20 آوریل 2024 - 16:03

ضرورت اصلاح نظام بانکی در کشور

21 فوریه 2016 - 12:00 dsfr.ir/yy0m1

ضرورت اصلاح نظام بانکی در کشور
sedayeeghtesad.ir
ساختمان بانک مرکزی

برای حضور بانک های خارجی در کشور باید زمینه حضور و فعالیت آن ها فراهم شود و یکی از ضرورت ها اصلاح نظام بانکی است.

"کارشناس ارشد بازارهای مالی و پولی"

به گزارش ایرنا، حیدر مستخدمین حسینی افزود: اگر به دنبال راهی برای تاسیس شعب بانک های خارجی در ایران هستیم، باید مقدمات آن فراهم شود. بانک مرکزی و بانک های کشور باید تحول جدی در ساختار خود انجام دهند تا در شرایط رقابتی بتوانند حرفی برای اقتصاد بانکی داشته باشند.

وی سالم سازی و بازسازی ساختار مالی بانک ها را از جمله اولویت های نظام بانکی عنوان کرد و گفت: برای فراهم شدن زمینه حضور بانک های خارجی ابتدا باید در حوزه های صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات فعالیت رو به رشدی داشته باشیم. همواره حاکمیت قوانین دولتی بر بانک های کشور مانع تاسیس شعب بانک های خارجی بوده است لذا موضوع قوانین و مقررات ناظر بر فعالیت های بانکی برای حضور خارجی ها حائز اهمیت است. بخشی از این قوانین و مقررات، مربوط به حوزه پولی و بانکی است بخشی هم قوانین و مقررات عمومی مربوط به سرمایه گذاری خارجی و حضور شرکت های خارجی در کشور است.

این کارشناس ارشد بازارهای مالی و پولی، با بیان اینکه دولت باید نسبت به احیای بانک های کشور همت گمارد، بر ارتقاء شاخص سلامت بانکی کشور تاکید کرد تا سرمایه گذاران خارجی رغبت و تمایل بیشتری برای همکاری و ایجاد شعبه در ایران داشته باشند. حضور بانک های خارجی در کشور به جهت رقابتی کردن فضای بانکی و کمک به اقتصاد کشور می تواند موثر باشد. اما در تمایل فعلی بانک های خارجی برای فعالیت در کشور با توجه به فضای حاکم بر اقتصاد و کسب و کار و همچنین قوانین و مقررات کنونی جای تردید است.

وی با اشاره به اینکه پس از مذاکرات هسته ای، فضای جدیدی در کشور گشوده شده است، گفت: بهره برداری از این فضای جدید به بستر بانکی خوب نیاز دارد تا سرمایه گذاران خارجی برای سرمایه گذاری در ایران جلب شوند.

مستخدمین حسینی در پاسخ به این پرسش که آیا تاسیس شعبه بانک های خارجی در ایران باعث رقابت بین بانکی و رشد اقتصادی خواهد شد، گفت: این بانک ها در صورت پذیرش ایجاد شعبه در ایران باید از مناطق آزاد شروع کنند، گرچه مناطق آزاد نیز دارای نواقصی در قانون هستند و در مقایسه با کشورهای منطقه از امکانات کمتری برخوردارند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا تاسیس شعب بانک های خارجی در مناطق آزاد به توسعه این حوزه کمک می کند، گفت: تاسیس شعب در کوتاه مدت نمی تواند نفعی برای این مناطق داشته باشد اما در بلندمدت ممکن است با تسهیلاتی که برای ایجاد شغل، بنگاه های اقتصادی و تولیدی ارایه می دهند، توسعه و اشتغال زایی را فراهم کنند.

این کارشناس حوزه بانکی امکانات کشورهای منطقه را برای ایجاد شعبه بانک های خارجی بسیار روان تر از ایران دانست و افزود: یکی از مواردی که برای ایجاد یک شعبه بانک خارجی در کشور باید تعیین تکلیف شود، شفاف بودن موضوع خروج سرمایه بانک ها و تعیین مدیران آن ها است. بر اساس قوانین کشور مدیران شعب و بانک های خارجی را باید بانک مرکزی تائید کند.

مستخدمین حسینی گفت: بیش از یک دهه است که بحث اصلاح نظام بانکی مطرح است. در حال حاضر بانک های کشور دارای نواقص بسیاری هستند که باید ساختار آن ها اصلاح و با شرایط پساتحریم و نقشی که می توانند در توسعه اقتصادی و تولید داشته باشند، هماهنگ شود.

رئیس کل بانک مرکزی به تازگی با بیان اینکه در نقشه راه بانک مرکزی 54 پروژه برای اصلاح ساختار بانک مرکزی تعریف شده است گفت: با اصلاح ساختار نظام بانک مرکزی بستر مناسبی برای اصلاح ساختار نظام بانکی نیز بوجود می آید.

ولی الله سیف گفت: برای اصلاح نظام بانکی باید در ابتدا نهاد ناظر و سیاست گذار اصلاح شود.

بانک مرکزی همچنین لایحه ای برای اجازه تاسیس بانک خارجی در ایران با 100 درصد سهام تنظیم کرده که در راستای اصلاح قانون بانکداری در دولت تصویب شده و قرار است به صورت لایحه به مجلس ارائه شود.

سیف می گوید: برای ایجاد بانک خارجی در مناطق آزاد هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد. تنها محدودیت ها برای سرزمین اصلی است که آن هم برای راه اندازی شعبه محدودیتی مشاهده نمی شود.

1