23 آوریل 2024 - 11:25

توسعه طبیعت و محیط زیست یکی از شاخص های مهم شکوفایی شهری است

15 مارس 2016 - 10:00 dsfr.ir/sc677

معصومه ابتکار و کیم برلی بیلمز نماینده طرح شکوفایی شهری

طبیعت منجر به کاهش نابسامانی ها و آسیب های اجتماعی می شود و از این رو حفظ و توسعه طبیعت و محیط زیست یکی از شاخص های مهم شکوفایی شهری است.

"معصومه ابتکار"

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)، در مراسمی با حضور نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، استاندار، شهردار، رئیس و اعضای شورای شهر قزوین، لوح و نشان برنامه جهانی شکوفایی شهری به «معصومه ابتکار» معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برای انتخاب شهر قزوین به عنوان پایلوت جهانی اهداء شد.

معصومه ابتکار در این جلسه با اشاره به افزایش روزافزون شهرنشینی در جهان و ایران، گفت: مطابق آمارهای موجود بیش از 70 درصد جمعیت ایران در شهرها و حاشیه شهرها ساکن هستند. همین امر منجر به افزایش توجه و اهمیت به مدیریت شهری در سطح جهان شده و برنامه ها و اقداماتی همچون طرح شکوفایی شهری از سوی سازمان ملل متحد را در دستور کار قرار داده است.

معاون رئیس جمهوری ضمن تاکید بر نقش مهم اجرای صحیح چنین برنامه هایی در بهبود فضای شهری و زندگی شهری، تصریح کرد: شهرها باید تمامی کارکردهای لازم برای زندگی سالم همچون نشاط و سرزندگی، فضای سالم برای فعالیت، استراحت، کار و آموزش، فضایی امن برای بازی کودکان و بهره گرفتن از طبیعت را تامین کنند.

وی با بیان اینکه یکی از آسیب های زندگی شهری فاصله گرفتن مردم از طبیعت است، اظهار کرد: یکی از مهم ترین خدمات طبیعت تسکین و ترمیم دردها و زخم ها است و ارتباط با طبیعت بسیاری از فشار ها را کاهش می دهد و آرامش ایجاد می کند. طبیعت منجر به کاهش نابسامانی ها و آسیب های اجتماعی می شود و از این رو حفظ و توسعه طبیعت و محیط زیست یکی از شاخص های مهم شکوفایی شهری است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اهمیت سال 2015 به دلیل نهایی شدن اهداف توسعه پایدار، گفت: مجامع جهانی همزمان با پایان سال 2015 اهدافی جدید با محوریت توسعه پایدار (تلفیق سه مفهوم اقتصاد، اجتماع و محیط زیست) را جایگزین اهداف هزاره کردند که 17 هدف آن در مجمع عمومی سازمان ملل نهایی و تصویب شد. یکی از محورهای سفر رئیس جمهوری به نیویورک حضور در کنار سران سایر کشورها برای تصویب همین اهداف بود.

ابتکار با بیان اینکه مقام معظم رهبری با بینش دقیق و روشن خود، چارچوب و خط مشی توسعه پایدار ایران را اعلام کردند، خاطرنشان کرد: ابلاغ سیاست های کلی محیط زیست نظام در 15 محور توسط مقام معظم رهبری که یکی از مهم ترین اتفاقات در این حوزه بود هم راستا با اهداف جهانی توسعه پایدار، شکوفایی شهری و ارتقاء سطح کیفیت زندگی مردم است.

