26 آوریل 2024 - 01:33

هزینه های زیست محیطی باید در حساب های ملی کشور لحاظ شود

29 فوریه 2016 - 17:30 dsfr.ir/n43uv

هزینه های زیست محیطی باید در حساب های ملی کشور لحاظ شود
مینا رشیدی
مراسم افتتاحیه پانزدهمین نمایشگاه بین المللی محیط ‌زیست

تخریب محیط زیست و آثار و پیامدهای منفی بر منافع طبیعی کشور به عنوان استهلاک و ارزش جایگزینی دارایی های کشور باید لحاظ شود.

ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی در پانزدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست، ضمن ابراز خوشحالی از حضور در مراسم افتتاحیه به اهمیت محیط زیست به عنوان سرمایه ملی در دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: هم اکنون که به موازات رشد و توسعه صنعتی و جمعیتی شاهد تخریب محیط زیست و سرمایه های ملی کشور هستیم باید پیش از هر چیز به تعریف مکانیسم هایی برای حفاظت از آن بپردازیم.

وی ادامه داد: در محاسبه حساب های ملی در کشورهای مختلف باید بر روی دارایی های طبیعی ملت و نسل های آینده کشور ارزش گذاری شود. در این ایده که نخستین بار در دولت یازدهم ایجاد شده است باید در محاسبه GNP یا همان تولید ناخالص ملی هزینه های ناشی از تخریب محیط زیست و آثار جانبی توسعه های اقتصادی بر محیط زیست محاسبه شود.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در حساب های ملی هدف از محاسبه های GNP مقایسه میزان رشد اقتصادی است و در تولید ناخالص ملی باید به طوری دقیق تر استهلاک مربوط به دارایی صرف شده برای تولید لحاظ شود. تخریب محیط زیست و آثار و پیامدهای منفی بر منافع طبیعی کشور نیز به عنوان استهلاک و ارزش جایگزینی دارایی های کشور باید لحاظ شود.

ولی الله سیف ضمن تشکر از معصومه ابتکار برای پافشاری بر ایجاد چنین دیدی بر مسئولان دستگاه های دولتی و با تاکید بر اهمیت توجیه اقتصادی پروژه ها در کنار توجه به وجود ارزش های زیست محیطی گفت: تحقق اقتصاد سبز می تواند مزایای مثبتی نظیر شناسایی ارزش سرمایه های طبیعی و ایجاد حس مسئولیت نسبت به آن ها، کاهش جنگل زدایی و احیای جنگل ها، حمایت از معیشت های روستایی، کاهش روند تضعیف منابع آب، محوریت بر فقرزدایی، اشتغال زایی و برابری اجتماعی، توسعه گردشگری و صنایع و کسب و کارهای کم کربن، افزایش بهره وری در انرژی، جلوگیری از اتلاف انرژی، توسعه صنایع بازیافت و جلوگیری از هدر رفتن انرژی ایجاد کند.

وی در پایان به مهم ترین موضوعات مورد بررسی در اقتصاد سبز اشاره و بیان کرد: توجه به آثار جانبی و هزینه های خارجی، فعالیت های اقتصادی، ارزش گذاری اقتصادی منابع محیط زیستی، تعیین هزینه های ناشی از آلودگی و تخریب محیط زیست، به کارگیری اهرم های سیاست گذاری برای کاهش آلودگی و حفظ محیط زیست از طریق وضع جریمه ها برای آلودگی، سیستم های سپرده بازپرداخت، مالیات سبز و یارانه ها از جمله مهم ترین موضوعات این مفهوم هستند.

رئیس کل بانک مرکزی با ابراز امیدواری خاطرنشان کرد: خوشبختانه در قانون برنامه ششم توسعه بر توجه و ضرورت ارزش های زیست محیطی در حسابداری ملی کشور تاکید شده است و امیدواریم با همکاری سازمان مدیریت و برنامه ریزی، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان استانداردسازی و سایر سازمان ها مکانیسم مورد نظر را در حساب های ملی در نظر بگیریم و ضمانت اجرایی لازم را برابر حفاظت از سرمایه های کشور ایجاد کنیم.

1