28 مارس 2024 - 16:51

صنعت توریسم جایگزینی مناسب برای اقتصاد نفتی

23 فوریه 2016 - 11:50 dsfr.ir/c68vs

صنعت توریسم جایگزینی مناسب برای اقتصاد نفتی
gardesh.ir
گردشگران خارجی در حال بازدید از تخت جمشید

علت عدم تناسب تعداد گردشگران ورودی با جاذبه های متعدد گردشگری ما چیست؟

امروز توریسم به عنوان یکی از سریع ترین صنایع رو به رشد در دنیا شناخته می شود و رقابت بین المللی سختی را در بین کشورها به راه انداخته است. کشورهای زیادی در تلاشند تا خود را به لیست ده مقصد پر بازدید دنیا تحمیل کنند و کشورهای بالای لیست با برنامه ریزی سعی در حفظ جایگاه خود دارند. سهم ایران اما در حال حاضر از این بازار پر سود اندک است.

این در حالی است که توسعه گردشگری سهم قابل توجهی در رونق اقتصادی، اشتغال زایی و در نهایت عدم وابستگی به درآمدهای نفتی و همچنین معرفی فرهنگ و تاریخ کشور دارد. ظرفیت های ایران برای جذب گردشگر اما بسیار بیش از این است.

در بعد توریسم فرهنگی با داشتن تاریحی کهن دارای بناهای تاریخی بی نظیر و محوطه های باستانی زیاد با عمری به اندازه تاریخ تمدن است. مزیتی تاریخی که حتی در دوران رکود گردشگری سال های گذشته در ایران بالاترین درصد توریست را نسبت به کل منطقه به سمت خود کشانده است.

از نقطه نظری دیگر تنوع قومیتی و اجتماعی کم نظیر ما و وجود تفاوت ها و پیچیدگی اجتماعی، گردشگران علاقه مند به مسائل فرهنگی و مردم شناسانه را به اقصا نقاط کشور می کشاند.

واقع شدن در عرض جغرافیایی خاص تنوع جغرافیایی خاصی به ایران دادن و به اصطلاح آن را به کشوری چهار فصل تبدیل کرده است. مسئله ای که باعث می شود پتانسیل جذب گردشگر در تمام طول سال را داشته باشیم. علاوه بر این ها با توجه به ارائه خدمات پزشکی با کیفیت بالاتر در قیاس با کشورهای منطقه می‎توان در توریسم درمانی بسیار بیش از این درآمدزایی کرد.

همچنین در توریسم زیارتی، با توجه به وجود اماکن متبرکه امام رضا (ع)، نیز حضرت معصومه (س)، شاه عبدالعظیم و ... در شهرهای مختلف ایران، مسلمانان و خصوصا شیعیان زیادی را جذب ایران می کند.

این نکات نشان می دهد که در ایران برعکس بسیاری از کشورها در ابعاد زیاد توان و استعداد جذب بالای گردشگر وجود دارد اما با وجود همه این جاذبه ها علت عدم تناسب تعداد گردشگران ورودی با جاذبه های متعدد گردشگری ما چیست؟

برای جذب تعداد زیاد گردشگر و درآمدزایی بالا باید زیرساخت و شرایط سفر نیز به همان نسبت با کیفیت باشد. هتل ها و محل های اقامتی وسایل حمل و نقل و زیرساخت های ریلی و جاده ای چه از نظر کمی و چه از نظر کیفی باید بستری مناسب را مهیا کند تا گردشگران بین المللی را روانه ایران کند. مسئله ای که در آن با ضعف شدیدی روبرو هستیم و عزمی جدی برای تغییر و اصلاح را می طلبد.

در گزارشی که در سال 2014 در نشریه فاینشنال تایمز چاپ شد ایران در صدر لیست کشورهایی که «باید دید» بالاتر از کشورهایی همچون ژاپن و ویتنام قرارگرفت. پس از روی کارآمدن دولت یازدهم و متعاقب حل بحران هسته ای، هجمه تبلیغات منفی علیه ایران کاهش چشمگیری پیدا کرد و جای خود را تبلیغات مثبت داد. به صورتی که در سه سال اخیر هر سال به تعداد گردشگران خارجی افزوده شده و شرکت های گردشگری بین المللی ایران را به لیست مقاصد جذاب خود اضافه کرده اند.

اکنون از نقطه نظر دید جهانی نسبت به ایران، در یکی از بهترین شرایط در پس از انقلاب اسلامی برای جذب گردشگران خارجی قرار گرفته ایم. فرصتی بی نظیر که می تواند درآمد بالا و رونق اقتصادی را برای ما به همراه داشته باشد و به تبع آن به اشتغال نیروهای زیادی در سراسر کشور کمک کند. اگر بسترهای لازم برای این مسئله را فراهم کنیم این ظرفیت بالا را به فرصتی عالی تبدیل کرده ایم.

برای گرفتن بهترین نتیجه علاوه بر فراهم کردن امکانات و مهیا کردن زیرساخت ها باید ذهنیت مدیران و همچنین مردم را آماده شرایطی جدید کرد. صنعت توریسم از بهترین گزینه ها برای رهایی ما از اقتصاد نفتی است اگر موقعیت فعلی را به خوبی درک کنیم.

1