29 مارس 2024 - 02:54

بیمه پلنگ نهایی شد / جنگل ابر به منطقه حفاظت شده تبدیل می شود

23 فوریه 2016 - 16:10 dsfr.ir/bi9au

بیمه پلنگ نهایی شد / جنگل ابر به منطقه حفاظت شده تبدیل می شود
دریافتی
پلنگ ایرانی

بعد از سال ها به دنبال این هستیم که میزان تصرفات و واگذاری در مناطق چهارگانه مشخص و اقداماتی برای رفع تصرف انجام شود.

"معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست"

معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری این معاونت، با بیان اینکه بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری قوای سه گانه مجموعه فعالیت هایی را در این راستا انجام داده اند،‌ اظهار کرد: سازمان حفاظت محیط زیست نیز کمیته ای را بر همین مبنا تشکیل داده و مبارزه با زمین خواری، کوه خواری و جنگل خواری در مناطق چهارگانه را دنبال می کند. در دفتر زیستگاه ها همچنین ما به دنبال ارتقای سطح کیفی مناطق هستیم؛ به این معنا که سعی می کنیم زمینه های حفاظتی را با امکانات مدرن مثل دوربین و سنسور و ... در کنار مشارکت مردم محلی به عنوان اصلی ترین ذینفعان افزایش دهیم.

فرهاد دبیری درباره موضع سازمان حفاظت محیط زیست درباره قانون تغییر کاربری اراضی که جنجال های فراوانی را نیز به همراه داشته است،‌ گفت: این اصلاحیه اجازه می دهد کسانی که از سال 85 تغییر اراضی را انجام داده اند به رسمیت شناخته شوند از این رو موضع سازمان مخالفت با این اصلاحیه بود. زیرا گرچه این اصلاحیه، مناطق چهارگانه سازمان را در موارد جزئی در بر می گرفت اما از آن جا که این تغییر کاربری عموما در مناطق با ارزش زیستی بالا و یا در حاشیه مناطق رخ می دهد سازمان با آن مخالف است.

آگهی تبدیل ابر به منطقه حفاظت شده هفته آینده منتشر می شود

دبیری در خصوص حوزه های ورود این معاونت در عرصه حیات وحش اظهار کرد: با توجه به گونه گونی گونه های جانوری و گیاهی، تمرکز بر روی گونه های در خطر است که در این زمینه اقداماتی از قبیل بیمه این گونه ها دنبال می شود و تاکنون در زمینه بیمه پلنگ نیز به دستاوردهایی دست یافته ایم.

دبیری با اشاره به اینکه در سال 92 و 93 جلسات شورای عالی محیط زیست برگزار شده است،‌ تصریح کرد: جلسه سال 94 با توجه به تعدد فعالیت های دولت تشکیل نشده اما قرار است پس از نشست شورای عالی سلامت،‌ جلسه شورای عالی محیط زیست تشکیل شود. در جلسه ابتدایی تنها به گزارش های کلی اکتفا شد و در جلسه دوم 5 منطقه به مناطق چهارگانه افزوده شدند که آگهی چهار منطقه منتشر شده و تا هفته آینده نیز آگهی تبدیل ابر به منطقه حفاظت شده منتشر می شود.

موضوع فسیل های بازگردانده شده به ایران از دیگر مباحثی بود که دبیری به آن در این نشست پرداخت و گفت: در سال های 54 و 55 در مراغه فسیل هایی کشف شدند که مربوط به 7 میلیون سال پیش بودند. نمونه استخوان های یافت شده از این سایت نشان دهنده حضور زرافه و کرگدن، فیل و ببر دندان خنجری در این منطقه بود اما از آن جا که امکان مطالعه و تحقیق در این دوره در سطح کافی وجود نداشت بخشی از این فسیل ها به دانشگاه کارولینای شمالی و موزه لس آنجلس فرستاده شدند تا پس از مطالعه به ایران بازگردد اما با وقوع انقلاب بازگشت این محموله به دراز کشید.

وی افزود: در طول این سال ها سازمان محیط زیست دعاوی خود را در این باره دنبال می کرد با این حال به واسطه کثرت پرونده ها، همواره این مساله در حاشیه باقی می ماند تا اینکه در سال گذشته جلسه استماع تشکیل شد و طرف آمریکایی قبول کرد فسیل ها را به ایران برگرداند و محموله فسیل ها پس از گذشت نزدیک به 40 سال به ایران بازگشت. وی درباره محل نگهداری این فسیل ها تصریح کرد: موزه تاریخ طبیعی مخزن هایی را برای نگهداری فسیل ها آماده کرده و در حال حاضر فسیل ها در آن جاسازی و مطالعات روی آن ها انجام می شود.

