26 آوریل 2024 - 01:19

کشف یک سکونتگاه فصلی با قدمت بیش از پنج هزار سال در اورامان

7 مارس 2016 - 09:50 dsfr.ir/s56i4

کشف یک سکونتگاه فصلی با قدمت بیش از پنج هزار سال در اورامان
hawramanat.com
منطقه کوهستانی در شهرستان سروآباد

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان از کشف سفال های مربوط به اواخر دوره مس و سنگ توسط تیمی از باستان شناسان در منطقه اورامان در کردستان خبر داد.

سید محسن علوی در گفت و گو با ایرنا افزود: تیمی از باستان شناسان در بررسی یک پناهگاه صخره ای در ارتفاعات مشرف به رودخانه سیروان در نزدیکی روستای ناو شهرستان سروآباد، آثاری با قدمت بیش از پنج هزار سال کشف کرده اند.

او گفت: آثار یافت شده شامل مجموعه ای غنی از سفال های شاخص دوره مس و سنگ همراه با ابزارهای سنگی ساخته شده از سنگ چخماق است. سفال های یاد شده شامل قطعاتی از سفال های پوک همراه با پوشش قرمزرنگ بوده که یکی از گونه های سفال شاخص این دوره در زاگرس است. سفال های مشابه پیش از این در شماری از محوطه های باستانی غرب کشور نظیر تپه باستانی و مشهور گودین در کنگاور گزارش شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان نیز گفت: کشف اخیر از نتایج برنامه بررسی و کاوش باستان شناسی منطقه اورامان است که هم اکنون با هدایت دکتر فریدون بیگلری در حال انجام است. او اظهار کرد: این برنامه پژوهشی از اواخر سال گذشته آغاز شده و تاکنون منجر به کشف و کاوش تعداد قابل توجه ای مکان باستانی شده که اطلاعات اندک ما را از پیش از تاریخ و ادوار تاریخی منطقه افزایش داده و امکان بازسازی پیشینه سکونت انسان در منطقه را از پیش از پنجاه هزار سال قبل تا قرون اخیر فراهم آورده است.

سیروان محمدی قصریان، از کارشناسان استان کردستان نیز گفت: این نخستین بار است که در مناطق کوهستانی اورامان آثاری از این دوره که باستان شناسان آن را دوره مس و سنگ جدید می گویند، یافت شده است.

این کارشناس تأکید کرد که کشف یاد شده نشانه تداوم و گسترش استفاده از غارها و پناهگاه های منطقه توسط گله داران در نیمه دوم هزاره چهارم پیش از میلاد است.

سید مرتضی رحمتی از اعضای تیم باستان شناسی نیز گفت: دست ساخته های سنگی شامل سنگ مادر و ابزارهای تراشه ای است که از آن ها جدا شده اند در ساخت این ابزارهای ساده از سنگ چخماق که در دامنه های صخره ای اطراف رودخانه سیروان یافت می شود، استفاده شده است.

وی همچنین اشاره کرد که ساخت ابزار سنگی از تیغه و ریز تیغه که تراش آن نیازمند مهارت بیشتری بوده در روستاهای دوره مس و سنگ رواج داشته است اما در مکان هایی که به طور موقت توسط گله داران استفاده می شد، چنین تولیدات حرفه ای کمتر یافت می شود.

اورامان از مناطق کهن و باستانی ایران زمین محسوب می شود و قدمت آن به بیش از پنج هزار سال قبل بر می گردد این منطقه بین ایران و عراق مشترک است و مردمان آن که به زبان هورامی یا اورامی تکلم می کنند در مناطقی از کردستان عراق و استان های کردستان و کرمانشاه سکونت دارند.

1