15 اکتبر 2024 - 05:46

زندگی آزاد شبانه در ماه رمضان

20 ژوئن 2015 - 12:20 dsfr.ir/xy7fy

فقط هفت ساعت برای یک زندگی شبانه بدون دردسر زمان داریم. سانس های ویژه سینما و تئاتر، کافه ها و رستوران های بازِ از افطار تا دَم سحر، فرصت مغتنمی را فراهم می آورند که شاید در کل سال کمتر نصیب شود. این زندگی شبانه مرهون ماه رمضان است. فرصتی که کمتر سازمان متولی به آن توجه نشان داده و یا برای آن برنامه ریزی داشته است.

"نایت لایف" یا زندگی شبانه یکی از بخش های جذاب برای گردشگرانی است که می خواهند با دنیای اغلب شاد مردم کشوری که به آن سفر کرده اند آشنا شوند، زندگی که در شهرهای ایران کمتر شاهد آن هستند. لزوما خواسته آن ها مکان هایی برای خوشگذرانی نیست، بلکه دیدن شهری زنده در شب است. بسیاری از گردشگرانی که به ایران سفر می کنند به این موضوع صراحتا اشاره دارند که شهرهای ایران، زیبارویان خفته در شب هستند.

شاید تنها نقاطی از شهرها که می توان تفریحات شبانه آن هم از نوع غذا خوردن داشت، تفرجگاه هایی مثل "دربند" و "درکه" است که رستوران هایشان تا پاسی از شب باز هستند، جز این اگر قرار بر شبگردی حتا در شهر بزرگی چون تهران باشد، به درِ بسته فروشگاه ها، کافه ها، رستوران ها، سینماها، موزه ها و تئاترها بر می خورید و به نظر می رسد بهترین سرگرمی حال حاضر برای شب، ویراژ دادن با اتومبیل در خیابان های شهر باشد! هرچند نیروی انتظامی نیز به تازگی گشت های ویژه ای برای برخورد با تخلفات حادثه ساز به ویژه در مورد خودروهای لوکس را به اجرا گذاشته است.

«حسن معجونی»، بازیگر و کارگردان تئاتر و سینما می گوید: «ما در تهران زندگی شبانه نداریم و از 12 شب بسیاری از مکان های تفریحی هم بسته می شوند. بنابراین تنها زمانی (بعد از 12 شب) که مجاز است و همه می توانند بیرون باشند ماه رمضان است». او خودش برای ماه رمضان دو اجرای تئاتر دارد.

ماه رمضان می تواند چهره دیگری از شهرهای ایران را به نمایش بگذارد، برای همین سالن های تئاتر اجراهای ویژه ای قبل و بعد از افطار خواهند داشت. سالن های سینما سانس ویژه ایی را به این ماه با نمایش فیلم ها از افطار تا سحر به قیمتی ارزان تر از نرخ معمول اختصاص داده اند و البته رستوران ها و کافه ها که قرار است از افطار تا سحر باز باشند.

پل طبیعت و برج میلاد تهران تا سحر ویژه برنامه خواهند داشت و تفرجگاه های طبیعی نیز خود را برای میزبانی از علاقه مندان به طبیعت و غذا آماده می کنند.

میان این همه جنب و جوش فقط جای گشت های شبانه خالی است که تا سال پیش آژانس های مسافرتی با مشارکت شهرداری اجرا می کردند؛ اما ظاهرا امسال ماه رمضان هنوز کامل از راه نرسیده، این بخش ها را روزه برده است! آژانس ها برخلاف سال گذشته هیچ برنامه گشت شهری ویژه رمضان ندارند. شهرداری تهران که سال پیش شماره 137 را برای اطلاع رسانی از تورهای شهری شبانه ویژه رمضان باز گذاشته بود، تاکنون برنامه ای را برای امسال اعلام نکرده و البته سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هم طبق معمول جایش در برنامه ریزی های مناسبتی برای مردم خالی است.

موزه های کشور هم قرار نیست ساعت کاری خود را تغییر دهند؛ «محمدرضا کارگر»، مدیر اداره کل موزه ها و اموال منقول گفته است: «امسال تمهیداتی برای تغییر زمان بازدید از موزه ها و بناهای تاریخی زیر نظر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در ایام ماه رمضان در نظر گرفته نشده و همان طور که ساعت کار کارمندان تغییر نمی کند، موزه ها نیز از این اصل برخوردارند.» ساعت کار موزه ها از 9 صبح تا 19 است.

البته در این شب های باارزش که بیشتر به عبادت سفارش شده، دفتر بافت تاریخی شهرداری منطقه 12 با همراهی اداره میراث فرهنگی و گردشگری تهران گشت های رایگانی را برای بازدید از تهران قدیم اجرا می کنند. برای شرکت در این تورها که مقصد آن گذر امام زاده یحیی (ع) و مبدأ حرکت آن ایستگاه مترو امام خمینی (ره) تعیین شده، می توان با شماره 33546713 تماس گرفت. ساعت این تورها از 18 تا 21 است.

متاسفانه بسیاری از آیین های ماه رمضان که در شهرهای مختلف و بین اقوام ایران اجرا می شد و معمولا هم با جشن و سرور همراه بود رنگ باخته و از یادها رفته اند، آیین هایی چون بزغندان یا باریگِندان که بین ایرانی ها و ارامنه مشترک بود و جشنی برای نوید دادن فرا رسیدن ماه رمضان بود و یا نقاره زنی و چاووش خوانی که موسیقی رؤیت هلال ماه رمضان بود.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایسنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1