ماهی سرخ هفت سین رودخانه لار را به خطر می اندازند

اصغر مبارکی نیز در این نشست در ادامه سخنان دبیری درباره فسیل ها گفت: ما مشابه فسیل های بازگردانده شده را در موزه تنوع زیستی داریم که با نمونه های جدید آن ها را به صورت مجموعه ای نمایش دهیم. وی افزود: در حال حاضر این دفتر در حال برنامه ریزی برای کارگاه آموزشی توسط یونپ است که در خرداد ماه و همزمان با روز جهانی تنوع زیستی برگزار می شود.

مبارکی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع گونه های بومی و غیربومی پرداخت و تاکید کرد: در این دفتر برنامه ای برای مقابله با گونه های غیربومی وجود دارد و به جد از مردم نیز می خواهیم از رها کردن گونه های غیربومی در زیستگاه ها جلوگیری کنند.

وی اضافه کرد: ماهی سرخ که خانواده ها برای هفت سین تهیه می کنند گونه ای است که عموما توسط خانواده ها در محیط های طبیعی رهاسازی می شود و مخاطرات جدی را برای گونه های بومی به وجود می آورد که نمونه آن را در رودخانه لار شاهد هستیم. لاک پشت های گوش قرمز و ماهی تیلاپیلا از دیگر مواردی هستند که مشکلات عمده ای را برای گونه های بومی ایجاد کرده اند به گونه ای که تیلاپیلا در تالاب شادگان به عنوان گونه غالب سایر ماهی ها را با معضل مواجه و زیستگاه آن ها به خطر انداخته است.

مبارکی تاکید کرد: تا پایان سال لیست گونه های غیربومی در استان ها تهیه می شود هرچند که حذف آن ها بسیار دشوار است. در کنار این برنامه ما قاچاق گونه های غیربومی را نیز به عنوان یکی از تعهدات خود به صورت جدی دنبال می کنیم. وی از جلوگیری از خرید و فروش سمندر نیز خبر داد و تصریح کرد: با همکاری های صورت گرفته با موزه اتریش درباره مطالعات ژنتیک بر روی گربه سانانی مانند یوز و پلنگ اطلاعاتی درباره جمعیت ها به دست آمده که با آن می توان برنامه های حفاظتی را نیز تدوین کرد.

اجرایی شدن طرح مدیریت 11 منطقه

گشتاسب میگونی نیز در این نشست اظهار کرد: در حال حاضر 11 درصد ایران معادل 17 میلیون هکتار جزو مناطق چهارگانه شناخته شده است هر چند که ما باید تا اجلاس جهانی 2020 سطح مناطق را به 17 درصد در خشکی و 10 درصد برسانیم و همگام با آن به ارتقای سطح کیفی مناطق در سطوح جهانی دست پیدا کنیم.

وی با بیان اینکه طرح های مدیریت مناطق حفاظت شده از سال 93 شروع و از 274 منطقه برای حدود 130 منطقه طرح مدیریت تهیه شده است،‌ تصریح کرد: همچنین در حال حاضر 60 منطقه طرح توجیهی و تفصیلی دارد که از میان آنها برای 11 منطقه نیز برنامه اجرایی آغاز شده است. با اجرای این برنامه ها ضمن بهره برداری پایدار از مناطق مردم می توانند از مزایای آن در بخش گردشگری و سایر موارد بهره مند شوند.

میگونی افزود: تالاب ها از دیگر اکوسیستم های حساس هستند که ما به دنبال حفاظت از آن ها هستیم؛‌ همچنین هر هکتار تالاب،‌ 20 هزار دلار ارزش دارد که اگر رها شوند از بین می رود. از این رو ما تلاش می کنیم برای 24 تالاب بین المللی خود علاوه بر عنوان بین المللی،‌ سطح ملی حفاظتی را دنبال کنیم که در این زمینه نیز 4 طرح مهیا شده است.

وی ادامه داد: در زمینه جنگل ها دفتر زیستگاه ها ورود خوبی داشته و لایحه ای را برای تنفس جنگل ها آماده کرده است و در کنار آن رفع موانع واردات چوب نیز مراحل نهایی خود را می گذارند. معرفی بخشی از هیرکانی به عنوان میراث طبیعی جهانی در یونسکو از دیگر برنامه های ماست ضمن اینکه اعتقاد راسخ داریم ستون حفاظت باید بر دوش مردم باشد و از همکاری مردم در این زمینه استقبال می کنیم.

