با 10 ساله شدن ایرباس A380، این هواپیما به بحران میانسالی دچار شده است؛ شرکت ایرباس اخیرا اعلام کرد که برای این هواپیما، در دو سال گذشته هیچ تقاضایی وجود نداشته است.
ایرباس A380 در سال 2005 نخستین پرواز خود را انجام داد و به عنوان ستاره هواپیمایی قرن بیست و یک مورد ستایش قرار گرفت. این هواپیما با جابجایی 853 مسافر، انحصار چند دهه ای جمبو جت ها (هواپیماهای ابرجثه) را از رقیب دیرینه اش، شرکت بوئینگ، سلب کرد و با در هم آمیختن تجلل و تعداد بالای مسافران، شروعی تازه در سفرهای هواپیمایی ایجاد کرد به گونه ای که ورود این هواپیما به خطوط هوایی، کاهش حجم مسافر در فرودگاه های پرتردد را در پی داشت. با این حال مدیر ارشد اجرایی ایرباس معتقد است "بازار آنچنان که انتظار داشتیم، رشد نکرده است؛ احتمالا ایرباس 10 سال زود از موعد روانه بازار شد."
در همین رابطه ایرباس گروهی از بازاریابان، فروشندگان، مهندسان و طراحان را تشکیل داده تا وجهه جدیدی از ایرباس A380 برای مشتریان کنونی و مشتریانی که در آینده ممکن است خواهان این هواپیما باشند و البته کسانی که می خواهند این هواپیما را دست دوم بخرند، ایجاد کنند. این شرکت اعلام کرد "این گروه، با توسعه و اعمال راه حلی کامل، توانایی ما در پاسخ گویی به گرایشات بازار و نیازهای مشتریان را بالا خواهد برد تا بتوانیم بخش های جدید تجاری را ایجاد کنیم."
عدم موفقیت تجاری این هواپیما، استفاده نادرست از هدف اصلی آن، یعنی جابجایی تعداد بالای مسافران، است؛ زمانی که ایرباس معرفی شد، از آن به واسطه افزایش تعداد مسافرانی که در هر پرواز جابجا می کند به عنوان چاره ای برای خطوط پرحجم و محرکی اقتصادی برای خطوط هوایی یاد می کردند. اما بخشی از فضای وسیع ایرباس با افراط گرایی برخی مسئولان، به کافه، حمام و باجه های خرید معاف از عوارض گمرکی تبدیل و بدین ترتیب ایرباس از یک وسیله حمل و نقل انبوه به یک هواپیمای لوکس و مجلل تبدیل شد.
حال شرکت ایرباس می خواهد مشتریانش تفکری نو از A380 داشته باشند؛ در قسمت اقتصادی هواپیما، به جای 10 صندلی، 11 صندلی تعبیه شده است و البته این شرکت بر حفظ کافه هایی که ایرباس را منحصر به فرد می کند، همچنان اصرار دارد. در واقع ایرباس با افزایش صندلی های استاندارد به 544 عدد، می خواهد مشتریان بیشتری را جذب کند.
طراحی دارای دو کلاس(درجه)
به کمک این طراحی، شرکت هوایی سنگاپور در حال نوسازی 19 فروند ایرباس A380 و جایگزینی صندلی های قدیمی اش با صندلی های درجه دو است. امارات، بزرگ ترین مصرف کننده ایرباس است و 60 فروند هواپیمای این شرکت در خطوط هوایی اش پرواز می کنند؛ این هواپیمایی 80 فروند ایرباس دو طبقه نیز سفارش داده که دو کلاس مختلف در آن طراحی شده و 615 صندلی دارند. با این حال ایرباس تنها 317 درخواست سفارش داشته که این رقم یک سوم 1200 فروند ایرباسی است که برای بیست سال اولیه این هواپیما طراحی شده بود؛ این هواپیما در هیچ یک از خطوط هوایی آمریکا استفاده نمی شود و تنها پنج فروند برای هواپیمایی چین، که در بیست سال آینده بزرگ ترین بازار هوایی جهان را خواهد داشت، سفارش داده شده است.
در مقایسه A350 دو موتوره که شرکت ایرباس در 2006 به بازار معرفی کرد، تاکنون 780 درخواست داشته است. بوئینگ 8-747، آخرین محصول بزرگترین شرکت هواپیما سازی آمریکا، نیز سرنوشتی مشابه ایرباس A380 را تجربه کرد و این مسئله باعث کاهش تولید بوئینگ برای تطبیق با شرایط موجود شد.
در دوران جدید موفقیت ابرهواپیماهای دو موتوره کارآمد ، فروش و بازاریابی هواپیماهای چهار موتوره را به کاری دشوار تبدیل کرده است. هواپیمای عظیم الجثه بوئینگ 777، که با دو عدد از بزرگ ترین موتورهای جت لاینر تجاری جهان پرواز می کند، بازار خوبی بدست آورده اند. حتی با سوخت ارزان هم مسئله هزینه های سوخت پابرجاست و کاهش این هزینه سنگین برای خطوط هوایی از اهمیت زیادی برخوردار است به گونه ای که شرکت ایرباس اعلام کرده است پروژه A380 یک شکست بود به گونه ای که 25 میلیارد دلاری که برای طرح ریزی های آن هزینه شده را جبران نمی کند.
« دنیای سفر » این نوشته را از « skift.com » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.