معاون رئیس جمهوری جهت گیری مثبت قوای سه گانه نسبت به محیط زیست پس از ابلاغ سیاست های رهبری، افزایش آگاهی مردم در حوزه محیط زیست، حضور موثر شورای شهرها و روستاها، پیگیری سازمان های مردم نهاد که پس از استقرار دولت یازدهم و با توجه به سیاست گذاری های دولت تدبیر و امید برای افزایش کمی و کیفی این سازمان ها، شاهد رشد ویژه آن ها در حوزه محیط زیست بودیم، همچنین دانشگاهیان را از جمله سرمایه ها و ظرفیت های مهم فعالیت در این عرصه دانست و اظهار کرد: همگرایی ایجاد شده در استان قزوین برای اجرای طرح شکوفایی شهری می تواند الگوی برای سایر شهرهای کشور نیز باشد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: آغاز سریع برنامه های اجرایی در این زمینه، همچنین ایجاد فضای هم افزایی بین بخش های مختلف از جمله سرمایه های اجتماعی همچون سمن ها، مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی و فرصت های ایجاد شده برای سرمایه گذاری همچون مدیریت پسماند و آب، بهینه سازی مصرف انرژی که امروز با همت دولت یازدهم زمینه برای سرمایه گذاری در آن ها فراهم شده است، همکاری نمایندگان مجلس شورای اسلامی، استفاده از ظرفیت های بین المللی و سرمایه گذاری های جهانی مانند CPI باید در اولویت قرار گیرد.

وی اشاره ای هم به ظرفیت صندوق ملی محیط زیست و بانک توسعه اسلامی و بانک جهانی در این زمینه داشت و گفت: دوران پساتحریم به واسطه ساز و کارهای ایجاد شده، فرصت بسیار مناسبی برای جذب و افزایش سرمایه گذاری در کشور و ایجاد پشتوانه های لازم برای انجام چنین اقداماتی است.

ابتکار ضمن یادآوری نقش گزارش هایی همچون SOE (گزارش وضعیت محیط زیست در سطح کلان و خرد) در چنین اقداماتی، خاطرنشان کرد: تدوین گزارش وضعیت محیط زیست شهر قزوین یک گام مهم در این زمینه است زیرا یکی از ابعاد مهم کار CPI استفاده از ابزار آماری و تحلیلی برای سنجش مستمر وضعیت شهری است که شاخص های محیط زیستی از ارکان اساسی آن است. از جمله تاثیرات این گزارش ها، حفظ و ارتقاء محیط زیست شهری همچون حفظ باغات شهر قزوین، مقابله با آلودگی هوا و آب و خاک است.

معاون رئیس جمهوری ضمن تاکید بر ضرورت تلفیق دانش سنتی و مدرن در موضوع شکوفایی شهری و برای حل معضلات کنونی به ویژه در شرایطی که ایران با پدیده تغییر اقلیم و اثرات آن رو به رو است، تصریح کرد: ایران برخوردار از دانش سنتی غنی در حوزه حفظ محیط زیست است که سازگار با اقلیم و فرهنگ ملی و مذهبی نیز هست ولی متاسفانه این سبقه و دانش فراموش شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: توافق جهانی در حوزه تغییرات اقلیم برای ایران دارای اهمیت بسیار زیادی است و حتما در برنامه شکوفایی شهری باید نوع سازگاری شهر قزوین با بحث تغییرات اقلیم و آمادگی برای مواجه و انطباق با این پدیده به ویژه در بحث باغات و مدیریت آب مورد توجه قرار گیرد.

«کیم برلی بیلمز» نماینده طرح شکوفایی شهری CPI-MC با مرور روند تصویب برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد (UN HABITAT) در سال 1976 در ونکوور کانادا، گفت: ایران نیز با ارائه گزارش های جدید و مطالبی ارزنده نقشی مهم در این کنفرانس داشت. پیشنهادها و حمایت ایران از برنامه سازمان ملل متحد، منشور سکونت بشری چاپ و رابطه برنامه اسکان بشر و ایران بیشتر و بهتر از قبل شد. بیلمز اشاره ای هم به اهداء جایزه قهرمان زمین به ابتکار در سال 2006 داشت و ادامه داد: همکاری با ابتکار به عنوان یکی از افراد موثر در روند پایداری جهان بسیار ارزشمند است.