بیمه پلنگ نهایی شد

تیموری مدیر دفتر شکار و صید نیز در این نشست گفت: یکی از موضوعات مهم در سال 94 اختصاص 8 میلیارد تومان برای شناسایی، پیشگیری و اطفا از حریق بوده که توانسته است میزان آسیب های حریق را 50 درصد نسبت به سنوات گذشته کاهش دهد این در حالی است که تعداد آتش سوزی در سال جاری 260 مورد و در سال 93 این رقم  216 مورد بود.

وی درباره برنامه های این دفتر در موضوع گربه سانان نیز اظهار کرد: از دو سال گذشته برنامه جامع حفاظت از پلنگ ایرانی با مشارکت 60 دانشگاه کشور و 200 تشکل مردمی مدنظر قرار گرفته و دفاتر تخصصی و برنامه های آن تدوین شده است. همچنین هفته گذشته این برنامه به جمع بندی نهایی رسیده و به مدیران استان ها در قالب یک طرح 5 ساله ابلاغ شده است که پایه های آن بر آموزش،‌ پژوهش و حفاظت قرار دارد.

تیموری تصریح کرد: از آن جا که 70 درصد تلفات پلنگ به واسطه سموم و شکار بوده بحث بیمه از مضوعاتی است که در دستور کار قرار گرفته و همزمان با طرح جامع با مدیران بیمه ها مکاتبه صورت گرفته است. در این بیمه که 5 تا 6 میلیارد تومان طی 5 سال در اختیار سازمان قرار دهد مواردی مانند تلفات پلنگ به علل مختلف نظیر تلفات جاده ای و سموم‌، تلف شدن دام توسط پلنگ و کشته و زخمی شدن افراد لحاظ شده است. به این ترتیب اگر شخصی بر اثر حمله پلنگ کشته شود بیمه رقمی معادل 165 میلیون تومان را بابت آن می پردازد.

وی به قرق اختصاصی به عنوان دیگر موضوعات این دفتر اشاره و گفت: 5 قرق اختصاصی در حال حاضر وجود دارد که تکالیف و حقوق آن ها مشخص شده است همچنین کسانی که قرق دار هستند می توانند مجوز شکار ویژه را نیز داشته باشند.

تفاهم نامه با فدراسیون تیراندازی برای آموزش شکارچیان از دیگر موارد مطرح شده از سوی تیموری بود که با بیان آن اظهار کرد: کسانی که مجوز سلاح شکاری دارند در سال 95 تحت آموزش سازمان محیط زیست قرار می گیرند. همچنین ما در سال آینده دو باغ وحش نمونه که دارای استانداردهای لازم باشند را به عنوان باغ وحش نمونه معرفی می کنیم. بازدید از مراکز تکثیر گونه های چهارپا از دیگر برنامه های ماست که موارد غیرفعال را خلع ید خواهیم کرد.

قرارداد 6 گونه در دفتر حیات وحش بسته شد

مجید خرازیان مقدم مدیر دفتر حیات وحش نیز در این نشست به موضوع حیوان آزاری پرداخت و گفت: در بحث حقوق حیوانات سازمان محیط زیست متولی نیست و متاسفانه بحث آن در این سازمان مغفول است. در همین رابطه پیش نویسی در بحث حقوق حیوانات تهیه و تقدیم هیات دولت شده تا در قالب لایحه تقدیم مجلس شود. همچنین در تجمع روز گذشته و در مذاکراتی که با نمایندگان آن ها صورت گرفت چند بند پیشنهادات داده شد تا به پیش نویس ورود کند و بتوانیم در آینده نزدیک قانون و ماده واحده ای در این بحث داشته باشیم.

دبیری در تکمیل سخنان خرازیان اظهار کرد: قوانین و مقررات حفاظت از حیات و حش از سال 46 تا کنون درباره موضوعاتی اعم از صادرات،‌ واردات و ... وجود دارد اما درباره حیواناتی مانند دام متولی دستگاه های دیگر است. گونه سوم به حیوانات خانگی برمی گردند که صاحبان آن باید مراقبت را به عهده داشته و اگر از ناحیه آن ها آسیبی به شخصی برسد صاحبان آن مسئولیت دارند.

وی افزود: ما نگران دسته چهارمی هستیم که بدون سرپرست و صاحب هستند؛ یعنی نه حیوان وحشی است و نه دام و نه حیوان خانگی و بیش از همه در معرض آسیب و آزار قرار دارند. این حیوانات اگر در داخل شهرها باشند به موجب قانون، شهرداری ها‌ مسئولیت ساماندهی آن ها را به عهده دارند. سازمان محیط زیست نیز گرچه حفاظت از حیات وحش را عهده دار است اما ما برای رفع نگرانی، تکلیف این قضیه را مشخص و حیوان آزاری را در این لایحه آورده ایم وحتی اگر صاحب حیوان،‌ به حیوان خود را آزار برساند مشمول این قانون می شود.

