اوقات هزینه دریافت شده توسط شهرداری برای نصب این تابلوها به حدود 400 میلیون تومان در سال می رسید که این مشکل از طریق دیوان عدالت اداری پیگیری و این مصوبه ابطال شده است.

اخیرا نیز مشکلاتی با شهرداری در حوزه حمل و دفع پسماند به وجود آمده که هزینه آن افزایش پیدا کرده علاوه بر این شهرداری عوارض کسب و پیشه را برای هتلداران مطرح کرده که همه اینها در کنار هم هزینه صاحبان آن ها را افزایش داده و در نتیجه زائر آسیب می بیند.

  • در مورد موضوع خانه مسافرها و مشکلاتی را که در شهر مشهد ایجاد کرده اند توضیحاتی ارائه دهید همچنین ورود نهادهایی از جمله آموزش و پرورش به امر اسکان را چگونه تحلیل می کنید؟

خانه مسافر بر اساس یک نوع نیاز در سال های گذشته شکل گرفته است زمانی در مشهد با مشکل کمبود محل اقامت برای زائران مواجه بودیم که در آن موقعیت برای اسکان افراد از خانه مسافرها استفاده می شد اما پس از آن دوران رونق هتل سازی به وجود آمده و این نیاز برطرف شد اما عده ای همچنان از موقعیت استفاده کرده و واحدهای آپارتمانی مسکونی خود را به شکل خانه مسافر درآوردند در مشهد نیز این موضوع با جدیت بخش های مختلف مورد مخالفت قرار گرفت اما سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هنوز هنوز به وجود آنها اصرار دارد.

این دسته از واحدها علاوه بر اینکه وجوهات قانونی از جمله بیمه، مالیات و دیگر مواردی از این دست را پرداخت نمی کنند استانداردها و نظارت های لازم بر آن ها اعمال نشده و بسیاری از موارد مهم از جمله موضوعات مربوط به عفت عمومی و بهداشت در آنها قابل کنترل نیست.

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سطح کشوری در حال مطالعه است که کدام شهرها به این خانه مسافرها نیاز دارند که در مشهد اعلام بی نیازی از حضور آنها شده است امید می رود در پی این اقدام مشهد از فعالیت آن ها مستثنی شود. همچنین فعالیت آموزش و پرورش به امر اسکان زائران بسیار رشد پیدا کرده هم اکنون این نهاد کلاس های مدارس را تجهیز کرده و در آنها یخچال، تلویزیون، اجاق گاز و دیگر لوازم را قرار داده و بابت هر کلاس بین هر شب 15 هزار تومان تا 80 هزار تومان از مردم وجه دریافت می کند که در واقع این اقدام نوعی دخالت در امر واحدهای اقامتی است و درست به مثابه این است که یک هتل واحد خود را تبدیل به مدرسه کند.

سال گذشته بیش از 10 هزار کلاس درس در مشهد برای امر اسکان در نظر گرفته شده بود که واقعا نیازی به آن ها در این شهر وجود ندارد و تنها سبب از بین رفتن اشغال واحدهایی می شود که برای آن ها سرمایه گذاری سنگین شده است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری تسنیم » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1