نماینده طرح شکوفایی شهری با بیان اینکه طرح شکوفایی شهری یکی از مهم ترین برون دادها و نتایج تیم برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد طی چهار دهه است، گفت: طی روند انتخاب شهر پایلوت جهانی برای اجرای طرح شکوفایی شهری از میان نامزدهای متعددی که برای این موضوع اعلام امادگی کرده بودند توسط بنیاد جهانی رهبران شهری، نامه ای از سوی ابتکار (دبیر طرح شکوفایی شهری) به رئیس اجرایی برنامه اسکان بشر رسید مبنی بر حمایت قوی و گسترده دولت ایران از شهر قزوین برای اجرای پایلوت این طرح و این نامه تاثیر بسیاری زیادی در انتخاب قزوین به عنوان پایلوت جهانی شکوفایی شهری داشت.

بیلمز اشاره ای هم به تلاش ها و اقدامات فریدون همتی استاندار قزوین و مسعود نصرتی شهردار قزوین، همچنین حمایت های سید محمد مجابی معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست داشت و اظهار کرد: تصمیم نهایی دبیرخانه طرح شکوفایی شهری برای انتخاب شهر قزوین به عنوان پایلوت جهانی با جمع بندی همه این شرایط صورت پذیرفت. طرح شکوفایی شهری CPI-MC یک رویکرد نوآورانه در اندازه گیری اقدامات شهری است تا بتواند تحلیلی مناسب و درست از وضعیت فعلی شهرها ارائه دهد. این طرح قادر به تحلیل بسیار جامع شهرها است که می تواند برنامه عملیاتی بهتری برای اداره شهرها ارائه دهد.

نماینده طرح شکوفایی شهری با بیان اینکه 10 مارس، کمیسیون آماری سازمان ملل متحد تمامی شاخص های هدف توسعه پایدار که در مجمع عمومی همزمان با سپتامبر 2015 به تصویب رسیده بود را مورد تایید قرار داد، گفت: این مسئله فرصت بسیار مناسبی برای ارائه طرح شکوفایی شهری به منظور اندازه گیری این شاخص ها و همچنین زمانی ایده آل برای ایران و سایر کشورهای دنیا به منظور حرکت در این مسیر است. بعد از تایید اطلاعات کنونی شهر قزوین توسط کمیته علمی طرح شکوفایی شهری، برنامه جامع عملیاتی برای توسعه پایدار این شهر تدوین و تنظیم می شود.

وی هدف از این اقدام را آموزشی فراگیر در سطح جهان برای مدیریت صحیح شهری دانست و اظهار کرد: می خواهیم به شهرداران جهان بگوییم با ارائه اطلاعات درست از شهرها می توانند برنامه عملیاتی جامع و علمی با تمرکز بر اولویت های شهر خود داشته باشند و با این برنامه منظم و مستمر در مسیر پایداری شهرها گام بردارند.

نماینده طرح شکوفایی شهری اجرای این پروژه پایلوت را فرصتی مناسب برای شهرداری ها در راستای کار با موسسات مالی و بین المللی دانست و خاطرنشان کرد: بنیاد جهانی رهبران شهری امسال میزبان دو کنفرانس بین المللی با همکاری سازمان ملل در مقر ژنو خواهد بود که در کنفرانس نخست برنامه عملیاتی پروژه پایلوت قزوین را ارائه خواهیم کرد که چندین آژانس سازمان ملل نیز در آن همکاری دارند و در کنفرانس دوم نیز تفاهم نامه هایی برای اجرایی کردن این طرح در قزوین به امضاء خواهد رسید.

گفتنی است، حجت الاسلام و المسلمین حسن ابوترابی فرد نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، داوود محمدی نماینده استان قزوین در مجلس شورای اسلامی، حسین پورزرندی مدیرعامل بانک شهر و عضو هیات امنای مجمع جهانی شهرهای اسلامی از جمله حاضران در این جلسه بودند.

1