خرازیان افزود: هفته آینده و در 13 اسفند روز جهانی حیات وحش است که سومین سال خود را می گذراند. در بیست دسامبر 2013 روز سوم مارس روز تاسیس سایتیس (کنوانسیون منع جهانی تجارت گونه های در معرض خطر) شناخته شد. ما نیز در یکی دو سال گذشته برنامه هایی را داشتیم و امسال نیز به استان ها ابلاغیه زدیم که حول شعار «آینده حیات وحش در دستان ماست» فعالیت های خود را ساماندهی کنند. ضمن اینکه در استان قزوین و با همکاری شهرداری قزوین برنامه ای داریم که در آن از تعدادی از سازمان های مردم نهاد،‌ پیشکسوتان و اساتید تقدیر کنیم.

وی درباره برنامه های پیش روی این دفتر گفت: تمرکز ما بر برنامه عمل گونه ها با محوریت گونه های در معرض خطر است که هر گونه ای باید برنامه حفاظت مدیریت داشته باشد و در راستای آن بتوانیم بر اساس اولویت های هر برنامه آن را اجرا کنیم. در همین راستا با وجود کمبود امکانات قراردادهای شش هفت گونه نظیر گورخر،‌ هوبره،‌ بالابان،‌ سیاه گوش،‌ آهو در مرحله نهایی است که در آینده نزدیک یا طی همین ماه برنامه اقدام آن را در یک بازه زمانی 12 تا 18 ماهه اجرا کنیم.

مدیر دفتر حیات وحش از انعقاد تفاهم نامه با موسسه واکسن و سرم سازی رازی خبر داد و اظهار کرد:‌ وضعیت 5 تا 6 گونه مار که از آن ها واکسن و سرم تهیه می شود در وضع نگران کننده ای است و از این رو ما با وزارت بهداشت و موسسه واکسن و سرم سازی رازی مذاکراتی را صورت داده ایم. همچنین سازمان حفاظت محیط زیست همکاری هایی را با سازمان نظام دامپزشکی که چند هزار عضو دارد آغاز کرده تا ظرفیت این سازمان در بحث حیات وحش کمک بگیریم.

شناسایی کریدورهای مهاجرتی حیات وحش از دیگر برنامه هایی بود که خرازیان به آن اشاره و تصریح کرد: این کریدورها در حفاظت نقش موثری دارند و شناسایی آن در برخی استان ها به صورت ابتدایی انجام شده است. سرشماری پستانداران از دیگر برنامه های ما در سال 93 بود که با همکاری مهندس ضیایی انجام شد تا بر اساس آن گونه های قابل شکار مشخص شوند. وی خاطرنشان کرد: سرشماری غاز پیشانی سفید کوچک با همکاری سازمان های بین المللی نیز در سال 93 اتفاق افتاد و در آن 4 هزار قطعه این گونه سرشماری شدند.

تکه تکه شدن زیستگاه عامل تلفات جاده ای است

خرازیان در پاسخ به سئوال خبرنگاری که از او درباره برنامه سازمان برای کاهش تلفات جاده ای پرسیده بود،‌ گفت: 70 درصد تلفات یوز و 30 درصد تلفات پلنگ جاده ای است از این رو ما کاگروه مشترکی با وزارت راه داریم و در شورا و کارگروه ایمنی و ترافیک استانی نیز نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست حضور پیدا می کنند. اما برای اینکه پلیس راه تمهیدات ما برای کاهش تلفات را اعمال کند لازم است که نقاط داغ (بیش ترین احتمال تصادف حیات وحش) شناسایی شود زیرا از نظر پلیس راه نقطه حادثه خیز جایی است که تلفات جاده ای داشته باشد. در استان گلستان نقاط حادثه خیز شناسایی شده و تمهیدات مورد نظر نیز شناسایی شده است. در استان سمنان نیز یک محدوده توسط پروژه یوز و در یزد هم نقاط مشخص شده است و وظیفه ما تدوین دستورالعمل به سازمان مجری یعنی وزارت راه برای اقدامات لازم است.

مبارکی در تکمیل سخنان خرازیان گفت: تلفات جاده ای تهدید سوم و چهارم در تهدیدات پیش روی حیات وحش تلقی می شود و عامل اصلی تکه تکه شدن زیستگاه است این در حالی است که ما کمتر از سوی خبرنگاران مشاهده کرده ایم به این موضوع اشاره کنند. احداث جاده ها و سایر تاسیسات موجب عدم ارتباط زیستگاه ها و تکه تکه شدن جمعیت ها می شود؛ تلفات جاده ای نیز گرچه نیاز به تمهیدات فوری دارد اما جلوگیری از تکه تکه شدن زیستگاه باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

1